Lalenin Bahçesi

Bir kırmızı Lale işte.
Kitap okumayı, sohbeti, sinemayı, İstanbul'u ille de Üsküdar'ı sever. Olmazsa olmazları ailesi, Zuz, Cancan ve denizdir.
Çok şiir okumaz ama okursa Atilla İLHAN ve Orhan VELİ okur. Paylaşmazsa görmüş gibi okumuş gibi hissetmez kendini...

Seferberlik yemek tarifleri

 Bu söz Anneannemden çıktı. En ufak bir şeyi  israf ettiğimizi görse; kız siz hiç seferberlik görmediniz mi? derdi.    Annem de inanılmaz  malzemelerden inanılmaz yemekler yapardı. Her zaman köşede bir kurabiyesi... dolapta hep yemeği olur. Elinin altındaki  her hangi bir malzemeden olağanüstü yemekler yapar, sofralarımızı  şölene dönüştürürdü...  Hiç bir şey ziyan olmazdı... çöpe gitmezdi.

 O yüzden bu sayfayı kızlarım için yaptım özellikle...    Hem çalışıp, hem gezip hem de  hiç yemeksiz kalmasın  mutfakları ve hep  düzenli olsun evleri, tüm kitapları okuyabilsinler, tüm filmleri görebilsinler... gündelik işler  yüzünden sosyal yaşamları aksamasın diye bu ip uçları ...

OMLETLER
Omlet önemlidir, günün her saatinde yenilebilir.  Geç bir sabah kahvaltısına   eşlik edebildiği gibi ,   Çay veya meyve suyu eşliğinde  bir akşam yemeğini de oluşturabilir. Yanına bir salata da eşlik edebilir..

  1.   Patates mücveri: Üç patates çiğden rendelenir, suları sıkılır, üç yumurta kırılır, maydonoz ve dereotu isteğe  göre doğranır, kaşar veya beyaz peynir de ilave edilebilir isteğe göre yine... tuz ve karabiber de eklenip çatalla çırpılıp  , yanmaz tavada kaşık kaşık döküp altlı üstlü kızartılır... Sosis ve sala da ilave edilebilirse akşam yemeği için doyurucu olur.
  2. Çin usulü omlet: Bu omlet , arttan pilavı değerlendirmek için  birebirdir. Bir kase  pilava, bir kaç yumurta , dereotu , maydonoz, istenirse taze soğan  ve karabiber ilave edilip  çatalla çırpılır. Pilav tuzlu olacağından tuzu ayarını  kendinize göre yapın... Yine kaşık kaşık tavada altlı üstlü kızartılır
  3. Kaşarlı omlet: kaşarları küçük küçük doğrayıp yumurta ile çırpıp , yine teflon tavaya dökün, çevirmeye gerek yok , ocağı kısın , bir kapakla üstünü kapatın. Yumurtalar çabucak pişecek, kaşar eriyecektir...
  4.  Pizza omlet: 4- 5 tane yumurtayı   tuz ve karabiber ilavesiyle çırpın.. Hatta istediğiniz başka baharatları da katabilirsiniz. Yağı erittiğiniz tavaya dökün.. Rendelenmiş kaşarıda    yumurtanın üstüne   serpiştirin.Sucuk,  sosis, salam gibi şarküteri malzemelerini  minik  minik doğrayın  yumuratnın üstüne. Bunların üstüne de minik domates ve biberler doğrayıp   koyun. Ağzını kapatıp, kısık ateşte pişirin.
***************************************************************************

             önemli ip uçları
    Anneannem bir kadının , bir eli hırsız olacak derdi, ben de yuuuuh anane ne diyosun sen derdim. Bunun anlamı şuymuş meğer, sonradan  benim için  özellikle de iş yaşamım sırasında   çok yararlı oldu...Ev bu sayede hiç yemeksiz kalmadı, aman akşama yemek yok sıkıntısı yaşamadım.

    Örneğin.. ayıkladığın ıspanaktan bir  iki avuç ayır, buz dolabı poşetine koy buzluğa at... iki avuç aldın diye yemeğine bir şey olmaz:)) bu ayırdığını sıkıştığın an da hemen iki yufkanın arasına koyup ıspanaklı böreğe, ya da biraz soğanla kavurup, üstüne iki yumurta kırıp  , ıspanaklı yumurta olayına dönüştürebilirsin...
    Bir kase pilavın mı kaldı, ertesi  günün çorbası çıktı işte,  bir kaşık un ve bir kaç kaşık yoğurtla al sana yayla  çorbası. Ya da içine iki yumurta kır, dere otu maydonoz doğra, biraz karabiber ve azıcık tuz( dikkat et pilav da tuz vardı) birlikte çırp, yanmaz tavada kaşık kaşık  dökerek kızart... akşam yemeğine bile yakışabilecek bir omlet... kabak dolması yaparken , kabakların içini de atmayıp , omlet yapıyoruz unutmayın...

    Dolapta hep haşlanmış, fasulye ve nohut bulunması da önemlidir. Yemek olmadığı anda haşladığın makarnanın yanına , üstünden biraz sıcak su geçirerk çözdüğün  önceden haşlanmış kuru fasulye ile şahane bir piyaz ile  akşam yemeği sorunu şıp diye çözülür.

    Haşlanmış nohut ile de her an nohut yemeği yapabilir, yanına da bir pilav çakarsın   daha ne olsun... Tavuk  ya da et haşladığınızda,  sularından biraz ayırın içlerine de tavuk veya et parçaları atın  öyle dondurun. Daha sonra tavuk veya et suyuna pilav veya çorbaya kullanırsınız...
    Yeşil mercimek de haşlayıp dondurmaya çok müsaittir.
    *******************************************************************************
    ÖZEL TARİFLER
    TAHİNLİ ÇITIR

    Malzemeler:
    *3 yufka
    *1 kase sıvıyağ(çiçek yağ)
    *1 kase tahin
    *Şeker, iri kıyılmış ceviz

    Üzeri için:Pudra şekeri
    --------------------------
    -1.yufka düz bir zemine serilip,üzerine fırça yardımıyla tahin sürülür.
    -2.yufka , 1. yufkanın üzerine konup yine önce sıvıyağ , sonra tahin sürülür.
    -3.yufka da serilip sıvıyağ,tahin,şeker ve ceviz serpilir.
    -Yufkalar sıkı sıkı rulo yapılır.3 er cm'lik veya 2 parmak eninde verevine dilimlenir.
    -175 derece ısıtılmış fırında üzeri kızartılmadan pişirilir.Ilınınca pudra şekeri serpilir.

    BAKLAVA HAMURLU BÖREK

    *1 paket baklava hamuru
    *1 su bardağı çiçek yağ /margarin karışımı ( 3:1 oranı)
    İç malzemesi:
    *300-400 gram kıyma
    *5-6 orta boy soğan
    ---------------------------
    -Kıyma ile soğanı kavuruyorsun.
    -Baklava hamurunu alıp, fırça ile yağlıyorsun.Üzerine bir hamur daha koyuyorsun. Kıymalı harcı kısa kenarına koyup, çok sıkıştırmadan kalem şeklinde sarıyorsun. Fırın tepsisine yerleştiriyorsun. 1 paket baklava hamuru bir tepsiye denk gelecek şekilde şıkıştırarak yerleştiriyorsun.
    -Bir gece buzdolabında bekliyebiliyor.Çıkardıktan sonra yumurta sarısı sürüp 180-200°C de altı kızarıncaya kadar pişiyor.
    http://gunebakantarlalari.blogspot.com


     Dondurucuda saklanabilen poğaça
    1/2 paket margarin
    1 çay bardağı sıvıyağ
    1 çay bardağı yoğurt
    1 tatlı kaşığı tuz
    2 paket kabartma tozu
    2 yumurta beyazı
    3,5 su bardağı un(elenecek) ele yapışacak kadar yumşak bir hamur olsun... Galete ununa her iki tarafınıda bulayıp, d dondurucuya at. Üst üste bile koymuşlardı , birbirine yapışmıyor, galete unundan dolayı--------
    -------------------------------------------------------------------------------------------------------------

      Merak edenler için Ramen- resimler ve tarif buradan( ben filmi izledikten sonra erişte haşladım yedik karı- koca valla, marketlerde ramen eriştesi satılıyor, hemen alıp deneyeceğim)


      MALZEMELER
      1 paket ramen eriştesi
      İsteğe göre tavuk veya kuşbaşı et 200 gram yeterli
      Tavuk veya et suyu
      2 adet pırasa
      2 adet havuç
      Yeşil soğan
      1 adet turp
      Yeşil biber
      Soya sosu
      Mısır
      Kekik

      HAZIRLANIŞI
      Erişteleri kaynamış etsuyu tavuk suyunda7 8 dakika haşlayın ayrı bir tavada etleri pırasayı,havuç ve turpları ,yeşil soğan ve yeşil biberleri sıvı yağda kızartın yağı az kulanın ve biraz su koyun su malzemelerin yumuşamasını sağlar. Etler ve sebzeler ölünce ateşten alın üzerine kekik serpiştirin biraz soya sosu ve etleri haşlanan eriştenin içine boşaltın güzel pişmesi için kısık ateşte pişirin bir süre kaynattıktan sonra çukur bir kaseye yiyeceğiniz kadar içinden ve suyundan koyun kaseye koyduktan sonra biber istediğiniz baharatlar ve mısır ile süsleyin .

      PATATESLİ İÇLİ KÖFTE




      Malzemeler:
      ************
      8 adet orta boy patates
      1 yemek kaşığı tereyağı
      2 kibrit kutusu kadar kaşar peyniri
      1 çay bardağı köftelik bulgur  
      Tuz

      İçi için:
      -----------
      250 gr. kıyma
      1 yemek kaşığı tereyağı  
      2 adet orta boy soğan 
      1 çay bardağı iri dövülmüş ceviz 
      Tuz-karabiber 

      Üstü için:
      ------------
      Rondoda çekilmiş bayat ekmek içi 

      Yapılışı:
      **********
      Öncelikle içini hazırlayın. Bunun için soğanları yemeklik doğrayıp tereyağında pembeleştirin. İçine kıymayı, tuzu ve baharatı ekleyin ve kavurun. Altını kapatıp içine dövülmüş cevizi de katın ve kenarda bekletin.

      Patatesleri haşlayın, sıcakken ezin (ben kabuklarını haşlamadan önce soyuyorum, çok sıcakken kabuk soyma zorluğu çekmiyorum) İçine tuzu, tereyağını ve bulguru da koyun ve kapak kapatıp bulguru şişmeye bırakın. Ilık hale geldiğinde içine kaşar peynirini rendeleyin ve yoğurun. 

      Patatesli hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp, avucunuzda tutarak içlerini başparmağınız yardımıyla açın. Kıymalı içten koyup ağzını kapatın ve yuvarlayın (kapatmada sorun yaşarsanız bir parça ilave hamurla kapatabilirsiniz) Rondodan geçmiş ekmek kırığına komple bulayıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine sıralayın. Fırınınızın en yüksek ayarında toplar kızarana kadar pişirin ve ilk sıcaklığı geçince ılık olarak servis edin.  

      http://lezzetlisomunlar.blogspot.com


      KAHVE KURABİYESİ
      ( Çocuklaçocuk'un tarifi)
      1 bardak tahin
      1 bardak zeytinyağı
      1 bardak pudraşekeri
      1 bardak dövülmüş ceviz.
      Yeterince un.

      Kurabiye tarifi

      birlikte, üstüne kurur.

      Bisküvi  Hamuru Tarifi:
      3 Su bardağı un
      1 Küçük margarin (125 gr.)
      1 Yumurta
      1 Çorba kaşığı yoğurt
      1 Çay bardağı pudra şekeri
      1 Çorba kaşığı limon suyu
      1/2 Çay kaşığı kabartma tozu
      1/2 Çay kaşığı vanilya
      Unu geniş bir kaba koyup margarini katın iki avuç arasında yağı una yedirin.
      Ortasını açıp yumurta, yoğurt, pudra şekeri, limon suyu ve kabartma tozu koyarak bir hamur yapın.
      Hamura zevkinize göre çikolata fındık veya vanilya ekleyebilirsiniz.
      Bu hamura Bisküvi yapıcı ile zevkinize göre şekiller verip değişik bisküviler yapabilirsiniz.


      REÇELLER
      Beste'nin Nanelerinden alınmış, çok beğendiğim iki reçel tarifi..
      • Acili domates reçeli :orijinal tarifte 2 kilo domates var olculeri yariya indirip yapabilirsiniz: 2 kilo domates, 6 aci sivri biber ( acilik durumuna gore azaltip cogaltabilirsiniz), 5 cm civari taze zencefil,1 dis sarimsak, 3 limonun rendelenmsi kabuklari ve suyu, 1 kilo seker: Domatesleri ikiye kesip ortasindaki sap kismini cikarin bir bicak yardimiyla incecik kiyin. cekirdeklerini cikarmayi tercih edenler bu noktada cikarabilriler. biberleri ve sarimsagi incecik kiyin. Tum malzemeyi bir tencereye koyup kisik ateste kaynayana kadar arada bir karistirin. Domatesler inanilmaz miktarda su salacak. Sonra atesi arttirin ve yaklasik 1, 1,( saat arasi arada karistirarak pisirin karistirmak onemli yoksa domates ve seker karisiminin dibi çok kolay tutuyor. Sicakken kavanozlara doldurup kapaklarini kapatin ve ters çevirin oylece sogusun. Peynierlerin yanina, beyaz et eslikcisi olmadi sabah kahvaltisinda çok lezzetli bir reçeliniz olacak.
      • Portakal reçeli :1 kilo portakali iyice fircalayarak yikayin. Islem gormemis tercihen bio portakal olsun. Fotograftaki gibi kabuklariyla beraber yuvarlak dilimler kesin. Bir tepsiye tercihen cam koyun 22 cm civari capli icine portakallari koyup ustunu kaplayacak kadar su ekleyin. Ustunu kapatip bir gece buzdolabinda yda serin bir yerde bekletin. II. gun potakallari bekletiginiz suyla beraber bir tencereye koyun kaynamaya baslayinca 30 dk tutun yani 30 dk kaynasin, altini sondurup bir gece daha buzdolabinda bekletin. 3. gun olcup ayni miktarda seker ve bir limonun suyunu ekleyip kaynatin asagi yukari 30 dk . Sekerle kivam tutturmada zorlananlar pektin eklenmis recel sekeri kullanabilir kivam garantili olur. gercek seker kullananlar soguk tabak yontemi ile akiskanligini kontrol edebilir. Deneyenlerden tam not almis bir tarif ve çok lezzetli bir receldir bilginize:)
      •  
      • Pekmezli tahinli un helvasıMalzemeler

        100 gr. tereyağı
        1 çay bardağı zeytinyağı
        1 çay bardağı tahin
        2 su bardağı un
        1.5 su bardağı su
        1.5 su bardağı şeker
        2 yemek kaşığı dut pekmezi (üzüm de olur)

        Tahinli Un Helvası Nasıl Yapılır?

        Öncelikle şeker, pekmez ve suyu tencereye koyup kaynamaya bırakın. 3-4 dakika kaynayan şerbetin altını kapatın.
        Yapışmaz tavaya tereyağı ve zeytinyağını koyun. Tereyağı eriyince unu ilave edin. Tahta kaşıkla durmaksızın karıştırarak unun rengi dönene kadar kavurun.
        Kavrulan una tahini ekleyip karıştırın. Orta ısıdaki şerbeti döküp, topaklanmaması için hızla karıştırın.
        Kısa sürede toparlanan helvayı 4-5 dakika daha karıştırarak kavurmaya devam edin.
        Ocaktan aldığınız helva hafif ılınınca ister kaşıkla, ister kurabiye kalıplarıyla şekil verin. kalıpla şekil vermek için, helvadan irice bir parça alıp avucunuzda hafif yassıltın. Kalıpla üzerine bastırın. Dikkatlice kalıptan çıkardığınız helvayı servis tabağına dizin.
        İsterseniz elinizle çiğköfte gibi sıkarak da şekil verebilirsiniz.
        Afiyet şifa olsun.
      •  
      •  
      •  


      5 yorum:

      1. Harikasın, ne güzel düşünmüşsün, kızlar başları sıkıştığında senin bu önerilerin nasıl yetişecek imdatlarına...

        YanıtlaSil
      2. Muhteşem ötesinin de ötesinde bir sayfa bu, sık sık gelirim ben buraya.

        YanıtlaSil
      3. Çok güzel bir tarif. Teşekkürler,

        http://www.evdeborek.com

        YanıtlaSil
      4. Tarifleriniz için teşekkürler. Başlıkta ilginç olmuş.

        YanıtlaSil

      içinizden geldiği gibi yorumlayın ama unutmayın ki keser döner sap döner gün gelir hesap döner:))