Lalenin Bahçesi

Bir kırmızı Lale işte.
Kitap okumayı, sohbeti, sinemayı, İstanbul'u ille de Üsküdar'ı sever. Olmazsa olmazları ailesi, Zuz, Cancan ve denizdir.
Çok şiir okumaz ama okursa Atilla İLHAN ve Orhan VELİ okur. Paylaşmazsa görmüş gibi okumuş gibi hissetmez kendini...

29 Mart 2008 Cumartesi

eskiden çooook eskiden

bu gün eski yazı günü ya , Gamsegamse ben seçeyim dedi. Hadi seç dedim ve bu yazı çıktı arşivden. Artık biten bir şeyi hatırlatıyor sokak sütçülerini. Herkesin mutlaka bir anısı vardır bunla ilgili, öyle olsa gerek ki zaten , yazdığım günlerde de baya bi yorum almışım, yorumlayanlardan yorumlarında kendi anılarını yazmış. Hatta Pınar, sen babanın sütçüden aldığı kırmızı halıları bile hatırlamışsın bu yazıyı okuyunca)). Gel gelelim yazıya şimdi
*******************************************************************************
10/5/2006 - SÜTÇÜ MUHABBETLERİ
Sabah kalkıpta mutfak tezgahının üstündeki süt kutusunu görünce birden gözümde eski usul sütçülerimiz canlandı.Sonra baktımda ne çok anılarım varmış süt ve sütçülerle ilgili,

Demirel zamanında bir gazeteciye şöyle demişti

-Eğer sabah saat altı da kapınız çaldığında ,kapıyı çalanın sütçü olduğundan eminseniz,demokratik bir ülkede yaşıyorsunuz demektir.

Ne yapsın adam siyasi hayatı boyunca sabah kapısını çalanın sütçü olabileceğinden hiç bir zaman emin olamadı.

Benim ,çocukluk yıllarımdı her sabah saat altıda kapımızı bazen çilli kırmızı kafalı bir oğlan ,bazende kumral saçlı bir oğlan çalardı.Bunlar bizim sütçümüzün oğullarıydı.Bakır stillerede süt getirirler di .Ya annem o kadar sütün hepsini bize içiremiyeceğine her gün sütlaç ve yoğurt yapmayacağına göre onca sütü ne yapardı bilmem. Sonra biz ayrıldık o şehirden yani Ordu dan ve doğduğumuz yere İstanbul a geri döndük. annemden olan aile tarafım orada olduğu için her yaz tatilin bir kısmını Orduda geçiririm. Lise yıllarındaydım. Arkadaşlarım ve kuzenlerle Orduya gidelim dedik. Hep beraber bindik otobüse gidiyoruz. Yolcular arasında bir fısıldaşmadır gidiyor.- şoför Deli Cezmiymiş habariniz var mı? falan diyolar.Kim ya bu dedim . Çok sinirliymiş yolda konuşturmaz ,araabayı sert kullanır ağlayan çocuklara kızarmış.Hareket saati geldi ,Bir bıçkın delikanlı yerleşti şoför mahaline dememle gerçektende uçuyoruz ,O , o arada yanındakilere , kaynanam şöyle dedi bende camları aşağı aldım diye anlatıyor. Ama ben hızdan nasıl korktum ben söylendikçe yolcular aman sus diyor. Aradan zaman geçti bu kalktı yerini başkasına devtetti ve yanıma gelmezmi bana eğildi aha da beni çok konuştun diye paralayacakl derken eğildi - kız Lale sana az mı? süt taşıdım niye bi selam vermezsin, bi arzun varmı demez mi.İşte bu bizim kumral sütcüymüş.

Aradan yıllar geçti yine Ordu yolundayız ama bu sefer evli ve çocuklu olarak. Erkek kardeşim de artık oraya yerleşmiş, Eşi vergi dairesinde memurdu o zamanlar. Şefine demişki- görümcemler gelecek izin istiyorum- kim senin görümcen işte o da anlatınca ,bir şartla demiş ben onlara çok süt götürürdüm benim teknede bu pazar misafirim olsunlar.
Bize söyleyince ,benim koca dedi ki - bir şartla kıyıda olcaz. Tekne gezintisi yok.Çocuklarla tanımadığım bir insanla denize açılamam şimdi orada içki faslı da olur. Sözmü ,söz dedik ve pazar günü gittik. ( Bu çilli ve kırmızı kafa olanı.) Sabah tekneyle açılmış balıklar tutmuş.,midyeler çıkarmış.Tekneyi de kıyıya çekmiş,Masalar kurulu.Yedik içtik denize girdik derken bizim gelin yani Arzu Lale abla hadi tekneye dedi.Kızım mnyakmısın eniştene ne söz verdik dememe kalmadı kocamın sesi geliyo laleeeeeeeeeeeeeeeee bir döndüm teknede yanına çocuklarıda almış oturmuş.Beni çağırıyor.İşte şimdi ne denir atladık tekne sefası da yaptık

Y a bi de sütcü Zeynel var ki denizi olmayan yerden evlere şenlik ama gitmem lazım .Süt muhabbeti fazla uzadı.

18 yorum:

  1. Lale hanım bayılıyorum valla sizin bu güzel yazılarınıza,sevgiler.Sessiz takip çiniz FATO sessizliğini bozdu.

    YanıtlaSil
  2. Aaaa , ben bu yaziyi okumamisim , super bir yaziymis:))

    YanıtlaSil
  3. -hanım sütçü geldi- danonesa



    habu pi reklamdur da...


    :)

    YanıtlaSil
  4. sevgili lale abla
    anne gibisin yaaa

    bunu yazmak çok önemli bilmelisin,tuşlara dokunmakla yazılan bir şey değil... ben, iğnenin deliğinden geçmiş ben, hiç kimseye bu bloklarda böyle bir yakınlık duymadım

    sağol

    nichze ağladığında içime yağmur yağıyor,uzun sürer bu dünyanın yağmurları böyle giderse

    YanıtlaSil
  5. ya dünya ne kadar küçük nerden nereye...su sütçü zeyneli de yazmış mıydın daha sonra bir sonraki hikayen de o olsa....bu arada yastığı bekliyoruz hala :))))
    sevgiler bizden

    YanıtlaSil
  6. Ben kırsal ortamda büyüdüğüm için böyle bir mazim olmadı. Sabah akşam süt hazırdı yani...

    YanıtlaSil
  7. Benim de bir sütçü anım var her en ekadar ben şahit olamasam da anı işte.Ben evlendiğimde Gölcük değirmendereye gelin gitmiştim.Pazar günleri bizim sütçümüz gelirdi yine bir pazar gelmiş ama artık annem öyle 15 kilo falan almıyor 4 yeter diyor,adam iki haftasonra "ya abla bu evden biri mi eksildi" diyor ve annem kapıda ağlamaya başlıyor,büyük kızı gelin ettik diye ,ee hasret de var ,adam bunun üzerine sorduğuna bin pişman,artık sadece süt verip gidiyor.Bu da benden sütçü anısı.
    İyi ki varsın lale abla her yazınla yüzümü güldürüyor,huzur veriyorsun,aileden biri oldun eşim bile biliyor seni.İyi pazarlar diliyor,öpüyorum.

    YanıtlaSil
  8. selam Lalecim
    sütcü evet İstanbul sokaklarında
    sesleri hala kulaklarımda
    ah!annecim zorla içirirdi bende içmezdim babam mutfağa geldi içmiyormusun dedi ve inan bir bardak sütü başımdan aşağı boca etti.İşte bir süt anısıda benden
    evet canım bende seni özledim sevgiler
    filiz Paşaoğlu

    YanıtlaSil
  9. Anneannemin sütçüsü de her gelişinde kardeşimle beni oğullarına alacağını söylerdi, sinir olurduk. Anneannem de biz sinir oluyoruz diye gülerdi bize "şaka yapıyor o size" derdi. Bence şaka falan yapmıyordu ya neyse :) Gerçekten çok nostaljik bir yazı olmuş Lale Abla. Taa o günlere gittim ben de.

    YanıtlaSil
  10. Eeee Lalecim haklı ama adam,balıklar,midyeler yenmiş üstüne bi de tekne sefası fena olmaz demiştir:)
    Bak aklıma geldi,
    Bana öyle uzakki tekne&deniz vs..
    tozlu topraklı Doğudan pek kalmıyo fırsat:)gerçi Van gölü üzerinde var bi tekne hikayem:)
    öptümmm

    YanıtlaSil
  11. "demokrasi,kapınız sabah 6'da çalındığında, gelenin sütçü olmasıdır." Henri Jeanson

    saygıyla...

    YanıtlaSil
  12. kankiiii!!!
    süt ve sütçü hikayesi çok hoş
    pazartesi pazartesi iyi geldi
    iş güç sıkıcı
    sana gelince içim açılıyor
    sağolasın
    iyiki varsın
    öptüm seni

    YanıtlaSil
  13. geldim geldim!
    nasılsın kırmızı lalem? keyifler yerinde mi? yağmur çamur durumları nasıl gidiyor?
    sevgiler buradan
    solist

    YanıtlaSil
  14. Sütçü ramiz miş gibi geldi nedense
    ancak birinin iyi bir yerlerde iş yapıyor olması sevindirdi beni..
    baba mesleklerine devam etmemişler yani..hazır sütler onların bizim kapımızdan direk fabrikalara gitmesini sağladığından bu yana tek tük görür olduk süüütt çüüü..
    Zeyneli de okumak isterim doğrusu
    sizin kaleminizden..
    sevgi ile balkahve

    YanıtlaSil
  15. lale hanım merhaba,

    yine sayfanıza geldim, yazılarınızın takipçilerine ait yorumları okudum.
    sanırım hiç biri Demirel'in ne kadar demokrasiye düşkün bir lider olduğu ile hiç ilgilenmemişler.
    sıradan bir ayşe teyze, fatma nine masalı veya dedikodusu okumak kadar ilgilenilmiş öykünüzle. o zaman niçin bu kadar önemli bir sözü bu sıradan öyküye hem de sahibi olmayan biri söylemiş gibi koydunuz? benim bildiğim Demirel'in demokrasiyle ilgili tarihe geçen en önemli sözü,"dün dündür, bugün bügündür!" idi.
    eğer hem siyasi, hem de toplumsal içerikli bir öykü yazmak niyetinde idiyseniz çok daha fazla donanımlı olmanız gerekmiyor mu?
    hem de bu günlerde Utopia'yı okurken?
    saygılar.

    tekrar hatırlatmak istedim.
    "demokrasi,kapınız sabah 6'da çalındığında, gelenin sütçü olmasıdır." Henri Jeanson

    YanıtlaSil
  16. isimsiz yorumun sahibine, Henri Jeanson, sizi tanısaydı, sözüne bu kadar sahip çıktığınız için sanırım sizinle gurur duyardı. Üstelik bu sözü Demirel e aittir demedim. Bu sözü söylemişti dedim ve tanığıyımdır. Üstelik biz yollarda yürürken , yürüyün yürüyün yollar yürümekle aşınmaz da demiştir. Yazılarıma gösterdiğiniz ildiden dolayı size teşekkür ediyor, donanımınız için de ayrıca tebrik ediyorum.
    İşte burada biz arkadaşlarımızla kendi çapımızda yazışıyoruz, sizin gibi donanımlı kişilere de hitap edemiyoruz ama işte elimizden gelen de bu. Artık kusurumuza bakmassınız ))9

    YanıtlaSil
  17. Ben de küçük yerde büyüdüm ve bizim de sütçümüz her sabah kapıyı çalardı 8.00'de((: Sütçümüzün babası gelirdi arada, 1-2 defa da erkek kardeşini görmüştüm. Haftasonları yeşilliklerimizi onların bahçesinden gider zevk olsun diye kendimiz toplardık taze taze. Babamın en sevdiği kısımdı miss gibi açık havada bu keyif dışında bir de misafirperver kişilerle oturup havadan sudan konuşup kahve yudumlamak((:

    YanıtlaSil
  18. bayılışım dalmışımmmm
    eskiye gitmişim tesadüfe gülmüşüm hayatında hep vukuat yok bak bazen böyle raslantılarda var demişim...
    ama yazın bana pek bir huzur verdi....

    sevgilerimle

    YanıtlaSil

içinizden geldiği gibi yorumlayın ama unutmayın ki keser döner sap döner gün gelir hesap döner:))