Lalenin Bahçesi

Bir kırmızı Lale işte.
Kitap okumayı, sohbeti, sinemayı, İstanbul'u ille de Üsküdar'ı sever. Olmazsa olmazları ailesi, Zuz, Cancan ve denizdir.
Çok şiir okumaz ama okursa Atilla İLHAN ve Orhan VELİ okur. Paylaşmazsa görmüş gibi okumuş gibi hissetmez kendini...

12 Aralık 2007 Çarşamba

bu günden

Yağmurlu bir sabaha uyandık. Uy ne şairane bir girişti değil mi. Zati dün de öyle uyanmıştık , aslında da geceden başlamıştı yağmur. Cama vuran , yağmur damlalarının sesine uyandım. Sonra gece yarısı okuma lambalarım geldi aklıma. Hani şu kitaba takılanlar. Kimseyi rahatsız etmeden okuyabilirsiniz kitabınızı. Evde onlarca var. Ama hepsini malesef Gamze halletmiş. Şimdi biri bozulur ya. Diğerinden parça çıkarır ona takar. Öyle öyle zincirleme hepsini bozmuş anlayacağınız.
Bu okuma lambaları , henüz daha Türkiye de bilinmezken, kocamın ikinci dereceden kuzeni Elifin şirketi bunları yurt dışından getirtmiş. -Aklıma hemen sen geldin - dedi. Kapmış üç tane getirmişti bana. Sonra her köşe başında üç tanesi bi paraya satılanları çıktı. Ama çok kullanışlı bir şey. Bu Elif , benim ruh ikizim gibidir. Bir gece toplanmışız, ortam da geyik muhabbetine dönmüş. Biri dedi ki size bir oyun yapıcam. Herkes en sevdiği iki hayvanı bir kağıda yazssın.Sevdiğin hayvanı , sevme nedenini söylüyorsun. O da karakter tahili yapıyor gibi bi şey di sanırım. Millet kuş, balık, kedi , köpek yazmış. Ben karga ve kirpi yazmışım o da kertenkele. Mesleki hayranlığı varmış:)). Biolog dur da. Neyse işte gece uyanıp, lambaları ararken aklıma Elif geldi işte. Bi de çoktandır görüşemediğimiz. Kimseyi uyandırmadan kitap okuyayım derken , arama çalışmalarım sırasında herkesi uyandırdım. Kızlar eve hırsız girdi sanmış. Kocam da - sen yine ne peşindesin dedi.
Bu gün evdeyim , başlıca görevim kaybolan terlik teklerini aramak. Hepsi de Gamzenin yatağının altından çıkar emin olun. Çünkü bir terlik giyer, bırakır, ortada kimin terliği varda onu giyer , sonra onu da bir yerlerde bırakır. Mesela kocam eve gelince bakar terliği yok, doğru gider onun odasına , nerde diye sormaz bile.
Yılbaşı ağacımız süsleyeceğiz bu gün Naziş le. Okuldan gelince. Bayılır bu işe. Tabi benim ağacı ve süsleri çıkartmam gerek önce. Süsleyelim, resmini koyarım belki. Annem küçükken bize kokinalardan yapardı. Uçlarına pamuklar takardı, kar görüntüsü vermek için. Kokinanın iki bitkiden oluştuğunu sanırım artık bilmeyen kalmamıştır. Doğada yok kokina diye bir bitki. Bir dikenli bitkinin yapraklarına, diğer bir bitkinin kırmızı meyvelerinin bağlanmasından oluşur. Adını da rumca kırmızı anlamına gelen kokino dan alır. Küçükken anneme- seni kandırmışlar anne, bak bu kırmızı çiçekleri buraya iple bağlamışlar derdim hep. Şimdi Beyoğlunda her köşe başında satılmaya başlanmıştır.Yılbaşının yaklaştığını kokinalardan anlarım ben. Yine ben geçen yıl sayfama bir kokina resmi bulamazken, sevgili pınar, ehlikeyfim benim . Evindeki kokinaların resmini koymuştu benim için. Hüzünlendim yav ben. Gittim şimdilik ...

16 yorum:

  1. Huhuuuu, Lale abla ben geldiiim:)Su kitap okuma labbasindan bir tane de ben mi alayim diyordum sonra baktim, cilgin profosor gibi gozukuyo vazgectim:))

    Kokinalarin iki bikiden olustugunu bilmiyordum bak , bir sey daha ogrendim.Ben de diyordum bu iste bir is var ama cok da ustune dusunmemistim.

    Yilbasinda kar yagsin diyenleeer!BIRIM:)

    YanıtlaSil
  2. Ayy bu kokinaları görmeye başladım mı ben de yılbaşı yaklaştığını anlarım. Annem hep alırdı, yılbaşı ağacı niyetine üzerine pamuk atardık beraber.. Vay be kokina olayını hiç dile getirmedik kimseyle bugune kadar ama yılbaşında yeri büyüktür. Evlenince de bir iki kere eve alıyım dedim yılbaşına yakın bir zamanlarda; ama kurudu gitti iş yoğunluğundan yüzüne bile bakamadık, kırmızı meyveleri de soldu, söndü:)bir daha da almadık sonra.. okuma lambası benim de var çinlilerden almış kayınvalidem bana.. En çok da eşim sevinmişti tabi ki bu lamba işine..

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba((: Sizinle çok kere çok blogcu arkadaşımın evinde rastlamış ve güzel yorumlarınıza ortak olmuştum. Eviniz ve içindekiler de çok güzel daha etraflıca gezeceğim geldikçe(izninizle)((:
    Kokinalar İzmir'de de çok sevilir. Herkesin elinde kısa süreliğine yılbaşı süresince de olsa görülür. Ben ilk şirkette tanıştım kendileriyle; çiçekçimiz jest yapar gönderirdi her sene buraya. Ama o da zamana yenildi galiba!! Şimdi ben de bir alışkanlık olarak yer etti. Güzel kokusu olmasa da bir anlamı olduğundan bence çok da özel.

    *İlk yorumumu bazı yutulmuş kelimeleri utandırmamak adına silmiş bulundum ve düzelttim.

    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. hehe.. sen beni mi özledin kokinaları mı..

    valla daha bu sene almadım.. daha doğrusu sk almadı da..
    yoksa.. açr kapısını ehlikeyif tozlu mozlu demez.. koyardım kokinaları baş köşeye =)

    sevgiyle kucaklarım arkadaşım..
    ehlikeyif...

    YanıtlaSil
  6. hic bilmiyordum kokinanin iki bitkiden olustugunu .. hatta rumca bi kelime oldugunu da bilmiyordum iyi mi ... bugun bi vesile ile arkadaslarima laf arasinda anlatirim, havam olur :)

    YanıtlaSil
  7. Selam Lale abla,
    Okuma lambasinida ben bu yil aldim, kizimdan dolayi odanin isigi cok los ve okunmuyo, o yüzden gerek oldu yani. Benimkide ara sira kizimin eline geciyor ve ben ilk gördügümde aliyorum, cünkü cok begenerek aldim ve baska yerde aynisini bulacagimi sanmiyorum.

    En sevdigin hayvani söylüyorsun, sonra ikinci sevdigin hayvani. BIrde neden onlari sevdigini birkac örnekle acikliyorsun, özellik olarak. SOnuc ise birincisi insanin kendisiymis, ikincisi karsi cinsmis yani o seyleri beklermis karsidan kendide öyleymis.
    ayy cok karisik anlattim biliyorum hehe.
    Sevgiler..
    KeLeBeKk

    YanıtlaSil
  8. beyoğlu adı bana hep beylerin şımarık çocuklarını anımsatır.istiklal caddesini anlata anlata bitiremeyen bu çocukların yazdığı romanlarda pek meşhurdur.

    ama arka sokaklarında yaşayan ve istiklalde ara sıra kimi kadınlara değişik değişik hallerde görünen bir sipsici vardır orada...

    avare bir masal kuşudur bu sipsici,ne yaşı bellidir ne cibilliyeti...

    iyilikle kalın

    YanıtlaSil
  9. huuu lalecik... nasılsın yahu? yeniyıldan önce bayram var. kız baklava falan yapıcan mı? (okuyan da beni yapıyor sanır. hamur açmayı bilmem pek. köşegen olur didindiklerim)
    yeni yılın da bayramın da kutlu mutlu tatlı olsun. sevdiklerinle bir ömür boyu huzurla yaşa!
    sevgiler anadolunun tam ortasından...
    solist

    YanıtlaSil
  10. Lalecikkk valla yine gecenin içinden geldim.. Hatta şafak saatlerine doğru geldim, bile denebilir..
    Gün içinde niyetleniyorum bu kez günışığıyla gideyim diye, ama nasıl oluyor bilmem olmuyor işte..

    Ya ben sanırım anladım bu işi.. Hani senin belli zamanların var ya, Beyoğlu'na gitmek gibi, kitap okumak gibi v.s.. işte benim de sana özel olan zamanlarım illaki bu saatler oluyor..:)
    Eee senin sayfanın bu saatlere mahsus özel misafiri de benim ve kaptırmam kimselere..:)

    Bugün yemek tarifin yoktu.
    Diğer konuların yanısıra yeni yılı da katmışsın araya, kokinalarla filan da süslemişsin. Ama canımcım dur daha bayram var sırada.. Önce anlat bakalım neler yapıcann.. Bayram menüsü nedir.. dimi ama..:)
    Dur ya, bende çok oldum valla. Anlatacağın konu başlığına bile karışıyorum iyi mi:)

    Bitanecim işin esprisi bir yana, yine yazdım mektubumu ve gidiyim artık bari..
    Gecenin sesi satırlarına son verirkennn,
    yine büsbüyük sevgiler bırakıyor ardında.. Nasılsa yazılarınla tanıdık hepsini artık ya ; Tüm aile efradına da selamlar olsun..

    Tüm kalbimle..


    Not: Artık yorum yollamasını da öğrendim valla, bir defada hallediyorum..:)

    YanıtlaSil
  11. Lalecim merhaba,ehl-i keyif yok ortalarda yine,ama bak yorum bırakmış sana.Gezilerini ,kitaplarını,severek okuyorum.Yeni yıl yeni umutlar getirsin arkadaşım sevgiyle.

    YanıtlaSil
  12. Yine neşe ve yine keyfin gecesindesiniz.

    Nedir bilmem gari,sizdeki doğallığın sırrı! Harika geçmişin birikimi mi ! Yoksa hayatı ola bildiğinin tabii hali mi !
    Yılbaşı Ağacını merak etmişem:))
    Bir de kokinaları !
    Saygı ve sevgilerimle efendim...

    YanıtlaSil
  13. Bu hafta sonu bizde oglumla çıkarıp süsliycez agacımızı.
    Ha bi de geçen yıl cama yapışan süslerden almıştım varya janjanlı olanlar mutfak,salon..
    bütün odalarda denedim,egreti durdu..yatak odası hariç:)))
    onuda çıkarıym hazır h.sonu gelmişken;)
    öptümmmmmmmm

    YanıtlaSil
  14. kankiii ben geldim,
    kemer yaptım yine ve de tırınınımmmmm
    ayşe kulin roportajı sayfamda,
    azmeden derviş misalii
    başardım sonunda
    muradıma erdim :) :)

    YanıtlaSil
  15. bu kitap okuma lambaları var ya, bizde dediğin gibi türkiye ye gelmeden önce gittiğimiz iş gezisinde almıştık, yutdışından . allahım hem de 2 farklı . bir tanesi kitaba bir tanesi kafaya takılıyor. Bizim alırken çook önemli sonradan güldüğümüz şeylerin başındadır eşimle. kafaya takılanı bu aralar kızım da keşfetti, takıp geziyor. ama bozulmasın ya. Ayrıca bugün sinemaya gitmiştik, sitede yazarız diye birden aklıma not almak geldi.! kalem kağıt tamam ama yazmak mümkün değil salonda. ve hemen aklıma kitap okuma lambam geldi, keşke yanımda olsaydı diye geçirdim içimden üstüne bu yazı olunca çok güldüm valla.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  16. ay hepsi çok güzeldi
    bana ne olduysa bir anda duygulandım be bende...
    ama terliklere güldüm itiraf ediyorum bak:))))))

    sevgilerimle

    YanıtlaSil

içinizden geldiği gibi yorumlayın ama unutmayın ki keser döner sap döner gün gelir hesap döner:))