Lalenin Bahçesi

Bir kırmızı Lale işte.
Kitap okumayı, sohbeti, sinemayı, İstanbul'u ille de Üsküdar'ı sever. Olmazsa olmazları ailesi, Zuz, Cancan ve denizdir.
Çok şiir okumaz ama okursa Atilla İLHAN ve Orhan VELİ okur. Paylaşmazsa görmüş gibi okumuş gibi hissetmez kendini...

17 Mart 2009 Salı

İzlemedeyim

Elif Şafak bir kitap yazdı , Siyah Süt. Kitabın giriş bölümünde Adalet Ağaoğlunu ziyaretinden , O' na yaptığı çay ikramından, çayın yanında getirdiği kurabiyelerin simetrik dizilişinden söz ediyor. Neden çocuk yapmadığını soruyor, Adalet Hanımda kariyeri tercih ettiğini , seçiminin bu olduğunu söylüyor. Ve Elif Şafak da bunları kitabına alıyor.

Şimdi Adalet Ağaoğlu diyor, ki ben çay ikram etmedim, evimde çay demlenmez, bir şey içermisiniz dedim , çay dedi. Sallama ıhlamur getirdim. Kitabı yazmak için gelmiş ve beni kurgusuna alet etti demiş. Elif Şafak kitabını okuyup okumadığını sorduğunda da - hayır okumadım, sizden bıktım demiş.

Sonra olaya Buket Uzuner de dahil oluyor ve usta çırak ilişkisinden söz edip, neredeyse Elif Şafağa yalancı demeye getirip, lohusalık sendromunu anlattığı kitabını lohusa iken değilde hamileyken yazdığını iddia ediyor.

Olaya son dahil olan kişi ise Dubai Fatihi Ayşe Arman. O da olayı yazar kıskançlığına bağlamış.

Şimdi izlemedeyim bakalım daha kimler olaya dahil olacak ve magazinel boyut nerelere varacak.

Bu üç yazar kitaplarının hepsini okuduğum ve gerçektende çok sevdiğim yazarlar. Adalet Ağaoğlunu ilk Bir düğün Gecesi ile tanımıştım. Türk edebiyatında ki hep, bataklık kızı Aysel , sazlı damın kızı Aysel lere karşılık bir profösör Aysel çıkarmıştı karşımıza. İç hesaplaşmaların olduğu çok güzel bir kitaptı ve bir ikilemeydi. Meğer önce Ölmeye Yatmak'ı okumak gerekirmiş.
Buket Uzuner ise Kumral Ada Mavi Tuna ile vurmuştu beni.Gerçek hayatla ilgisi yok dendi ama basbayağı Sadri Alışık'ın biyografisiydi. Bi çok çocuğa Ada ismi bu kitaptan sonra verildi.

Elif Şafak ise yazı dilini çok sevdiğim zekasını çok takdir ettiğim bir yazar. Kitap okurken bir yazarın cinsiyetini ilk kez farkettik denilebilir Siyah Sütü okurken

Eğer ortada bir suç varsa ki beni hiiiç ilgilendirmiyor. Kapalı kapalı kapılar arkasında halletsinler. Onları magazinde görmek bana kendimi kötü hissetirdi, promosyon koktu ortalık


Bunlarda diğer kadın yazarların yorumu

Esmahan Aykol: “Öncelikle insanların Adalet Ağaoğlu’na saldırmalarından çok rahatsız olduğumu söylemek istiyorum. Bence Adalet Ağaoğlu’nun her şeyi söylemeye hakkı var. O Elif Şafak üzerinden polemik yaratmadı ki sadece Elif Şafak’ın onu kitabında olduğundan farklı yansıttığını söyledi. Kısacası sadece fikrini bildirdi. Ben asıl polemiği ona saldıranların yarattığını düşünüyorum.”

Şebnem İşigüzel:
“Gönül ister ki tartışmalar edebiyat üzerinden yapılsın. Kitaplar tartışılsın. Elif Şafak da sanırım böyle olsun isterdi. Adalet Ağaoğlu’nun hassasiyetini de anlamalıyız. Ancak şunu kabul etmeliyiz ki romancı kadın, yaratan kadın, kasabanın cadılarıyız bir bakıma. Kasabanın cadılarının kimi zaman kapışmasından doğal ne olabilir? Ben yeraltında yaşayıp büyülerini sessizce yapan bir cadı olmayı tercih etmişimdir.”

Alev Alatlı:
“Bu tür polemikleri mahallevari buluyorum. Ayıptır.”

Buket Uzuner: Adalet Ağaoğlu’nun yanındayım
Elif Şafak ile Adalet Ağaoğlu arasında başlayan ve halen devam eden polemikte Adalet Ağaoğlu’nun yanında yer alan ve “genç yazarların biraz daha dikkatli olmaları gerektiğini” söyleyen Buket Uzuner, Hürriyet gazetesinin köşe yazarlarından Ayşe Arman tarafından dün Elif Şafak’ı kıskanmakla itham edilmişti. Buket Uzuner, Ayşe Arman’ın yazısına yanıt vermekte gecikmedi ve konu hakkında kısa bir açıklama yaptı.
Buket Uzuner’in yayıncısı Turkuaz Kitap tarafından yollanan, yazarı konu hakkındaki görüşleri ile durduğu yeri net bir biçimde özetleyen açıklama : “Türk edebiyatının değerli ve önemli yazarı Adalet Ağaoğlu ile yan yana durmaktan ve beraber olmaktan gurur duyuyorum.”
bu konuda çıkan diğer haberler, ve bir diğer haber ve bir diğer haber daha




bendenizin notu)): Biliyorum her konuda objektif olmak zordur ve biliyorum ki her zaman tarafsız kalmak doğru değildir. Bazen tarafsız kalmak suçlunun tarafında olmak anlamına da gelebilir. Ama kadın yazarların bu konuda taraf olması bakalım neler getirip neler götürecek izleyelim arkadaşlar izleyelim..
*************************************************

ek bilgi


size izleyelim demiştim işte şimdi de buraya buyrun

17 yorum:

  1. Merhaba canım,öncelikle bloğuma ziyaretin için tşkler.Ben de senin gibi neler olacak daha diye izlemeye geçmiş durumdayım.Ayrıca da çok rahatsızlık duyuyorum,çünkü hepsi de çok sevdiğimiz yazarlar ve bu tarz olaylarla gündeme gelmeseler keşke.Zaten hepsi kendilerini ispatlamış,gönlümüzde bir yerlere oturmuş yazarlar,ne gerek var ki ?

    YanıtlaSil
  2. BU tartışmayı ilk duyduğumda ve Adalet Ağaoğlu'nun sözlerini okuduğumda, kitaplığımdan Siyah SÜt'ü çıkarıp bahsedilen o satırları yeniden okudum. çünkü benim bu zamana kadar Siyah Süt'e dair aklımda en yer etmiş, en hoşuma giden bölüm o satırlardan ibaretti. iki sevdiğim yazar, hoş bir diyalog ve hoş bir atmosfer üzerinden anneliği ve yazarlığı konuşuyorlardı. ama acaba atladığım bir şeyler mi vardı? tekrardan okumak istedim. ve edindiğim izlenim, o satırların yazarının konuk olduğu yazarı onore eden, hayranlığını belirten ifadeleriydi. madem insanların bu konuda bir şikayetleri var da, neden kitabın çıkmasının üzerinden bir sene geçmesini beklemişler anlayamıyorum. ikincisi de buket uzuner kadar gençlere köstek olmayı erdem sanan bir yazarın, ilk fırsatta ortaya atlamasına da şaşırmadım. kendisiyle ilgili yazdığım kişisel olarak yaşadığım olaylar sonrasında bende kalan izlenimdir (belirtmeliyim ki bir zamanlar ben de çocuğum olduğunda adını Ada ve Tuna koymayı isteyenlerdendim, hala da o romanı Buket UZuner'in zirvesi sayarım). Aşk'ı iki günde soluksuz bitirdim. Müthiş bir dil, anlatım ve kurgu... bir edebiyatsever olarak benim bir edebiyatçıdan beklediğimse her zaman budur. bence bir dertleri varsa, aralarında halletsinler ve sadece işleri olan yazmaya baksınlar. böyle uluorta sataşmalar gerçekten yakışmıyor ve gerçekten de altında bir çekememezlik olup olmadığını düşündürüyor. Hayatımda Ayşe Arman'la bir kez olsun aynı noktada durmama neden oldular ya, diyecek de fazla bir şey yok.

    YanıtlaSil
  3. kadınlar..iyi masalcı oluyr..içinden gönlünden geçeni.. gerçekte olana harmanlayıp.. güzelleştiriyor..
    lalem yoksa bunca kazıklanmalarına rağmen xyleri hala sevmeye devam ederler miydi..

    ama muhatap oldukları da bi kadınsa..
    doğrudan beni olduğum gibi sev .. tepkisi devreye giriyor ve o süslenmiş anıya tepki yağıyor..
    işte ikisinin arasında olan budur sanırım..

    sonrası da kuyruk acısı .. kıskançlık.. ben de varım..ne dersen de geliveriyor..
    hani kadının biri.. derdini anlatır da..
    ordaki her kadın.. bu da bişey mi şekerim benimki naaptı bilsen geçen gün diye.. devreye dalar ya..

    ha bi de..
    tabii.. ille de.. bir karalama olcak ben de yaptım.. bugün daha..
    iyi bişi söylemişse bile .. kredisin kontrol ederim söyleyein..
    eğer daha önceki yaptıkları bugün dediklerini gölgelerse.. eh .. deyişi çürütmeden duramam.. ille karalayacam..
    yav bırak kimin gözü nerde ne zaman açılıyosa açılsın di mi..
    ne yoruyosun kendini..
    hem beki de.. sırf zaten senin tepkin için o kişi örneklendi ortaya kondu.. bi dur..

    aman öpiim de gidiim..

    ps.. ben de severim burda bahsedilen tüm yazarları..
    demek teker teker sevcez..=P
    atalet

    YanıtlaSil
  4. üçüde ayrı ayrı sevdiğim yazarlar lütfen böyle diyaloglarda görmiyelim onları diğerlerinden farklı olsunlar

    YanıtlaSil
  5. bence türkiyed ekadın ve yeri bundan daha geniş ve bunu kapsayan bir konu. ben iş hayatında hiç anlaşabilceğim bayan yönetici bulamadım mesela. erkeklerle çalıştım hep onlardada anlaşamadığım oldu ama anlaştığım çok oldu. şimdi buradan bakınca işin içine kadın girince zekası, başarısı kenarda aklabiliyor kimi zaman diyorum. hani hem cinsimi kötülemek değil. amam başka bir dünya kadın dünyası ve içine girdiği her dünyayaı bir şekilde değiştiriyor kadın bence.
    ama bu insanlara bu tartışmaları zaten hiççç yakıştıramadım. bu kadar ufak şeylerle ilgilenmeselerdi keşke, gülüp geçmek bu kadar güçmü?
    bence oldukları yerden aşağılara inip savaşıyorlar yada küçülüyorlar bu şekilde didişirlerken...
    haklı kim mi? bana ne yaptıkları çirkin ya...

    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  6. bunu da senden duydum ablacim
    sacmalik bence

    YanıtlaSil
  7. Konuya hayretle bakıyorum. Alev Alatlı çok haklı tabii. İkram ettiği çay olsa ne olur ıhlamur olsa ne? Neyse yaşına hürmeten rahat bıraksınlar bari Adalet Hanım'ı.

    YanıtlaSil
  8. Ece Arar'ın blogunda okumuştum.Öyle haberim oldu(blog dışındaki haber kaynaklarına kapalıyım ya:))

    Du bakali noolcek diyorum ben de..

    Öpüyorum seni.

    YanıtlaSil
  9. Bahsi geçen yazarlar rasında Alev Alatlı haricinde ilgimi çeken hiç bir şahıs yok.
    Dolayısıyla çok şaşırmadım.
    Özür dilerim...

    YanıtlaSil
  10. 3 yazarı da seviyorum, Düğün Gecesi ve Kumral Ada Mavi Tuna benim de favorilerim arasında. Siyah sütü okumadım ama bana ilginç gelen siyah süt yayınlanalı epey oluyor,hakkında çok konuşuldu, niye şimdi bu olaylar çıkıyor pek anlam veremedim. Kendi aralarında halletsinler, katılıyorum.

    YanıtlaSil
  11. bu aralar benimde ilgimi ceken diyaloglardan yanliz 3 yazarinda kitablari cok guzel ve sevdigim yazarlar bu konu nereye gidecek bende merakla bekliyorum

    YanıtlaSil
  12. Bu konu yılan hikayesine dönecek...

    YanıtlaSil
  13. Buket Uzuner en sevdiğim yazar benim. Bende çok merak ettim tartışmanın nasıl sonlanacağını. İnşallah kimsenin kalbi kırılmadan sonlanır.

    YanıtlaSil
  14. Sözünü ettiğiniz kitapları da eserlerini de okudum.

    Siyah Süt'ü okurken Adalet Ağaoğlu'na yaptığı ziyaret dikkatimi çekmişti. Elif Şafak ile ilgili kuşkularım vardı, Adalet Ağaoğlu'yla ilgili o bölüm, bu kuşkularımı biraz dağıtmıştı. Şimdi bunun doğru olmadığının açıklanması, yeniden kuşkulanmama neden oldu. Olmayan bir şeyi, olmuş gibi yazmak hiç de etik değil bence... Adalet Ağaoğlu'nu kullanmış gibi geldi bana. Tepkiyi doğru buldum.

    Dürüst olmak lazım. Baba ve Piç'i de okumuştum. Orada da Ermeni sorununu kullanarak kendisine yer etme çabasını sezmiştim. Orhan Pamuk taktiğini uygulamıştı.

    Hala Elif Şafak'la ilgili soru işaretlerim var. Tartışmak iyidir. Gerçekleri bilmeye hakkımız var okuyucu olarak. Bekleyip göreceğiz.

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. lalem,
    adalet ağaoğlunu son zamanlarda izledin mi?
    sanki bana biraz hafıza kaybı yaşıyor gibi ya da geç algılıyor ...
    bi de tarafa verdiği röp.topal masa cumhuriyeti diyor...
    sevmedim bu lafını..

    YanıtlaSil
  16. Lale Abla, çok nefis özetlemişsin durumu. 3 yazarın yeri de farklıdır. Hangisi doğru hangisi yanlış önemli değil. Tartışmalar da hoş değil tabii. Bence burada en alakasız kişi Ayşe Arman olmuş. Lale Abla'cım öperim kocaman.

    YanıtlaSil
  17. Lale abla;
    adı üstünde roman gerçek hayatla birebir aynı olmak zorunda değil ki. Yazarın hayal aleminden olur. Bence çay olmuş ıhlamur olmuş bunlar değişebilir.
    Elif Şafak'ı sevmem ama bu kadar saldırılmaya da gerek yok :):)
    Nacizane fikrim budur :):):)

    YanıtlaSil

içinizden geldiği gibi yorumlayın ama unutmayın ki keser döner sap döner gün gelir hesap döner:))