Lalenin Bahçesi

Bir kırmızı Lale işte.
Kitap okumayı, sohbeti, sinemayı, İstanbul'u ille de Üsküdar'ı sever. Olmazsa olmazları ailesi, Zuz, Cancan ve denizdir.
Çok şiir okumaz ama okursa Atilla İLHAN ve Orhan VELİ okur. Paylaşmazsa görmüş gibi okumuş gibi hissetmez kendini...

1 Ağustos 2016 Pazartesi

Tatil ikinci yarı

Tatilin ikinci yarısı bir kültür gezisi niteliğindeydi.  Merve'nin eşi Serdar, bizi   otelimizden aldı ve Kadırga Koyu'nun  ferah rüzgarları ile vedalaşıp Assos'a doğru yol aldık.


Asvalt yollara alışmış biz şeerliler için harika bir yoldu.
Sağolsun Serdar sürekli arabayı durdurup manzaraları fotoğraflamamı sağladı.


Gamsegamse ve ben Assos Tarihi Liman manzarasına ne de yakışmışız değil mi? :)
Tatilin ilk başında Assos'da da  kalmayı düşünmüştük ama   sadece iskelelerden denize girilebildiğini çünkü çok deniz kestanesi olduğunu öğrenince vaz geçmiştik. Fakar Assos merkezi de çok beğendik ve buraya da ileride bir iki gün ayırmaya karar verdik.

işte burada biraz mola verip, kahvelerimizi içtikten sonra Behram Kale'ye çıktık.Yalnız Assos köylüsü çok cesur. Bir kaç kez satış yapmak için arabanın önüne atlayıp yüreğimizi ağzımıza getirdiler. Sırf onların hatırına bi sürü tahta kaşık ve kulllanamayacağımız kadar kekik aldık ve dostlara dağıttık gelince.


Behram Kale'de ki caminin avlusundan çektim deniz manzaralı fotoyu. Caminin içinde çocuklara Kur'an kursu vardı. Rahatsızlık vermemek için fotoğraf çekimi yapmadık.

Cami gezisini bitirip hemen karşısındaki Antik Kent'e ''Athena Tapınağı'' na geçtik.Antik Kentin en yüksek tepesinde olan tapınağa çıkarken sıcak bizi zorladıysa da çıktığımıza değdi.Antik Çağ'da yapılan ilk ve tek dor düzenindeki tapına hala büyüleyici güzellikte.Zeus'un kızı ve 12 Olimpos  tanrısından biri olan Athena kentin koruyucu tanrıçasıymış.Karşıda Midilli Adasını da görebileceğiniz manzara muhteşem. Buraya eylül ayında gidip o manzaraya karşı bir gün akşama kadar oturasım var.
Tapınağın kutsal odasında bulunan tanrıça heykeli 1800 lü yıllarda Amerikalılar tarafından götürülmüş.






Behram Kale'nin büyüsü üzerimizde hala dururken bu kez de başka bir tapınağa bu kez Gülpınar Köyüne  Apollon Tapına'ğına doğru yol aldık.
 M.Ö 150 yıllarında ion stilinde yapılan tapınak Troya şehrindeki Athena'dan sonra Troas'ın ikinci kutsal alanı sayılıyormuş. Apollon  Tapınağının en ilginç yanı konusunu Homeros'un İlyada destanından betimlenen kabartmalar vazolarda, mermer lahitlerde ve duvar resimlerinde yer almış. Tapınak girişindeki müzede bunları görmek mümkün.
Artık Cunda'ya doğru bizi bekleyen kardişe doğru yol alma vakti gelmişti. 
Edremit'e doğru yaklaştığımızda artık iyice acıkmış olduğumuzu farkettik. Merve ve Gamsegamse hemen bir araştırma yapıp yemek yemek için en çok Cumhuriyet Lokantası'nın önerildiğini söylediler. Cumhuriyetin ilanından beri hiç bozulmadan servise devam ediyormuş. Biz de test ettik ve onayladık  ki gerçekten her şey çok lezzetliydi. Hele benim seçtiğim İncik kebabı ve yanında servis edilen arpa şehriye pilavı  insana şiir yazdırırdı:)

Yalnız Edremit'de arabadan iner inmez suratıma alev gibi püsküren havaya çok teessüf ederim, nasıl memleket bu leynnnn demişim ben o ara, yanımdan geçen ve bana garip garip bakan Edremit'li hanfendi'ye özürlerimi sunarım. Bu Karadeniz'li bünyeyi bozuyo bacım böyle havalar ne yapayım:)

Ay kavuştuk sonunda Kardişime. Cunda Adali Pansiyon'a... Pansiyon sahibi kardeşin olunca orada duş alabiliyosun tabi hemencik.

akşam nerede yemek yiyelim diye sorulduğunda tabi de ''Cunda Meze Dünyası '' dedim.
Bu gezinin en güzel sürprizlerinden biri de blog takipcim Deniz ile karşılaşmamızdı.
  Deniz, tatilin son son günü yine Cunda'da "Cunda Meze Dünyası"nda yemek yerken yanıma gelip - Lale Hanımsınız değil mi dedi.O kadar memnun oldum ki anlatamam. Umarım yine karşılaşırız Denizcim.
Deniz, Bursa'da oturuyor ama yine bundan çok yıllar önce İstanbul'da Mısır Çarşısında Nazlı ile beni görmüş ama yanımıza gelmemiş, bloguma bıraktığı yorumda yazmıştı.Ben de yazdığım cevapta; inşallah bir gün yine karşılaşırız ama o zaman mutlaka yanıma gelin, tanışmaktan sevinç duyarım demiştim.İşte o dilek bir Cunda akşamında gerçekleşti.💙💚💟
Hep tatil havası günlerimiz olsun... Aminnnnn