Lalenin Bahçesi

Bir kırmızı Lale işte.
Kitap okumayı, sohbeti, sinemayı, İstanbul'u ille de Üsküdar'ı sever. Olmazsa olmazları ailesi, Zuz, Cancan ve denizdir.
Çok şiir okumaz ama okursa Atilla İLHAN ve Orhan VELİ okur. Paylaşmazsa görmüş gibi okumuş gibi hissetmez kendini...

21 Mayıs 2009 Perşembe

Büyük Sürgün


21 mayis 1864, bu tarih belki de size hic birsey hatirlatmiyor. Siradan bir gün olarak geliyor. 21 mayis 1864 cerkezlerin büyük yas günüdür. Bizim büyük dedelerimiz ninelerimizin cocuk, yasli, hasta farketmezsizin katledildigi, ülkelerinden sürgüne zorlandigi o karanlik günlerin yas günüdür. Bir Çerkes esareti şerefsizlik addeder o yüzden bu sürgünü kabul etmiştir. Yoksa Rusyanın çeşitli yerlerinde esarete zorlanacaklardı.

Babannem onlardan biriydi. Laciverte çalan masmavi gözleri vardı. Kimse adını bile bilmezdi, O Çerkez Gelindi, Çerkez Yengeydi, Çerkez Teyzeydi. Kendi kökeninden olmayan üstelikte dedem gibi baskın karakterli biriyle evli olduğundan kendi geleneklerini pek yaşatamadı. Herkesin gönlünü hoş tutmaya çalışan çok nazik biriydi. Anneme Gelin Hanım diye hitap ederdi mesela. Dedeme de soy ismiyle, hiç adını söylemezdi. Bize de isim ve soy ismimizle seslenirdi. O sert dedğim dedik Anneanenin yanında böyle bir Babaanne bana çok tuhaf gelirdi. Biz Çerkes yemeklerini , törelerini Bibi de gördük. Yani Babamın teyzesinde. O nüfusunun tamının Çerkeslerin oluşturduğu bir yerde yaşıyordu çünkü. Babamın teyzeleri, dayıları kuzenleri hep orada yaşamaktaydılar. Başka yerde yaşayanlar ise tatillerde mutlaka burada toplanırlar yine. Babam sabahları bizi ''kız sen geldin Çerkesden, çok güzelsin herkesten '' türküsünü söyleyerek uyandırırdı. Sonra da benim kızları.

Nazlı çok ilgi duyuyor , sürekli köklerimizi araştırıyor. Dünyanın dört bir yanına dağılmış Çerkeslerle irtibata geçti , onlarla tanıştı. Babannemin ait olduğu boyu buldu, Çerkes dilini öğrenmeye çalışıyor. Ve bir gün mutlaka o toprakları gidip görmek istiyor. Dilerim bir gün hayalleri gerçek olur.

10 yorum:

  1. Nazlıyı tebrık edıyorum inşallah gider o topraklara inşallah gercek olur istekleri.

    YanıtlaSil
  2. tam da pc başındayken geldi mesajın. pc temizliği yaptım. tuşlar tam basmıyor. yazın çok hoştu. sevgiler
    m.solisti

    YanıtlaSil
  3. kankiii!!!!

    çerkes kızları ince belli güzel kızlardır
    sizin aile de çok güzel ve zarif gerçekten de,
    bak şimdi test edildi onaylandı,

    atalarını araması bağlantı kurması ne hoş Nazlının

    Çerkeslerin bu önemli gününü ben de saygıyla anıyorum

    sevgiler

    YanıtlaSil
  4. İnsanın köklerini araştırması çok güzel birşey. İnşallah birgün oralara gitme şansınız olur. Çerkez gelinlerinin hep çok saygılı olduğunu duyardım büyüklerden. Doğrudur mutlaka, bende anne ve babamın doğduğu şehirleri çok merak ederim. Daha ikisinede gitme şansım olmadı. Birgün İnşallah..

    YanıtlaSil
  5. Çerkez gelinleri beceriklilikleri ile ünlüymüş senin mutfak becerilerinin nereden geldiği belli Lale Abla :):)

    Nazlı ne güzel yapıyor :):)

    Öpüyorum

    YanıtlaSil
  6. ben de saygıyla anıyorum Çerkezlerin bu gününde sabır diliyorum tekrar.Çerkez yemekleri çok güzel olurmuş ne güzelll,Nazlı'yı tebriked iyorum.Umarım gider oralaraa.bu arada ben de maviannemin sayfasının başlığını görünce sizin kızınızın doğumgünü sanmıştım:) burdan tekrarrr niceee yıllara Nazlı diyorum.

    YanıtlaSil
  7. Ne ilginç değil mi Lalem...Bir büyük toplumsal olay bireylerin hyatını nasıl değiştiriyor...seni ve beni düşün mesela...Bu sürgün olayı olmasa, nerede olacaktık, aslında dünyada olacak mıydık, şu anda birbirimizin yazılarını okuyup yorumlar ediyor olacak mıydık...Yoksa komşu evlerde dünyaya gelip her sabah selamlaşıyor mu olacaktık...
    Nasıl insanlar olcaktık peki...Huylarımız aynı mı kalırdı...Zevklerimiz, tercihlerimiz...
    Bunları düşündüm, seni seviyorum Çerkes Kızı...:)))
    (Neymiş boyunuz? Biz Şapsığız...)

    YanıtlaSil
  8. çerkez ha,
    ne güzel lalem...
    araştırınca neler öğreniyor insan,
    nazlıyı tebrik ediyorum ve sanıyorum karadenizde çok çerkezler...
    öperim seni,bi de sarılırım sımsıcak...

    YanıtlaSil
  9. Ne güzel yazmışsın yine Lale ablacım...Demek ki çerkezler sadece güzel değil,hem yazar,
    hem anne,hem gezgin,hem dost,
    hem arkadaş,hem yoldaş,hem blogdaş:)))Sevgiler size...

    YanıtlaSil
  10. Çerkezlerin güzel olduğunu biliriz Lale Abla'cım. İrem'in bakıcı ablası Çerkez di lezzetli yemeklerini de öğrendik birazcık.
    Nazlı yı da ayrıca tebrik ediyoruz. ben de bir dönem çok uğraşıyordum, soy ağaçları ile yeni bir kişiye ulaştıkça mutlu oluyorsun

    YanıtlaSil

içinizden geldiği gibi yorumlayın ama unutmayın ki keser döner sap döner gün gelir hesap döner:))