Lalenin Bahçesi

Bir kırmızı Lale işte.
Kitap okumayı, sohbeti, sinemayı, İstanbul'u ille de Üsküdar'ı sever. Olmazsa olmazları ailesi, Zuz, Cancan ve denizdir.
Çok şiir okumaz ama okursa Atilla İLHAN ve Orhan VELİ okur. Paylaşmazsa görmüş gibi okumuş gibi hissetmez kendini...

27 Ağustos 2012 Pazartesi

Çok faideli bi yazı

Haftasonunu gündüzleri evde akşamları dışarda geçirdik. Ama artık , İstanbul'u gündüz gözüyle görmeyi özledim doğrusu... Sonbaharı dört gözle bekliyorum. Hava serinlesin, beklediğim filmler vizyona girsin, festivaller başlasın, yeni sergiler gelsin, yeni yerler keşfetmeye kaldığımız yerden devam edelim istiyorum.

Cumartesi günü akşamı Kadıköy'de Seyhan Müzik'in terasındaydık. Tarihi Yarımada, ve Haydarpaşa'ya karşı karşı oturduk. Burada gün batımı çok güzel oluyormuş. Malesef ki yeni keşettik , Kadıköy'ün göbeğindeki bu yeri.Starbucks'un hemen yanında ki Seyhan Müzik ve Kitapevinin içinden girip asansörle en üst kata çıkın.Ve seyreyleyin İstanbul'u...(Kadıköy meydan ve karşı kıyılar)

Pazar günü ise yine akşama kadar evde takılıp akşam yemeği için ''Tarihi Beylerbeyi Balıkçısı''na gittik.Aşırı kalabalıktı. Bizim masa doluydu tabi:))Yalnız aşırı kalabalığın verdiği bir pejmürdelik vardı.Yan masada iki kız, yabancı bir arkadaşlarını getirmişlerdi, balıklarının üstüne istedikleri fırın helva kömür olarak geldi önlerine kondu. Abi yaktın yaktın niye servis edersin. Bizim levrekler süperdi ama Naziş, karides güvecini beğenmeyip geri gönderdi.Yemekten sonra çarşıda İskelede biraz gezinip eve geldik.

Bu hafta sonunun kitabı ''İtalyan Düğünü'' idi. Pek keyifli bir okuma serüveni oldu. İç içe giren iki hikayeyi çok beğendim. Ve bundan da bir film senaryosu çıkar dedim. Pieta, Penolope Cruz olsun,Beppi'nin gençliğini de, bizim Mehmet Günsur oynasın:))Kitapta ayrıca bir yemek pişirme serüveni de var ve bazı bölümlerin başında veya sonunda da yemek tarifleri var. En çok da yemek tariflerinin altında ki notlar eğlendirdi beni. Mesela Pieta'nın yaptığı bir makarnanın tarifinin altında; Beppi'nin çok güzel bir sos Pieta ama bu restoran bana ait olduğu müddetçe bunu mönüye koydurmam notu gibi... Halbuki sos tenceresinin dibini ekmekle sıyırmıştı...Ya da Beppi'nin permasanlı patlıcan tarfinin altına Addolorata'nın - Baba , bu yazdığın tarife inanamıyorum, kolestrolün yüksekliğine şaşmamak gerek, yazması gibi... İngiltere'den İtalya'ya uzanan bu hikayeyi , hikayeleri seveceksiniz eminim.

Bugün sözünü edeceğim film ise Tapas...Hayatın Lezzeti... Tapas; İspanyol mezelerine verilen ortak ad. Filme bu isim bence çok yakışmıştı...Film aynı bir meze sofrası gibi çünkü. İç içe geçmiş beş hikaye var.İspanyanın Oscarı olarak kabul edılen Goya Ödüllerinde en ıyı yonetmen ve en ıyı yardımcı kadın oyuncu ödüllerini almış.
Filmin senaryosunu birlikte yazıp, birlikte yöneten José Corbacho ve Juan Cruz, Tapas’ı şöyle anlatmış: “Komşularımızın hatta iş arkadaşlarımızın ne yaşadığını asla bilmiyoruz. Bu toplumda herkes bir şeyler saklıyor, karakterlerimiz gibi. Filmin adı da buradan geliyor ; İspanyolca’da ‘tapas’ geleneksel bir yemek türü, bir meze. Sözcüğün fiil hali olan ‘tapar’, kapamak, içimize kapanmak, saklamak anlamına geliyor. Film sıradan insanların başına gelen küçük olayları anlatıyor.”

E benden bu kadar filmi izleyip izlememeye karar vermek, kitabı okuyup okumamaya karar vermek Size kalmış.

Yine çok faideli:) bir yazının sonuna geldik. Bir mekan önerdik, adresini verdik hatta, bir kitap ve bir film tanıtımı da yaptık. Anam daha ne olsun.

Bugün bizim pazarımız, eğer şu İtalyan domatesi denilen sivri domateslerden varsa biraz alıp rendeleyip dondurucuya koyacağım. Çiğdem, domatesli pilav ve şehriye çorbası için süpperrr oluyor dedi. Sanırım sos için de kullanabilirim. Bu akşamın yemeğini dünden yapmıştım, yemeğe gidiyoruz diye boş durmadık dün yani anlayacağınız. Karışık biber, kabak dolması, zeytinyağlı taze fasulye ve düğün çorbası pişti. Kabakların içini oyunca çıkan kısımlarının üstüne biraz domates doğradım, iki diş sarımsak , biraz da esmer bulgur ve de azcık zeytinyağ ile pişirip kendime bu öğlen için diyet yemeği çıkardım. Azcık da kırmızı pul biber dökerim yerken de yoğurt koyarım üstüne misss. Aynı işlemi patlıcan dolması yaparken , çıkan kısımla da yapabilirsiniz. Hiçbir şey ziyan olmamalı unutmayın.

E'hadi gidem ben artık.Ay gitmeden bir de hava durumu vereyim. Bu akşam geç vakitte yağmur başlayacakmış ondan sonra da 12 derece birden düşecekmiş, sıcaklık. Bekle beni Kız Kulesi, martılar, karabataklar, dalgalar kitabımı alıp geliyorummm....