Lalenin Bahçesi

Bir kırmızı Lale işte.
Kitap okumayı, sohbeti, sinemayı, İstanbul'u ille de Üsküdar'ı sever. Olmazsa olmazları ailesi, Zuz, Cancan ve denizdir.
Çok şiir okumaz ama okursa Atilla İLHAN ve Orhan VELİ okur. Paylaşmazsa görmüş gibi okumuş gibi hissetmez kendini...

17 Şubat 2016 Çarşamba

Bahardandır bahardan

Şu  fotoğraftan beş dakika öncesinde hayat boyu ıspanak yıkayacağımı sandım hatta akan kumu gördükçe inşaat işine girmeyi ciddi ciddi düşündüm.

Bu nasıl girişti demeyin bu ıspanak feci darladı beni..
 Yazmadığım günlerde bakalım bakalım ne yapmışım.Öncelikle feci hastalandım a dostlar, süründüm desem yeridir. Size şöyle bir örnek vereyim; bir gün evde titreşimde çalan telefonu bulamıyorum, tabiki de bulamam o vuu vuu ses benden geliyormuş. Geceleri ıslık çaldı göğsüm gündüzleri de titreşime geçti  :)
Hasta olup eve çakılınca, teselliyi edebiyatta aradım. Bol bol okudum okurken de ballı ,zencefilli, limonlu sıcak içecekler içtim.Nasıl bir meretse hala akşamları kendimi yeniden hastalanacak gibi kırgın hissediyorum.
 Okuduğum kitapları size kolaj yaptım, tek tek bakıp gözlerinizi yormayın diye.Artık bu facebook ve instagram yüzünden kaç tane blog okuyan kaldıysa... Aslında bunda bizim de blogları biraz savsaklamamızın da payı var.
Kitapların hepsini okumuş olmaktan memnunum. Orhan Pamuk bir sürpriz yapıp hiç habersiz  Kırmızı Saçlı Kadın' ı çıkardı.Ben çok beğendim.Sophokles'in  Oidüpüs ve Firdevsi'nin "Rüstem ve Sührab"destanları üzerinden babalığı sorguladığı bu kitabı. Kırmızılı Kadın ise hikayenin aşk tarafında.

Kum Kitabı, hep okumak istediğim bir kitaptı ve nihayet okuma fırsatı buldum 13 hikayesen oluşan kitabı. En sevdiğim hikayesi parkta  gençliğine rastladığı ve ileride kör olacaksın ama korkma öyle birden bire değil , yaz akşamı gibi yavaş yavaş olacak dediği hikayeydi.

Plmanın Pirinci, Portekizli ama ekonomik koşullar yüzünden Brezilya'ya göç etmek zorunda kalan bir ailenin 100 yıla dayanan hikayesi. Bu kitaptaki şu cümle beni çok yaraladı. "Aile bittiğinde tekrardan yapamayacağın bir yemektir."

Kadınsız Erkekler, ben de bir hayal kırıklığı yaratmasa da bir Murakami kitabı hissi vermekten biraz uzaktı. Neyseki son iki hikaye de yakaladım o hissi. Demekki Murakami uzun uzun anlatmaların adamı.Öykü işinde sevmedim.Sanırım ben iyi bir öykü okuyucusu değilim.

Bayan Ming'in Hiç Olmayan On Çocuğu, Çin ile oyuncak ticareti yapan bir Fransız iş adamının kaldığı otelin tuvaletçisi Bayan Ming'le arasında gelişen dostluğu konu edinmiş. İkinci çocuğa bile izin verilmeyen Çin'de on çocuğu olduğunu iddia eden bir kadın  ve onlarla ilgili ilginç hikayelerin anlatıldığı 67 sayfalık minik bir kitap.

Kuş Kadın ise Macar edebiyatından bir örnek. Kuşlar benim kardeşim diyen ve her türlü çıkışı doğada arayan kuş bilimci bir kadın ve kızının hikayesi.

Azgın Mevsimler de bir hikaye kitabı. Kitaptan çok yazarının hayat hikayesi ilgimi çekti diyebilirim.

Filmlere gelirsek vizyondaki Türk filmlerine rağbet ettik bu ara. En son Bizans Oyunlarını izledik. Tamam film iyi güzeldi de o ne belden aşağı replikler kardeşim yanımda oturan kızımdan, birlikte gittiğimiz insanlardan utandım. Yok mudur bunun bir ortası bir kararı...
Dün  aşağıda afişini gördüğümüz Aysel Özkan sergisine gittik karı koca...Bu kadar renkli bir İstanbul görmek isterseniz kaçırmayın derim.

Dün hava mayıs ayındaymışcasınaydı. Beşiktaş'da yürüdük, yemek yedik sonra sergiye gittik. Dün henüz canlanmamış ağaçlar ama altında açmış papatyalarla çok ilginç manzaralar sundu bize.
İşte böle böle...

16 yorum:

  1. Blog konusunda haklısın ama işte inan vakit varsa çok yorgunum yorgun değilsem vakit yok... Okumaya çalışıyorum işte..öptüm :)

    YanıtlaSil
  2. Orhan Pamuk 'un yeni kitabini ben de
    çok beğendim. Murakami 'yi de sevdim ben. Japon erkekleri böyle midir acaba ? Aldatilsalar da terk edilseker de acılarını içlerinde yaşıyorlar. Yoksa bu Yazarın kahramanlarına özgü bi şey mi?
    Bizans Oyunları "ndan icindeki kufurlerden midem bulandı benim.
    Bu arada çok geçmiş olsun Lale 'cim. Gitsin ve geri dönmesin o grip ...

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Lale hanım. Başkalarını bilemem ama ben her gün bloğunuza, acaba yeni yazılar var mı diye bakıyorum. Yazılarınızdaki samimiyet bana keyif veriyor. Ne olur arayı açmayın. Bol bol yazın. Bence hala benim gibi blog okuyanlar vardır.Bu arada çok geçmiş olsun. Güzel günler dilerim.

    YanıtlaSil
  4. Hergun bakiyorum yeni yazi var mi diye ozletmetmeyin kendinizi ne yazsaniz okurum ben :) cok gecmis olsunn

    YanıtlaSil
  5. Hergun bakiyorum yeni yazi var mi diye ozletmetmeyin kendinizi ne yazsaniz okurum ben :) cok gecmis olsunn

    YanıtlaSil
  6. Ben instagramdan sıkılıyorum bir müddet sonra ama blog okumaktan yıllardır sıkılmadım inan ki

    YanıtlaSil
  7. blogları salladınız evet!

    YanıtlaSil
  8. Ben blog okuyanlardanım. Sen yaz, kimse okumasa da ben okurum. Yetmez mi? Şaka bir yana, blog gibisi var mı yafu? Diğeri çok kolaycılık. :)

    YanıtlaSil
  9. blogları terketmiyoruz, hep buralardayız biz Lale hanım...

    YanıtlaSil
  10. Lale abla çok geçmiş olsun.Bir sürü kitap okumuşsun, ne güzel.Ben günlerdir Oğuz Atay'ın Tutunamayanlar'ını okuyorum, bitiremedim bir türlü.Bu arada türk filmlerinde belden aşağı espriler hakkaten can sıkıcı oluyor.İftarlık Gazoz güzel diyorlar.Ailece gidilebilirmiş.Aklında olsun.Öpüyorum çok.

    YanıtlaSil
  11. Ben de merak ve heyecanla okuyorum blogunuzu :)
    Blog yazmak gibisi bence de yok, sevgiler

    YanıtlaSil
  12. ıspanağı bir gece önceden sirkeli suya koyuyorum yarına iki tur yıkayınca mis gibi oluyor, tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
  13. Gećmiş olsun..yazarsında ben okumaz mıyım yaşama sevinci ve umut dolu yazılarını �� Mine

    YanıtlaSil
  14. Lâle ablam sen hep yaz ben hep okuyayim. Gecmis olsun. Sevgiler ☺

    YanıtlaSil
  15. Hepinize ayrı ayrı çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  16. kırmızı saçlı kadın elimde okumaya başlayacağım sen beğendiysen daha zevkle okurum şimdi:)
    aysel hanımı kutluyorum banucum selamlar sana da

    YanıtlaSil

içinizden geldiği gibi yorumlayın ama unutmayın ki keser döner sap döner gün gelir hesap döner:))