Lalenin Bahçesi

Bir kırmızı Lale işte.
Kitap okumayı, sohbeti, sinemayı, İstanbul'u ille de Üsküdar'ı sever. Olmazsa olmazları ailesi, Zuz, Cancan ve denizdir.
Çok şiir okumaz ama okursa Atilla İLHAN ve Orhan VELİ okur. Paylaşmazsa görmüş gibi okumuş gibi hissetmez kendini...

13 Mart 2008 Perşembe

bu gün torbadan Tahtakale çıktı

Dün akşam üzerinize afiyet, biraz sallandık. Çok korkmadım ama , işte bi de aması var.
Çok güzel bir hava var dışarda , bende tembel bir ruh hali. Sabah kalktığımda daha enerjiktim aslın da. Koruya gideyim yürüyüş yapayım, biraz aletli jimnastik yapayım dedim. Dediğimle kaldım.
Akşam Zuz gelecek yemeğe. Henüz ne yemek yapacağıma bile karar vermedim. Gün ola harman ola. Var daha akşama.
Artık uykularım düzene girdi . Hiç bir şey yapmadım, kendiliğinden oldu. Yalnız daha erken kalkmaya başladım. Dün akşam Dudaktan Kalbe yi izliyorduk Gamsegamse ile, ikimizde koşa koşa yatağa gittik. Baktım kocam başka bir şey izliyor. Kaptım kumandayı ama , sonrasını hatırlamıyorum. Uyumuş gitmişim. Kumandanın sırtıma batmasıyla uyandım ve tv yi kapattım.
Sabah Nazişin gittiğini duymamışım bile. Neyseki okulda kahvaltı çıkıyor, ama ben mutlaka evden hiç olmazssa ,sıcak bir şeyler içip çıkmalarını istiyorum. sabah evde yapılıp ,çıkılan kahvaltı , güne 1-0 önde başlamak demekmiş.
Şimdi bizim Tahtakale fatihi aradı. Gamze tabiki. Anne sana bi sürü şey aldım diye. Okul Beyazıtta ya, ders aralarında her yeri feth ediyorlar. İstanbul dışında yaşayanlardan tahtakaleyi bilmeyenler varsa ki, yolunuz düşerse mutlaka uğrayın. Yok yoktur burada.Tüm Anadolu esnafı toptan alışverişini buradan yapar. Tekstil, züccaciye, oyuncak , elektronik. istanbul ticaretinin kalbinin attığı,işin erbaplarının yetiştiği,iğneden elektrik süpürgesine,tencereden bavula kadar aklınıza gelebilecek herşeyi,aklınızın alamayacağı kadar ucuz fiyata bulabilceğiniz bir yerdir. Bazen ben orada satılan şeylerin ne işe yaradığını bile anlamam. Birde tabbi cüzdanınıza ve cep telefonunuza dikkat edin. Eskiden , döviz işleride buradan yürürdü. Hatta tahtakale borsası denilen bir şey vardı, 1980 de döviz serbest bırakılınca önemini kaybetti.Burada her şey tarihi hanlarda satılır. Herşeyin yeri 1000 yıldır aynıdır. Kürk alacaksan kürkçü handan, iç çamaşırı Mercandan. Çanta lacaksan Centilmen handan gibi. İstanbulun en tarihi, en Osmanlı semtidir bence. Zuz la çok tahtakale maceralarımız vardır. Bi sürü ne işimize yarayacağını bilmediğimiz şeylerle eve geldiğimiz.
Ay ben bu ara kendimi pek allame gördüm. Ne o iki gündür yok ruh sindirimi, yok tahtakale bilgileri. Benden bu kadar , yarın eski formuma dönerim inşalah...

12 yorum:

  1. çok geçmiş olsun lale ablacığım.
    gelince tahtakale için bize eşlik edersin değil mi?

    YanıtlaSil
  2. Amanın ne severim öyle yerleri. Gez gez bitmez valla. İstanbul'u da özledim valla; senelerdir yolum düşmedi. Bir anneanne'ciğime gidemedim, ne zamandır. vaktiyle ne gezdirirdi bizi, İstanbul'un altını üstüne getirirdik beraber. Artık çoook yaşlandı ama; başka mihmandarlar lazım geldik mi ;)

    YanıtlaSil
  3. Ben tahtakaleye ilk gittiğimde şok geçirdim. Nasıl yani dedim Bağdat caddesinde 22 ytl lik cdlikler, 10 ytl lik tokalar, 40 ytl lik çantalar meğer buradan 3-5 ytlye alınırmış da haberimiz olmazmış:)))
    bir süre; herkeslere aaaa ben onu tahtakalede gördüm diye diye mağaza geziyordum:))

    YanıtlaSil
  4. bırak abla şimdi hacivatın borsa günlerini, serde var karagözlük
    bak attila ilhan nasıl anlatmış istanbulu

    "Sen eğer yine İstanbul'san
    Senin ıslıklarınsa kulaklarıma saplanan bu ıslıklar
    Gözbebeklerimde gezegenler gibi dönen yalnızlığımdan
    Bir tekmede kapılarını kırıp çıktım demektir
    Ulan bunu sen de bilirsin İstanbul
    Kaç kere yazdım kimbilir
    Kaç kere kirpiklerimiz kasaturalara dönmüş diken diken
    1949 Eylül'ünde birader mirc ve ben
    Sokaklarında mohikanlar gibi ateş yaktık
    Sana taptık ulan
    Unuttun mu
    Sana taptık."


    kimse aşkın adisyonuna garsoniyeri yazmıyor artıkın,şimdiki
    hesplar rum tavernası sankim

    :)

    YanıtlaSil
  5. Lale Hanim, verdiginiz site adresi muthisti !! tesekkur ederim :) uyesi oldugum mail gruplarindaki arkadaslara da gonderdim, istanbullu arkadaslardan yogun takdir ve tesekkur , diger illerden gelen arkadaslardan da (yaa neden bizim boyle bi web site imiz yok yonlu ic cekisler) aldim :) tekrar tekrar izledim istanbul'u .. muzik de sahane cidden .. war ya supersiniz :) Nalanciimla gezin tozun benim icin de :) keske ben de takilabilseydim sizlere ...

    Laleler bizim burada da (paskalya dolayisiyla) her yerde satiliyor simdi, ama onlari bi de canim istanbulumda gormek var di mi :))

    kocaman sevgilerimle :)) Zuz hanima da sevgiler :)

    YanıtlaSil
  6. Aaaa deprem mi oldu?Ne zaman ?buyuk muydu ki...ama yazinin gidishatina bakilirsa pek de muhin degil:)

    Tahtakale mi , birak beni orda kendimi cennette bulmus gibi hissederim, pek severim Tahtakaleyi:)

    YanıtlaSil
  7. Lale ablacım çok geçmiş olsun öncelikle:(( En büyük fobimdir deprem benim, geçen buraları da salladı beni de sabah sabah o panikle kuaföre yollamıştı:))
    İzmir'den biri olarak tahtakaleyi çok duydum ama gitmek nasip olmadı daha. Herhalde burada ki Kemeraltı gibidir!! Siz tahtakaleyi anlatırken gözümde orası beliriverdi birden.
    O kadar han, onların ismi-yeri... Bu iyi bir pratik ve altyapı gerektirir:)) Gamze gamzeyle güzel gezmeler, nice keşifler dilerim size...
    İyi haftasonları, sevgiyle...

    YanıtlaSil
  8. kankiiii,
    geleyim de,
    sen beni kendi istanbul'unda gezdir
    ne dersin,
    ben gezgin sen gezgin
    bayılırım gezip tozmaya
    helede kafa dengi bir dostla
    doyum olmaz
    neler almış gamze?
    meraklıyım ya
    iyi haftasonları diliyorum sana
    öptümmmmm

    YanıtlaSil
  9. Canım Lale Ablam evet annen doğru söylemiş ve güzel şeyler için ben de aynı şeyleri düşünüyorum ne güzel gezmişsiniz ana kız.Bu günlerde de bende bir tembillek bir üşengeçlik sorma gitsin yani havalara bağlıyorum ben yağmurlu ya ondan herhalde.Seni çok öpüyor güzel bir haftasonu diliyorum.

    YanıtlaSil
  10. lale abla istanbulu nasıl anlatsam şimdi sana
    du şu içimdeki şairi çağırayım ya...

    sevgiye ait bir yanımız bu serüvende
    sus varamam deme
    oraya bir deniz taşı koy
    haliçin mavisini ve de...

    temelden sevgilerimle

    :)

    YanıtlaSil
  11. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  12. BSağlantılarıma şöyle yazmıştım
    "İstanbul lale ile güzel" hala öyle duruyor ordan tıklayıp geliyorum..benim bloğumdan tıklayıp gelenlerde nereye tıkladıklarını anlasınlar istiyorum..İstanbul tahtakale borsası gibi bir düşer bir çıkar ancak sevmek başka birşey ..
    bizde az önce sallandık..
    sallana sallana uyuyacağız:)))Hep birlikte birlikte
    balkahveden kocaman sevgiler

    YanıtlaSil

içinizden geldiği gibi yorumlayın ama unutmayın ki keser döner sap döner gün gelir hesap döner:))