Lalenin Bahçesi

Bir kırmızı Lale işte.
Kitap okumayı, sohbeti, sinemayı, İstanbul'u ille de Üsküdar'ı sever. Olmazsa olmazları ailesi, Zuz, Cancan ve denizdir.
Çok şiir okumaz ama okursa Atilla İLHAN ve Orhan VELİ okur. Paylaşmazsa görmüş gibi okumuş gibi hissetmez kendini...

26 Şubat 2013 Salı

Kapı filminden Bizans İmparatorluğuna doğru

İzlemezseniz küserim kategorisine koyduğum bir filmle karşınızdayım.Küserim ,çünkü;ben bu filmin ardında çok koştum. Önce kitabını okudum ,ha daha adını demediimm:)) Magda Szabo'nun aynı adlı kitabından uyarlanan yönetmenliğini de kendi yaptığı ''Kapı'' adlı filminden söz ediyorum.Filmi önce'' Filmekimi''nde izlemek istedim. Ama malesef bilet bulamadım,dvd sini falan da aradım yok yok...Ama dün birden bire hooop kucağıma düşüverdi...İzlemenizi şiddetle öneriyorum...Hatta öncesinde ''YKY'' den çıkan kitabını okursanız ballı lokma tatlısı gibi olur...Yalnız dikkat etmeniz gereken bir şey var o da bu isimde bir tane de korku filmi var..Ama ben size unutamayacağınzı bir kıyak yapıp,izleyebileceğiniz bir link vereceğim tabi..İzleyenler bana görüşlerini yazarsa çok memnun olurum...



İki farklı kadının biri yazar,diğeri ise onun yanında çalışan hizmetçisi...Ama kuralları koyan kim,patron kim belli değil...Çok fazla ip ucu vermek de istemiyorum...İzleyin ...okuyun...okuyun izleyin...


Kitap okumada yavaşım bu ara evet ama yoğunum da...Bugün hummalı bir temizliğin ardından bitap düşmüş vaziyetteyim mesela...Daha akşam yemeği kotarılacak, ve yarın da okey  grubu buluşmam olacğı için ev ona göre planlanacak. Burası 24 saat yaşayan bir ev artık biliyorsunuz:)Kitapda  hala Kızarmış palamutun kokusunu okuyorum... Düştük bir koku peşine yüzyıllar arasında gidip geliyoruz... bir paragrafta 6-7 Eylül olaylarına karışmış, caddede de koşarken birden bire hooop Bizans devrine hatta Körler ülkesi karşısına kurulan Byzns'ta yani İstanbul'un ilk kurulduğu günde bulduk kendimizi...Bu efsaneyi de size anlatmasam çat diye çatlarım... Efenim Byznos, ülkesindeki baskıalrdan yılar bir gün ve başka bir ülke bulmak için yollara düşer. Danıştığı kahin ona yeni ülkesini Körler Ülkesinin karşısına kurmasını söyler ve olay şöle gelişir:))





Kentini kuracağın yer, körler ülkesinin tam karşısında olacak.” der kahin.. Byzas yola çıktı, aradı taradı, körler ülkesi diye bir yer yoktu. Sonunda, mola verdikleri bir deniz kıyısında, karşı sahile baktı ve bağırdı: “Bu insanlar kör mü, burası varken orada oturulur mu?”. Delfoi kâhinini hatırladı genç adam; “Körler ülkesinin karşısında kuracaksın kentini.” Körler ülkesi, günümüzün Kadıköy’üdür! İstanbul’dan çok yıllar önce kurulmuştur “Khalkedonia”, yani Kadıköy. Byzas; ordusuyla gelip soluklanmak için durduğu şimdiki Sarayburnu’nda, manzaranın muhteşem görüntüsünden adeta büyülenmişti. Khalkedonia’nın neden “Körler Ülkesi” tanımlamasını hak ettiğini anlamıştı artık. Çünkü, böyle cennet benzeri bir yer dururken, tam karşıda ve korumasız bir yerde kent kuranlar, ancak kör olabilirlerdi! Ol hikâye böyle. Temelleri Sarayburnu sırtlarında atılan kente, kurucusunun adı olan Byzas’tan dolayı, “Byzas’ın kenti” anlamında “Byzantion”dendi…

Anam film derken Bizans İmparatorluğunun  temellerini attım ya...

Artık gitme,bamyayı ocağı koyma vakti geldi,bu bizim kızları açmaz yanına allengirli bişiler pişirmem gerek...

Haydi kalın  sağlıcakla...





23 yorum:

  1. hemen filmi izleyeceğim
    şiddetle tavsiye etmişsin madem
    bizansın temellerini attın sahiden de
    bilgilendirdin bizi
    teşekkürler
    bamyada da aklım kaldı şimdi
    n'olcak :)))

    YanıtlaSil
  2. ben filmi çok beğendim.. sonu biraz mistik olsa da..

    palamut kokusundan önce hala limonlu kekdeyim ben =)


    YanıtlaSil
  3. Bir efsane ancak bu kadar güzel anlatılırdı. Film artık yarına. Öptüm Lale' lerin güzeli

    YanıtlaSil
  4. bu kapı filmini seyrettim ben. hem de evde televizyonda!
    bayılmıştım.
    dün akşam da senin kulaklarını çın çın ettirdim.
    akşam eve geldim, yarım saat eliptik yaptım. üstüne biber dolması, içi fazla yapınca bir de yaprak sardım :)

    YanıtlaSil
  5. Lale abla sende ne faideli bilgiler var böyle çeşit çeşit :) Bu hikayeyi ilk kez duydum, güzelmiş.

    Ben var senin bloğu çok sevmek :)

    YanıtlaSil
  6. filmi de linkini de not aldım, teşekkürler ;)
    hem bamya güzeldir ya :))

    YanıtlaSil
  7. Ben de izledikten sonra hem oyunculara hem de yönetmene hayran kalmıştım.Kadın dostluğunu anlatan filmler her zaman ilgimi çekmiştir.Bizim yönetmenler ne zaman bu alana el atacak bakalım.Bir Reha Erdem var,bana göre.Sert ve farklı yapıda olan insanlara karşı biraz daha geniş pencereden bak fikrini aklıma getirdi benim.

    YanıtlaSil
  8. Siz bence hep link koyun bizde sizi kusturmeyelim. O efsaneyi okumustum

    YanıtlaSil
  9. Filmi sık kullanılanlara ekledim bile. İlk fırsatta izleyeceğim. Ben zaten senin blogunu başvuru blogu yaptım. Film mi izleyecem kitap mı alacam karıştırırım blogunu:))

    YanıtlaSil
  10. Kapı çok etkileyici bir filmdi, epey oldu izleyeli...oyunculuk da mükemmeldi:) kitabını da fırsatım olsa okumak isterim ama bu aralar kitap okuma isteğim dorukta olduğu halde dersleri okumam lazım, ne dersi mi? açıklamalar sonraaaaa.....;)

    YanıtlaSil
  11. ne şanslı bu kızlar yahu bayılıyorum annelerine :) yarın bol şans okeyde ablam sevgiler :)

    YanıtlaSil
  12. Bizim marguette teyzeyi de sizden duyup küsmeyin diye hemen izlemiştim :))) bunu da affetmeyeceğim elbette:)) benim de kitap hızım biraz yavaşladı düğümlere üflüyorum halen sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Filmin ilk karesindeki cümle ile 'nasıl insanlar olduğunuza dair referans verecek birisini bulursanız düşüne bilirim.Kimsenin çamaşırlarını tanımadan yıkamam,anlıyor musun?''severek izledim,teşekkür Lale Hanım,sevgiyle kalın...

    YanıtlaSil
  14. filmi az once izledim mukemmeldi tavsiyeniz icin tesekkurler

    YanıtlaSil
  15. Sevgili Nehire

    Beğenmene çok sevindi. Geri dönüşün için de ayrıca teşekkürler.

    Sevgimle

    YanıtlaSil
  16. Sevgili Ayşe

    çok sevindim beğenmene...Kitapla çok birebir gitmişti ama kitabı okursanız ,satır satır canlanacak gözünüzün önünde...Çok keyifli olacaktır eminim.

    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  17. Küsme :) izledim hemide agrıyan bir kulakla.yine güzel bir film izledim sayende tşkler Lalem. Öperim.

    YanıtlaSil
  18. Ben de çok merak ettim.En kısa zamanda seyretmeye çalışacam :)

    YanıtlaSil
  19. Filmi izledim.
    Çok beğendim.
    Basit ve sade olmak ne kadar basit ve sade anlatılmış.
    Kar süpürme sahneleri ile bahçedeki çay partisi en beğendiklerimden bir ikisi.
    Çok lafın arasından sızan güneş parçalarını seviyorum.

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  20. hepinize teşekkür ediyorum, beğenilerime güvendiğiniz için, bir kaç bomba filmle daha geliyorum:)) takipte kalın:))

    YanıtlaSil
  21. Bu çok iyi olmuş. Armut piş ağzıma düş misali:)) hemen linki tıkladım, sık kullanılanlara ekledim. Akşama izleyeceğim. Hiç macera aramadan hazıra konmak ah ne güzel, ne güzel... İyi ki varsınız. Bu arada dün Kızarmış Palamutun Kokusu siparişim geldi:)
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  22. Ne kadar süredir takbettiğimi bilmiyorum sizi, ama gizli gizli kapı arkasından gözetliyor gibiyim adeta..İlk kez nerede duydum da izlenecekler listeme girdiniz onu da hatırlamadım.Şu an ofisteyiz , eşim çalışırken birden aklıma önerdiğiniz filmi izlemek geldi. Uzun zamandır izlediğim en güzel film ve öneriydi. İyiki varsınız !

    YanıtlaSil
  23. Sevgili Adsız
    Filmi beğenmenize sevindim,kitabını da okumanızı tavsiye ediyorum...

    Bu geri dönüşleri öyle seviyorum ki,siz de iyiki varsınız. Teşekkürler

    YanıtlaSil

içinizden geldiği gibi yorumlayın ama unutmayın ki keser döner sap döner gün gelir hesap döner:))