Lalenin Bahçesi

Bir kırmızı Lale işte.
Kitap okumayı, sohbeti, sinemayı, İstanbul'u ille de Üsküdar'ı sever. Olmazsa olmazları ailesi, Zuz, Cancan ve denizdir.
Çok şiir okumaz ama okursa Atilla İLHAN ve Orhan VELİ okur. Paylaşmazsa görmüş gibi okumuş gibi hissetmez kendini...

10 Ağustos 2014 Pazar

Senden Sonra

Bugün  başımı havaya kaldırdığımda   göç eden leylekleri gördüm. Sen gideli kaç kez göç ettiler kimbilir. Leylek sürülerini görünce ne kadar sevindiğini hatırlıyorum , zira leyleği havada görmek o sene çok gezeceğine delaletti :) Severdin seyahat etmeyi,o yüzden mi böyle alelacele gittin.
Halbuki o beyaz hırkanı omuzlarına koysaydın, mavi farını pembe rujunu sürseydin, mantar topuk terliklerini de giyseydin babamı karşılamaya sahile inseydik, o kızıl saçların denizden esen rüzgarla savrulsaydı, o pembe,yandan pompalı parfüm şişenden sıktığın parfümün kokusu bize gelseydi.Ben yine gizlice sıkmış olsaydım, kendi kokumu duymak için ben de sallasaydım saçlarımı...
 Şu  resimde yine babamla bir seyehattesin,geçeceğiniz yollarda yemek yiyebileceğiniz bir yer olmadığını bilen babam tüm önlemlerini almış, sana yine mangalını yakmış.Şimdi var mı acaba, o zamanlar karayollarının bu tür  yerleri vardı, iki taş masa, bir ateş yakabileceğin  bir ocak olurdu. Az dağ yollarındaki böyle yerlerde babamın ziyafetlerine konmadık.


 Bugünlerde şenliklerdesin diye çok seviniyorum, fındık zamanı geldi, şarkı türkü fındık topluyordur fındık işcileri...
Bizi merak etme hepimiz iyiyiz, müjdem var sana Metin dede oluyor, düşünebiliyor musun oğlun dede oluyor,Burcu bizim Cucu'nun oğlu olacak. Bizim kızlar da iyi aynı okulda öğretmenlik yapıyorlar bu bazen iyi bazen kötü ama iyi kısmı ağırlıkta :)

Yazlar geçiyor, kışlar geliyor yaşım senin yaşına yaklaşıyor, 13 yıl sonra aynı yaşta olacağız...İklimler  de değişti sen gideli, artık meteoroloji hortum uyarısı yapıyor sürekli. Sen yağmurda yıkansılar diye panjurları açardın ya  her yağmurda, nedense aklıma bu geliyor.
Hep diyorum sana İstanbul artık o senin İstanbul'un değil, dilencileri bile Suriyeli artık. İlk kez bu sene İstanbuldan gitmeyi konuşmaya başladık, hemen değilse de kademeli bir geçiş olur belki... Zuz, asla başka bir yere yerleşmenize izin vermem diyor ama bakalım kısmet be Anne...

 Bugün yine bir seçim yaşadık,ülkece ...Şükürler olsun ki kazanan tarafta değilim.

Öptüm seni ruhundan ruhundan...






46 yorum:

  1. Çok duygulandım....dünya seyahatini tamamlayan herkesin arkasından böylesine icten özlem mektubu yazılması ayrıcalıklı bir durum.Ne mutlu o anneye, senin gibi duyarlı gözlemci, tarafsız objektif samimi bir kız yetiştirmiş.Kaybetmek, ahlaksızca kazanmaktan her zaman iyidir....hilesiz dürüst kendimiz olmaya ihtiyacımız var halk olarak.Ne yaşıyorsak, yaşanması gerekendir.Bazı zamanlar yaşanmalı ki, yaşayarak öğrensin insanlar.Sağlık ve sevgi dileklerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aysuncum,kızkardeşim,hemşehrim sağolasın varolasın annelerimiz huzur içinde uyusun...

      Sil
  2. Teyze, kızını iki üç kez gördüm çok da sevdim. İyi sapasağlam merak etme. İki de torunun var ki ben bayılıyorum sen tahtaya vur. Lale okuyor, geziyor, pişiriyor, yazıyor. Hepimizin aklına neler neler getiriyor. Biz seni tanımadık ama doğurduklarını tanıdık, iyi ki doğurmuşsun. Yattığın yer nur olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çiğdemimmmdaha çok görüşmelere inşallah...

      Sil
  3. Canım aglattin beni ... Mekanı cennet olsun anneciginin ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özlem,bugün benim gözümün yaşı hiç kurumadı... Teiekkür ederim.

      Sil
  4. Benimde hic unutamadigim kirmizi siyah kadife ayakkabimi giyip tam ayagima gore demesi nurlar icinde yatsin alabilirsin begendiysen diye ona vermistim .

    YanıtlaSil
  5. Mekanin cennet olsun asil ve guzel teyzem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hürmetcim onun ayakkabı koleksiyonu vardı.Annemin gönlünü hoş etmişsin sen de hep hoş olasın.

      Çook öptüm

      Sil
  6. Arada bir böyle dertleşmek huzur veriyor sanki. Rahatlatıyor insanı. Eminim bizi duyuyorlar ve onlar da huzur buluyorlar.
    Nurlar içinde yatsın annen, annelerimiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Huzurla uyusunlar Asumancım Bugünden beri için için konuşuyorum onunla...

      Sil
  7. Saygı ile anıyorum ,size de sabırlar diliyorum Sevgili Lale.Sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Allah rahmet eylesin. Arkasında her bakımdan güzel evlatlar bırakmış...

    YanıtlaSil
  9. Yandan pompalı parfüm şişesinden sıktığı parfümün kokusu, mangalda yanan ateşin, pişen etin kokusu ara ara burnuna geliyordur eminim. O günlerdekinden farklı olarak burnunu sızlatıyor insanın.
    Annen bize çok güzel insanlar kazandırdı. Sadece bunun için bile huzuru tamdır oralarda. Başına nurlar yağsın.
    Ece

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ecem sen annemi tanısaydın keşke, tam senin janrında bir kadındı...Sen bir daha bana bakmazdın bile:)

      Sil
  10. LaLe ablacım annenize ne kadar cok benzettin, fotograftakı hali sanki sen.
    Ruhu şad olsun, mekanı cennet olanlardan eylesin rabbim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşegülcüm evet ben de artık kenidmi çok benzetiyorum anneme ama kızlar keşke huyun benzese diyorlar .)

      Sil
  11. Lale Ablacığım. Sabah sabah içimi acıttın. Ne kadar şanslısın ki böyle dolu dolu, mutlu günleri birlikte yaşamışsınız. Allah Mesture Halamı nurlar içinde yatırsın. Sana da prenseslerinle uzun ve sağlıklı ömürler yaşamayı nasip etsin. Bu paylaşımları seninle birlikte yaşayan insanlar ne şanslı. Öpüyorum seni. Özledim, bu arada deniz mevsimi bitmeden gel.Selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlknur teşekkür ederim, ne süslü bir kadındı di mi halan...Giyer miydi acaba şimdiki parmak arası terliklerden... Bence giyerdi :)

      Sil
  12. Huzur içinde izlesin sizi.
    Ne güzel kadın olduğu sizlerden belli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ''bi'' umarım izliyordur, umarım memnundur bizden...

      Sil
  13. Kabri nurla dolsun bu güzel annenin,. Ne para ne pul. Evlatlara güzel anılar bırakmak .. Bunu yapabilmişsek eğer görevimizin çoğunu yerine getirebilmişiz demektir. Ne mutlu annenize Lale hanım. Aysel G.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aysel Hanım
      Çocukluğum annemle birlikte olan güzel anlarla dolu...Umarım ben de birazını başarabilirim...

      Sil
  14. Antalya'ya gel Lale abla ama yazın memleketine Ordu'ya yazlamaya gidersin.Kışı güzeldir de yazı çekilmiyor Antalya'mın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gülter Hanım Antalya yazı benim harcım değil :)

      Sil
  15. Bize de böyle güzel anılara sarılmak kalıyor.Yıllar önce Ordu'dan Ankara'ya çok güzel bir bayan geldi beraber çalıştık ben İzmir'e geldim geçen ay hafta sonu Akçay'da arkadaşım tesadüfen Ordu'da kanserden vefat ettiğini öğrenmiş daha 60 doğumlu idi. Eşi de iki sene önce trafik kazasında vefat etmiş oğlunun o face'deki yazıları ve resimlerinden çok etkilendim.Hani ölümü konduramayacağınız insanlardan.Hüznünüzün üstüne bunu yazmak hoş olmadı biliyorum ama hala etkisindeyim. Adı
    Mesture ÇAKMAK'dı.Hepsi nurlar içinde yatsın son durak her an gelebilir güzel anılar biriktirmek dileğiyle sevgiler Türkan.

    YanıtlaSil
  16. Dünya bu kadar küçük işte Türkan Hanım...

    Mesture benim hem çocukluk arkadaşım hem mahalle komşumdu... Vefatından sonra bağışladığı organlarıyla bir nkaç kişiye can verip öyle gitti...Nurlarda yatsın
    Sevgiler gönderiyorum size

    YanıtlaSil
  17. Lale hanım özellikle adını yazdım ailesi Ordu'da tanınır dediler belki tanırsınız dedim. Mesture ile beş sene kadar çalıştık ben evlenip İzmir' e gittim.daha sonra o tarafa tatile geldiğinde yanıma uğrardı..Eşinden ayrıldığı için bize öğütler verirdi.Vefatını bu kadar geç duymamız Ankara'dan gittiği için oldu.Kime söylesem şok oluyor.Gerçekten de dünya küçük ortak tanıdık çıktı.Organlarını bağışladığını bilmiyordum.Allah o yakışıklı oğluna uzun ömür versin annesinin face'ni kapatmadı diye biliyorum sevgiler Türkan.

    YanıtlaSil
  18. Türkan Hanım
    Az önce bir arkadaşım beni düzeltti. Mestureleri karıştırmışım ben. Ama iki Ordulu Mesture aynı yaşlardalar ve aynı tarihlerde vefat etmişler. Bu vesileyle annem Mesture'nin vefat yıldönümünde adaşları iki Mesture'yi de yad ettik, hepsinin mekanı cennet olsun, Nurlarda yatsınlar.

    YanıtlaSil
  19. Her gün gülüp oynamıcaz elbet ,ama üzülmeyin artık.Demiştim (daha doğrusu yazmıştım) size yine bir yorumda ''kızlar çok Şanslı '' diye.hah annenize malum oluyordur bunlar .Ruhu huzur buluyordur,belki gururlanıyordur bile..Lütfen üzülmeyin artık..Aysel G.

    YanıtlaSil
  20. Nur içinde yatsın anneniz ne güzel böyle hatırlanmak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hep güzel anıları olsun isterdi bizimle ve hep öyle yaşadı...

      Sevgilerimle

      Sil
  21. annem gideli 1 yil olacak 14 gun sonra.. Ordu nun koylerinde gecen bi genclik, sonra Istanbulda mucadele dolu bi hayat... ben torununu tanistirma sansi bulamadim annemle.. ayni haftaya geldi hamileligi ogrenmemle, oun gidisi.. siz ne zaman yad etseniz annenizi ahh diyorum.. her olum erken olum.. sonra Istanbul ozlemi daha agir basiyor.. gidelim artik diyorum daha yakin olmak icin O'na.. ama goruyorum ki herkes, -duyarli olan herkes- Istanbul dan kacma pesinde... bizi duymalarini gormelerini ne cook isterim, isterdim.. dindar olmasa da insan boyle seyler olsun istiyor.. sevgiyle.. Zeynep

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Zeynep çok taze acın ama inan eskisi yenisi yok bu acının yenisi eskisi yok. Sadece daha katlanılabilir belki de... Anneniz huzur içinde uyusun o uyudukça tüm sevdikleri de huzurla yaşasınlar.

      Sevgilerimle

      Sil

içinizden geldiği gibi yorumlayın ama unutmayın ki keser döner sap döner gün gelir hesap döner:))