Lalenin Bahçesi

Bir kırmızı Lale işte.
Kitap okumayı, sohbeti, sinemayı, İstanbul'u ille de Üsküdar'ı sever. Olmazsa olmazları ailesi, Zuz, Cancan ve denizdir.
Çok şiir okumaz ama okursa Atilla İLHAN ve Orhan VELİ okur. Paylaşmazsa görmüş gibi okumuş gibi hissetmez kendini...

8 Mart 2011 Salı

Reçete:))



Bir yorumunda Tülay yani Parpali - Lale Abla , seni tanımadan önce böyle şeyler çizgi filmlerde olur sanırdım. Yedim , okudum, izledim, pişirdim , gezdim, tozdum geldim , gittim derken, seni okuyunca gerçekten olabilebileceğini anladım demişti:))). Bir kaç kişi daha buna benzer yorumlar yapınca nası nası deyince... Devlet sırrı değil ya açıklayalım reçeteyi dedim:)

İşin sırrı olinde iki kere rafine diye bir reklam var ya benim sırrımda öncelik ; bizim evde günün erken başlamasında. Erken dedikse harbi erken yani... Saatimiz 0.5.30 da çalar.Bir çokları için daha gecenin yarısı sayılan saattte biz de gün başlar. Kızların okulda kahvaltı çıkması nedeniyle kahvaltı yapmazlar.Ben şu nası olmuş Anneee, bunun altına bu gitmiş miii sorularına cevap veririm yataktan ve uyku neyin kalmaz. Onlara cevap yetiştiriken sabah haberlerini izlerim bir taraftan. Onlar gidince yeşil çayımı alırım, bilgisayarı açarım, mailleri okurum silerim, gazetelere bakarım... Sonra kahveye gelir sıra sütlü ama şekersiz kahvemi alır, stoktan bir film seçer izlerim. Film arasında belki bi kurabiye yerim kahve yanında. Sonra yazı yazacaksam yazımı yazarım. Bloglarda gezinirim. O sırada saat taş çatlasa dokuz olur. Kocam , zaten Gamse'yi bi alt caddeye servise bırkmıştır, karanlık oluyor ve köpekler sürü halinde geziyor. Sabahın ayazını yiyince o da zıp diye ayılmıştır. Birlikte şahane bi kahvaltı ederiz. Saat daha henüz 1o.3o bile olmamıştır.Ve salon zaten akşamdan toplanıp öyle yatılmıştır. Ev işinde elde var birdir:)) Eğer programım varsa yemek işini erkene alırım. Akşam döndüğümüzde sadece yemekler ısınıp masaya gelecektir. Akşam yemeği en geç 18.30 da biter. Çünkü kızlar aç kurtlar olarak yuvaya dönmüşlerdir. Haberlere bakarım, gün içinde zaten son dakika haberlerini takip ettiğim için, bana aa şu olmuş deseler biliyom biliyom derim:)) Dizi izleyeceksem dizi saatine kadar kendi odamda kitap okurum. Dizi başlamasına yakın çayımı koyar salona geçerim. Zaten içerden bağırırlar başlıyoooo başlıyooo diye. . Yatmadan önce mutlaka iki saat kadar okurum yine. yani her gün bir film izleme ve günde en az üç saat kitap okuma zamanım ayarlıdır.Kitap ve film işlerini nasıl hallettiğimi anlattım. En büyük etken erken kalkmamda.

Yemek işine gelince,diyelim ki ıspanak aldım, bir kilo ıspanağı yıkamakla bir buçuk kilo ıspanağı yıkamak doğramak arasında büyük bir fark yoktur. Bu ıspanaklar yıkanır doğranır ikiye bölünür. Yarısı pişer yarısı torbalanıp dondurucuya atılır. Bazen de kavurup , saklama kabına koyup kaldırırım bu da ıspanaklı yumurtaya dönüşür ya da azcık pirinç ve salça ilavesiyle beş dakika da sulu yemeğe dönüşür.( tüm sebzelerde aynı işlemi yaparım..karnabahr, lahana aklınıza ne gelirse) o pişerken hemencecik bi de makarna haşlarsanız alın size akşam yemeği. Yanına da yoğurt ooh. Bir akşam dizi başlayana kadar köfte yoğurun şekil verin tepsiye dizin bir saat falan dondurun , sonra donmuş köfteleri buz dolabı poşetine koyun, artık hem yapışmazlar hem yer kaplamazlar. yemek olmadığı bir zamanda siz pilav yaparken iki dakikada da onlar kızarır. Çözmeye gerek yoktur. Dondurucuda mutlaka haşlamış kuru fasulye ve nohut vardır, ayrıca kavrululmuş soğanla sotelenmiş et mutlaka bulundururum, türk yemeklerinin dip malzemesi olarak.Yemek işini fazla dert etmeyin işte böyle kendinizce pratik şeyler geliştirerek. Bir kase pilav hemen yayla çorbasına ya da içine doğrayacağınız maydonoz ve taze soğanla ve bir kaç yumurta ile çırparak bir mücvere dönüşebilir. Buna Çin usulü omlet diye bir isim bile uydurdum. Bir gün önceden kalan tavuk da , biraz patates ve salça ilavesiyle , patatesli tavuklu bir yemeğe dönüşebilir.
..

Sabah yüzümü yıkarken bir taraftan da lavobaları yıkar, havluları makineye atarım. Her iş bitti mobilyaların tozunu alamadıysanız onlara da parmağınızla kalpler çizin sevgilerimle yazın gezmenize gidin...
şurada kızlarım için hazırladığım notlar var..


Şimdi biziç çay saatimiz müsadenizle