Lalenin Bahçesi

Bir kırmızı Lale işte.
Kitap okumayı, sohbeti, sinemayı, İstanbul'u ille de Üsküdar'ı sever. Olmazsa olmazları ailesi, Zuz, Cancan ve denizdir.
Çok şiir okumaz ama okursa Atilla İLHAN ve Orhan VELİ okur. Paylaşmazsa görmüş gibi okumuş gibi hissetmez kendini...

2 Mayıs 2013 Perşembe

yeni kitaplar,filmler,mekanlar

Size'' Simonetta'nın Bademleri''nden söz ettim mi? peki ''Salai'nin Yumurtası''ndan  peki peki  Olgun Şimşek'in başrolünü oynadığı,ödül üstüne ödül koymayan ''Gözetleme Kulesi''nden  ya da iki haftadır kendimize mekan edindiğimiz ''Beylerbeyi- Yakamoz  Balık Restaurant''dan... Sabahın erken saatlerinde koruda yapılan kahvaltılardan...Bu haftasonu'' İmza:Karın'' da kitapçı raflarında yerini alıyor ve de internet satışları başladı .Yazarlarından birinin de benim olduğum bu kitabı,umarım kitap listelerinize alırsınız. bile.ve yaşasın  bahar da geldi artık.






''Simonetta'nın Bademleri''  önce gelsin hadi...Simonetta güzeller güzeli bir kadın,çok da zengin ama kocasını savaşta kaybeder...Leonardo da Winci  en gözde çırağını Simonetta'nın şehrine kilise  fresklerini yapması için gönderir.  Kadının güzelliğinden etkilenen Bernardino, Simonettanın yüzünü Saronno kilisesinin fresklerinde Meryem Ananın yüzü olarak kullanır ve bu güzelliği ölümsüzleştirmeye karar verir. Geride kalan her günle birlikte freskler biraz daha şekillenirken, ressam ve modeli birbirlerine âşık olurlar. Simonetta, Luininin dehasına âşığı için bademlerin özünden yapılan bir içki yaratarak karşılık verir-ünlü Amaretto di Saronno.

Salai'nin Yumurtası...Kaderin cilvesi bana bir kez daha  yüzünü gösterdi ve bu kez karşıma Leonardo Da Winci'nin  çırağı ve de evlatlığı Salai'yi çıkardı. Bu birazcık polisiye havasında bir roman...Aslında gerçek mahkeme tutanakları.... Amerika yeni keşfedilmiştir. Leonardo Da Winci; yeni dünya haritasını çizmek için çünkü artık anlaşılmıştır ki,dünyada üç kıta vardır:)) Salai'yi  yararlanacağı bir evrağı bulması için görevlendirir. Salai tabi rahat durmaz ve başını derde sokar. Kitap mahkemede Salai'nin başından geçenleri anlattığı mahkeme tutanaklarını içeriyor. Biraz mizahi bir dili var. Olayların gerçekliği alt metinlerle desteklenmiş. Bu kitap; bana hep koruda eşlik etti...














Sıra filmimizde...Gözetleme Kulesi; çeşitli festivallerde ödül almış bir film. Oldukça dar bir kadro ile çekilmiş ama orman manzaraları mükemmel...Filmi çok beğendiğimi söylemeliyim. vereceğim tek ipucu, Olgun Şimşek ormanda tek  başına yaşayan bir orman gözetleme  görevlisi...Aşağıdaki ödülelri alan bu filmi izlememezlik etmeyin.



Adana Altın Koza Film Festivali / Türkiye (Türkiye Prömiyeri)
En İyi Yönetmen Ödülü
En İyi Kadın Oyuncu Ödülü
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Ödülü
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü
En İyi Görüntü Yönetmeni Ödülü
Toronto Uluslararası Film Festivali / Kanada (Dünya Prömiyeri)
Resmi Seçki
Rotterdam Uluslararası Film Festivali / Hollanda (Avrupa Prömiyeri)
Resmi Seçki
Nürnberg Türkiye / Almanya Film Festivali / Almanya
En İyi Kadın Oyuncu Ödülü…

Baharın gelmesiyle kahvaltımızı koruda  yapar olduk. Hem ağaçlar arasında yürüyüş imkanı hem de Boğaz manzarasıyla size önerebileceğim bir seçenek. Üsküdar Fethi Paşa Korusundan söz ediyorum tabiki.İçinde bulunan köşklerde hem kafeterya hem de Restaurant  hizmeti veriyor. Yalnız kahvaltı için erken saatler tercih etmek gerekiyor. Çünkü hafta sonu oldukça kalabalık. Biz çok yakın olduğumuz için ,sorun yaşamıyoruz ama dönen,yer bulamayan çok oluyor bunu da not edin. Yoksa sana uyduk geldik,yer bulamadık ,aç kaldık demeyin:))

İki haftadır ,hafta sonu yemeklerinde Beylerbeyi Yakamoz Balık  mekanımız oldu...Sanırım uzun bir süre hatta bu kalitede devam ederse olmaya da devam eder. Daha önceleri Tarihi Byelerbeyi Balıkçısını önerirdim hep ama  sadece manzarayla bu işi götüremeyeceklerini umarım anlarlar. En ufak bir jest olamdığı gibi yaktıkları fırın helvayı öylece koyabiliyorlar insanın önüne. Neyseki bizim masa değildi:))şanslılarmış.

Yakamoz Balık, Beylerbeyi Camiinin hemen yan sokağında...Tüm balık çeşitleri ve balık ürünleri yanında, kırmızı et tercih edenler içinde çeşitli alternatifler var. Bunun yanında hemen dışarda közde kokoreç ocağı da var...İki haftadır burada yiyoruz ve kanki olduk bile. Yemek öncesi getirdikleri ikram tabağı  ve yemek sonunda yine ikramları olan çayları ve çikolata soslu irmik helvaları da enfes.Yazın burayı da tavsiye ettiklerim  arasına. Fiyatlarının da çok makul olduğunu söyleyebilirim.









arasına...
 





Şimdi ben artık gideyim,çünkü; yarın sabah erkenden çook uzaklardan gelen ama size çook tanıdık biriyle kahvaltı edeceğim.