Lalenin Bahçesi

Bir kırmızı Lale işte.
Kitap okumayı, sohbeti, sinemayı, İstanbul'u ille de Üsküdar'ı sever. Olmazsa olmazları ailesi, Zuz, Cancan ve denizdir.
Çok şiir okumaz ama okursa Atilla İLHAN ve Orhan VELİ okur. Paylaşmazsa görmüş gibi okumuş gibi hissetmez kendini...

4 Mayıs 2010 Salı

Deli Deli Olma..



Dün vermediğim sözü tuttum evdeydim. Evdeydim de sanki yattım yuvarlandım... Ev elden geçti kıyı bucak...sonra da dolma şenliği yaptım... Mevsimin ilk karışık dolmasını pişirdim. Bu şöyle oluyor, kabak , biber, patlıcan, ve domates bildiğimiz etli dolma içi ile doldurulup, büyücek bir tencereye diziliyor, bir tarafı boş bırakılıp oraya da yaprak dolması sarılıp konuyor. Biz buna dolma şenliği diyoruz:)) Herkes sevdiği dolmayı yiyebiliyor böylece ya da karışık alıyor...


Bu haftanın ilk izlediğim filmi Deli Deli...Sevgili parpali getirdi aklıma, yoksa sırada İki Dil Bir Bavul vardı...Onu bu gün izlerim artık...Deli Deli herkese tavsiye edebileceğim bir film. İzlemeyenler mutlaka izlesin derim. Biliyorsunuz ben öyle kolay kolay film kitap tavsiye etmem. Ben bir masal gibi izledim. İnsanları ile meşhur olan bir köyü , gülerken ağlatan , ağlatırken güldüren bir film. Şerif Sezer ve Tarık Akan Yol'dan sonra bu filmde de yine harika iş çıkartmışlar. Yöresel ağız bu kadar mı? güzel kullanılır, köksüzlük umutlar kırılmadan bu kadar mı? güzel anlatılır. Filmde Tarık Akan'ın gençliğini kendi oğlu, Şerif Sezer'in gençliğini de kendi kızı oynuyor...Tarık Akan Mişka adlı bir Malakanı, Şerif Sezer ise Popuç adlı karakteri oynuyor...

Molokanizm, Ortodoks Kilisesi´nden ayrılmış bir tarikattır. 28 Mart 1805 yılında başlayan bu ayrılış, 22 Mart 1809 yılına kadar sürdü. Saratof ve Dambuğ bölgelerinde yaşayan Malakanlar o dönemlerde Ruslar´la bir anlaşmazlığa düşerler. Ruslar´ın inancına göre, haftada sadece iki gün süt içme geleneği vardı. Malakanlar ise; bu inanca itiraz ederek haftanın her gününde süt içilebileceğini savunuyorlardı. Zaten Rusça’da Moloko kelimesi süt, Molokan ise süt içen anlamına gelir. 1682 yılında Ortodoks Kilisesi’nden bu sebeple ayrılan bu insanlar önce Kafkasya’nın kuzeyine daha sonra da Osmanlı ve İran sınırları boyunca Tiflis, Erivan ve Bakü eyaletlerine yerleştirildiler.1876-1877 Osmanlı-Rus Savaşları´nın ardından, Ruslar tarafından Kars´a yerleştirilen bu insanlar uzun yıllar burada kaldıktan sonra başta ABD ve Avustralya olmak üzere diğer ülkelere yerleşmişlerdir. Türkiye´de sayıları az da olsa Kars ve İstanbul´da yaşamaktadırlar.


Deli deli olma sözü Kars kaynaklı bir sözmüş ... aklını başına al anlamında kullanılıyor. Bu günlerde bu sözü sarfedebileceğim kişilerin başında RTE geliyor...

Akşam haberleri dinlerken yok dedim ya yanlış duyuyorum herhalde... bu kadar da zıvanadan çıkmış olamaz... ama yok doğru duymuşum... Özden Toker'i dinleyene kadar yok yok diyordum.

not: Poyraz kesildi mi? ne...

13 yorum:

  1. Bende haftasonu izledim ablam
    son yıllarda izlediğim en güzel türk filmiydi.Masal tadında

    YanıtlaSil
  2. Yine ne kaçırdım acaba gündeme dair..Bulursam filmi intte izlerim :)pek keyifli olmuyor ama...Size güneş geliyor bize soğuklar geri döndü Lalecim,öpüyorummm.

    YanıtlaSil
  3. Deli Deli Olma'yı geçen yıl sinemada izlemiştim ve çok beğenmiştim, bilhassa Tarık Akan'ı. Bazıları çok güzel yaşlanıyor.
    Burası fena ısındı Lalecim, dün terlemekten hal oldum sokaklarda dolaşırken. Haziranda ankara'ya yallah. Boşver denizi menizi bu sıcak çekilmez hele de rutubet.
    Öptüm ve kaçtım...

    YanıtlaSil
  4. Mişka'nın yatakta hasta yattığı, Alma'nın çalan telefonu açıp Mişka'nın kardeşiyle konuşuyormuş gibi yaptığı sahne. Mişka'nın ağlayışı... Hâlâ gözümün önünde.

    YanıtlaSil
  5. Çok mu güzel.
    Bende izlemek isterim o halde.
    Gamse nin de doğum günü kutlu olsun.
    İyi ki doğurmuşun dimi.

    YanıtlaSil
  6. kankimmm
    dolmaları afiyet ile yiyin
    ben de bu aralar film izlemeye taktım delideli olmayı izleyeyim bakayım sağol canım

    YanıtlaSil
  7. Laleciğim dikkat et kendine.Evde olduğunu ve ayağının acıdığını bildiğimden aramadım buluşmak için.Haftaya benimsin ona göre :)))))))

    Tüm aileye sevgilerle!

    YanıtlaSil
  8. Lale ben seni çok seviyorum

    YanıtlaSil
  9. Harika bir film...ve nazar boncuğuna bayıldım,dediğin gibi bende bir tane ekleyeyim sayfamıza...Allah nazarlardan korusun laleninbahçesi'ni :)

    YanıtlaSil
  10. kaç kez niyetlendim izlemeye sonra hep bir şeyler mani oldu.. herhalde senin tavsiyeni bekliyormuşum :)

    ama dolma şenliği bitirdi beni!

    YanıtlaSil
  11. ben de bu filme sinemada gitmek istiyordum, gidememiştim. Şimdi sizden de iyi oldugunu duyunca kesin dvd'sini bulur izlerim. Lale abla'cım zevkiniz benimkine cok benziyor:)

    YanıtlaSil
  12. Bizde yani abimlerde (artık bu evdeyim ya) dün dolma çeşitlemeleri vardı dolma festivali gibi :):)

    iyice sapittilar ya diyecek birsey bulamıyorum

    Dün gamzenin d gunü icinmsj yazmıştım çıkmamış iyi ki dogdu nice güzel yıllara

    Cook öpüyorum

    YanıtlaSil
  13. Filmi izledim gülerken ağladım ağlarken güldüm çok güzeldi ve dediğin gibi masal gibi ...öptüm lalecim

    YanıtlaSil

içinizden geldiği gibi yorumlayın ama unutmayın ki keser döner sap döner gün gelir hesap döner:))