Lalenin Bahçesi

Bir kırmızı Lale işte.
Kitap okumayı, sohbeti, sinemayı, İstanbul'u ille de Üsküdar'ı sever. Olmazsa olmazları ailesi, Zuz, Cancan ve denizdir.
Çok şiir okumaz ama okursa Atilla İLHAN ve Orhan VELİ okur. Paylaşmazsa görmüş gibi okumuş gibi hissetmez kendini...

24 Temmuz 2008 Perşembe

evden mevden, fındıktan fıstıktan

Yazasım mı ?yok, aksiyon mu? yok, havadan mı?, sudan mı? bilmem. Kaç kez açtım sayfayı yazmak için sonra bön bön baktım kapattım. Coşamadım, akamadım. Daha da bi anladım ki ben kış insanıyım.

yazamadığım günler de ne yaptığımı hatırlamadığımı söylesem ayıp olur mu?. En yakın tarih dün. Sabah Meralin telefonu ile uyandım, -Meral ablamlar (biz ge gelin Meral, kızımız Meral muhabbeti var , karışmasın diye:))ve Şule ablam (kayınbiraderimin kızı) geliyo geliyo yenge siz de gelin dedi. Kızların da hayret ki hayret programları yoktu. Gittik .

Valla kalabalık ama çok eğlenceli bir ekip olduk. Kızlar bile akşam babalarına halamların bu kadar eğlenceli olduğunu bilmiyorduk dediler. Tabii kızlar iş ve okul dolayısıyla pek birlikte olamıyorlar ama halalar yani görümcelerim benim okey grubumdalar hehehee. Bir gün resimlerini koyayaım size . yedik içtik güldük eğlendik akşam oldu evlerimize dağıldık tabii. Çocukken akşama kadar oynar oynar akşam evlere dağılırken - evli evine , köylü köyüne , evi olmayan sıçan deliğine der evlerimize koşardık. Bilen var mı bu tekerlemeyi.



Bu gün günlerdir beklediğimiz aksiyon geldi. Hala kızı Meral ile Cevahire alış- verişe giden Gamsegamse kolunu çöp konteynerine çarpmış, çizilmiş. Hemen Cevahir de sabunlu suyla çok çok yıkamış, eczaneye gitmişer, eczacı steril etmiş, temizlemiş yarayı tetanos aşısı olsanız iyi olur demiş. Zataen Zuzun iş yeri yakınlarında , dönüşte birlikte eve döneceklerdi. O hemen tanidık yer ayarlamış aşı olmaya gideceklerdi. Ben de onları bekliyorum şimdi.



Zuzun Ordu seyehati bitti ve geldi. Resimdeki fındıkları o getirdi Ordudan. Kendi bahçemizden. Yılın ilk mahsulatı. Kocam bir tek bu haldeyken yer fındığı sonra ağzına koymaz. Biz fındığı genelde kavrulmuş tüketiriz. Gamze çok küçükken bahçeye gitmiştik. Demek ki ilk kez taze fındık yediriyordum. Kırdım ağzına verdim , aa pişmemiş daha demişti.




Bu yıl fındık rekoltesi çok yüksekmiş. Dayım- artık pırasa fiyatına satarız diyor. Dedemin vefatından sonra ihracat işini bıraktık çünkü artık biz de üretici olarak satıyoruz fındığı. Aganigi maganigi diyerek olmuyo bu işler. Dünya fındık ihracatının 4/3 ünü karşılayan Türkiyede sağlam bir fındık politikası gerekiyor. Çünkü ne kadar alternatif denenirse denensin çikolata yapımın da fındığın yerini hiç bir şey alamadı. Ay yeter bu kadar bu konu



Akşam yemeğinde Zuz var. Pancar çorbası ve Karnı yarık yaptim. Yanında halis muhlis ev yapımı erişte. Ordu'dan gelme. Bi de cacık. Verdiğim linkte pancar çorbası tarifi ve Ordu var . Eğer üşenmesseniz bakın Ordulular nasıl birileri, Ordu nasıl bir yer.. Video muhteşem bana göre.

http://www.cnnturk.com/VIDEO/index.asp?pn=1&prid=1688

10 yorum:

  1. Zuz'un Ordu maceralarını merak ettım.Ha gayret Lale abla az kaldı , bak yakında Kas'a gıdeceksın,ohhh...

    YanıtlaSil
  2. geçmiş olsun gamsegamseye..
    ha bi de..
    tempolu söölerdik o tekerlemeyi.. şarkı gibi..
    ama biz fare derdik..
    sıçan demesdik =)


    dün ben de komşu bahçeden taze fındık çaldım..
    iki tek..
    pek güzeldi.. ben de taze severim sütlü sütlü..
    =)

    pancar çorbasına gidiyorum şimdi=P
    öpiim önce de..
    ataletinnnnnnnnnnn

    YanıtlaSil
  3. Kimse bana çorba demesin n'oolur yaa...

    Çotanak diye bir yağ kullanıp duruyorum senelerdir.Çotanağın ne olduğunu çok sonra öğrendim.
    Benim favorim uzun olan fındıklar, ve tabii kavrulmamış.
    N'ooldu Gamzegamze'nin aşı işi? Aksiliğe bak :(
    Bi de 'okey'ciyiz ha?

    Sevgiler canım

    YanıtlaSil
  4. kankiii!!!
    Ordu videosu lezzet durağı harika,
    yeni mahsül fındığı görünce canım çekti,
    ağustostan önce olmuş bile
    fındık toplamaya ağustosta gidilir ya bizim oralarda
    çok sıcak buralar
    eli kalkmıyor insanın
    haklısın yazı mazı da yazılmıyo
    naparsın
    iyi ve sağlıklı olalım da
    bu da yazın cilveleri
    öptüm seni
    iyi geceler

    YanıtlaSil
  5. geçmiş olsun Gamze'ye oldu mu aşısını? İyi mi?

    Dün kulaklarınızı çok çınlattım. Nedenini işlerim biraz hafiflesin yazacağım :):)

    Fındık bizim ofise de bolca gelir :)

    Öpüyorum :)

    YanıtlaSil
  6. O tekerlemeyi biliyoruz, biz de söylerdik evlere dağılırken.
    Gamze iy değil mi şimdi, tedbir için yaptırıyorlar o aşıyı sanırım.

    YanıtlaSil
  7. modern insan ve onun günlük yaşamı gelecek ve geçmişle hesaplaşması üzerine çok şey yazılıp çizilmiştir.bütün bu hesapların kaynağı aşkla başlayan bir saadettir.john berger insanın toplumdan yalıtılmış bir alanda kendi başına mutlu bir modern olma çabasını rüyaya benzetir,yani çok gerçekçi bulmaz.insana mutluluk verecek bir modern yaşamı sağlayacak modern bir eşitlikler ve özgürlükler dünyasıdır. kapitalizm ise sınıflar çelişkisi temelinde bu işi parayla ölcen bir kast yapılanmasının modernitesinden öte bir durum değildir der.
    yurdumu yöneten cumhurbaşkanından siyasilere,ordunun kelli felli paşalarından yeni zamanın milli kahramanları fulbolculara dek uzayan bu sıralamada modern insan hala bir sorun.hele imamlara uzatırsak bu listeyi o daha bir muamma..

    kısacası yurdumun halleri fındık fıstık halleri,daha kült bir söylemle bir fatih ürek şarkısı halikarnas diskoyu altına üstüne getiren.
    bir şiiri şöyle yazmışım zamanında

    ***

    Şu gecelerimiz neden aynı böyle
    Ah güvenebilseydik bir tavşana keşke
    Kaçabilmenin cesaretiyle...

    Ölüm,kirli sularıdır hayatın
    Peki ya yaşamak neden böyle?

    Bilirsin herkes diğerine tutsaktır
    “o” kırılma düşünde...

    neden yazdığımı ise anlatması baya uzun hikaye

    iyilikle

    :)

    YanıtlaSil
  8. lale ablam,
    hafta sonu bende bizim gelinle seni konuştum. normalde burayı kimseye söylemiyorum burası benim secret garden gibi bir yerim ya:)))
    adresi vermedim ama seni bol bol anlattım:)))
    benim cepheler kapanmadan yenileri açılıyor artık sinirden titiremeye başladım midem büzülüyor. kendi eğrimi doğrumu bir yerlerde kaybetmiş gibiyim. toparlanmak niyetindeyimde ahh bir fırsat bulsam... kendi prensiplerim bile yaşadıklarıma göre kurgulanmak istiyor... zor günler am ageçecek inanıyorum.

    özledim sizleri
    kış kadını ha, bense tam bir yaz kadınıyım. yazlık yerler, yazlık kıyafetler buram buram sıcak benim keyfimi yerine getiriyor. biz güney ve kuzey yarım kürede birer ev alalaım mevsimlerde değişelim seninle. okudunmu bilmem yanlız kadınlar sokağındaki gibimsi:)))))
    o kadar kapsamlı olamazda
    hehe:)))
    ay ne yazdım ne yazdım
    çok öptüm
    bu arada aklım gamse gamsede kaldı aşısı hakkında not yaz emi

    sevgilerimle

    YanıtlaSil
  9. Lalecimmm eşim Ordu Fatsalı, oraları çok güzel gezdik geldik, sanırım sende Ordulusun, için pırpır ettiğine göre :))) Bende fındık resimlerini görünce oradan bahsedilince, konunun içine giriverdim, bu sene fındık çok ama fiyatları çok düşük olacakmış, insanlar hevessiz artık, çok üzücü bir durum gerçekten, toplaması, yenir hale getirmesi zor ama, fiyatı çok ucuz... Benimde çenem düştü, öpüyorum canımcımm seni, hayırlı kandillerrr...

    YanıtlaSil
  10. HAyirli Kandiller Lale Abla, sevgilerimle.

    YanıtlaSil

içinizden geldiği gibi yorumlayın ama unutmayın ki keser döner sap döner gün gelir hesap döner:))