Lalenin Bahçesi

Bir kırmızı Lale işte.
Kitap okumayı, sohbeti, sinemayı, İstanbul'u ille de Üsküdar'ı sever. Olmazsa olmazları ailesi, Zuz, Cancan ve denizdir.
Çok şiir okumaz ama okursa Atilla İLHAN ve Orhan VELİ okur. Paylaşmazsa görmüş gibi okumuş gibi hissetmez kendini...

9 Ocak 2014 Perşembe

Enfeksiyöz mononükleoz

Başlık size garip gelmiş olabilir ama biz yılbaşı ertesinden itibaren bununla yaşamaktayız.

Herşey Gamse'nin üç gün üst üste sadece akşamları ateşlenmesiyle başladı. Gündüz gayet iyi okula gidiyor, akşam yatmak üzereyken ateş yükseliyor, 37,5- 38,5 dereceler arasında seyrediyor,bi parol içiyor ateş düşüyor. Sabah bir şey ,yok yine. Üçüncü gün ben artık,olmaz böyle, vücüdunda bir enfeksiyon olmasa,bu ateş çıkmaz, okula gitmiyorsun doğruu doktora dedim. Bizim hemen üst tarafımızda olan ''Akademic Hospital'' a gitti, arkadaşıyla. Bir süre sonra telefon açtı-Anne,ben hastaneye yatıyorum,bana pijama falan getir gelirken dedi.Artık ,bizi düşünün karı koca yayan yapıldak düştük yola. Ben heyecandan dolapta pijama bulamayıp, balkonda yıkanmışlardan aldım, düşünün  o kadar yani.

Doktorun teşhisi: Enfeksiyöz mononükleoz denilen viral bir hastalık. Genel taşıyıcısının çocuklar olduğu, tükürük ile bulaşan bir hastalık. E bizim kız da öğretmen, çocuklar yüzüne gözüne hapşırıyo, sarılıp öpüşüyorlar. Ona bulaşmasın da kime bulaşsın. Çocuklar bu hastalığı genelde grip gibi ayakta geçiriyorlarmış. Ama yetikinlerde, lenf benzlerinin şişmesi, dalak büyümesi, karaciğer enzimlerinin artması, vücut ağrıları ile kendini gösteriyor. Teşhisi o yüzden bir çok hastalıkla özellikle  evlerden uzak lösemi ile karışabiliyormuş. Hatta Gamse'nin preferik yayma testini yapan Biyokimya uzmanı bize hücre yapısı ile bilgi vermeye geldiğinde; kendi oğlunun da bu hastalığı geçirdiğini hatta kendilerinin ona  lösemi tedavisi uyguladıklarını anlattı. Gamse'nin bulguları o kadar tipikmiş ki hemen teşhis konabilmiş. Hatta öğrencilerime ders olarak anlatacağım dedi. Hatanede beş gün kaldık. Bu beş gün boyunca hiç aralıksız serum takıldı,her gece ataeşlendi,  her sabah kan alınıp , karaciğer enzimleri kontrol edildi. Biz her sabahı bin umutla bekledik, beşinci güne kadar da her sonuç artmış olarak çıkıp morallerimizi bozdu. Ama doktorumuz bunun olağan olduğunu  bir zirve yapıp öyle ineceğini söyledi. Beşinci gün arık inmeye başladı ve biyokimyadan gelen sevindirici sonuçla da taburcu olduk.

Bunu uzun uzun anlatmamın nedeni, eğer Gamse kendini iyi anlatamasaydı. Mesela ensesinde bir beze olduğunu söylemeseydi doktorun karaciğer enzimlerini kontrol etmek,lenf bezlerine bakmak başlangıçta aklına gelmeyebilirdi. Ateş vardı, boğazları şişmişti ve kırgınlık vardı. Grip sanılıp, antibiyotik tedaviye başlansaydı çok daha ağırlaşacaktı tablomuz.

 Biz çok şanslıydık ki, hastalığa hemen teşhis kondu,Akademic Hospital doktorları  günde üç kez -nasılsınız öğretmenim diye  kontrollerini ihtimamla yaptılar sürekli motive ettiler, hemşireler de küçük öğretmen küçük öğretmen diye diye nazladılar. E biz, ablası, babası, arkadaşları pervane olduk etrafında...Öğrencileri, afişler hazırladılar,öğrenciler ve arkadaşları  geçmiş olsun videoları çekip çekip gönderdiler...Doğal meyvelerden kompostolar yapıp nerelerden taşıdılar, çiçeklere boğdular. Dünyaya pembe bakmayı sağlayan gözlükler, reiki yüklenmiş objeler, komik oyuncaklarla Gamse'yi hastalık havasından çıkartmaya çalıştılar. Telefonlarımız, mail kutularımız mesajlarla doldu taştı...Hatta evimizin  daire kapısının dışı bile çiçek dolu. Mecburen kokulu çiçekleri oraya koyduk:)) Yani ,kısacası  iyi olmaktan başka şans tanımadık Gamse Örtmene...Ve anladık ki böyle günler dostlarla çok daha kolay atlatılıyor. Hepiniz sağolun varolun.



,Şimdi Gamsegamse bir ay evde yatacak. Yatacak derken harbiden yatacak. Kesinlikle yorulmak yasak.Kendini koruyacak, dalak büyüyüp koruma bölgesinden çıktığı için; hiçbir yere çarpmayacak normal boyutlarına inene kadar, Doğal beslenecek ve hiç ilaç kullanamayacağı için, dışardan içeriye virüs taşınmasını engellemek için ziyaretçi kabul edemiyoruz. Enzimler en azından 30 lu değerlere düşene kadar. 

Bu memlekette  öpüşme geleneğinin kalkması gerekiyor bir, ikincisi en ufak bir ateşte kendi kendimize ilaç kullanmaktan vaz geçmeliyiz   üçüncüsü doktora kendimizi iyi ifade anlatmalıyız üç...
Bu hastalığın iyi tarafı bir daha hayat boyu bu hastalığa yakalanmıyorsunuz. Deli gönle teselli.

Biz tabi bunları yaşarken komik şeyler de yaşamadık değil. Gamse ilk gece, doktor aman sakın bir yere çarpma, kimse seni kucaklamasın bile deyince bunu kafaya taktı. Sabaha kadar , dalağım ağrıdı, ya çarparlarsa şöyle böyle dedi dedi sabah ilk iş olarak ben kahvaltısını önüne yerleştirirken masayı çarptım...  Hadiii batın ultrasonuna gitti. Allah seviyo beni, bir şey olmamıştı.Tabi bu şimdi komik geliyor,gülüyoruz.

İşte böyle  bir macera yaşadık, yılın ilk günlerinde...


 

Ne demiş Kanuni Sultan Süleyman; Olamaya devlet cihanda bir nefes sıhhat gibi...

24 yorum:

  1. çok çok geçmiş olsun , Gamze dinlensin, anne,baba , ablaya güç kuvvet ve buradan sevgiler. .

    YanıtlaSil
  2. Iyi ki yollamissin hastaneye.cok gecmis olsun.

    YanıtlaSil
  3. cevap veriyorum..
    altı aylık evliydim.. akşamları böyle bir ateşim çıkıyor .. gidip yatıyorum kırılıp dökülüyorum .. bir de baş ağrısı.. ki benim başım ağrımaz.. migrenim tutar..
    sonra sabah cin gibi kalkıyorum.. bir akşam ağrıyan başıma ense masajı yapmak için elimi bir attım enseme.. mikrılenfadenopati.. yani bi sürü minik lenf düğümü.. annah dedim çb'ye ben enfeksiyöz mononükleoz olmuşum ayh..
    sonra.. ertesi sabah gittik işe iş derken CTF ye.. gittim dahiliyedeki doçent ablalardan birine.. çb de geldi.. bizim hanım ben enfeksiyöz mononukleoz oldum diyor .. dedi.. doçent abla böyle bir ters baktı kaşının altından üf filan dedi.. uzan dedi bana..
    bir el attı a dedi.. karaciğer dört parmak dalak dört parmak büyümüş.. haklı galiba dedi hafiften de sinirlendi.. ben mesut.. salak mıyım neyim.. ama tanısı doğru çıkmış doçenti mat etmiş bir fizik tedaviciyim..
    neyse verdiler bana 2 ay rapor.. git eve yat dediler.. hoplama zıplama dediler.. çünkü karaciğer ve dalak kırılgan organ .. maşallah kasığıma kadar inmüşler de bi de.. yani pıt diye kırabiliriz onu..
    gittim yattım.. ve lakin bana göre değil yatma işi..
    çb hastaneye gider gitmez.. ben cup yataktan çıkıyorum.. evde artık ne rasgelirse.. yorulunca yatıyorum.. bi kere fena basılıyordum ama.. neyse ki kendimi mutfağa atıp susamış gibi yapıp idare etmiştim..
    sonra çb nöbetçi.. o gün nedense saime hanım.. bende kalıyor..
    bir uyandım gece nefes alamıyorum.. baktım aynada maşallah badencik değil birer kurbağa.. kulağımın altından başlıyor köprücük kemiğimde bitiyor.. süperenfeksiyon olmuşum =) ..
    o gece sabahı bir zor ettim.. bir ara acaba trakea tamamen tıkanırsa saime hanım ekmek bıcağı ve içi çıkarılmış tükenmez kalem ile bana trakeostomi açabilir mi diye düşündüğümü anımsıyorum.. güvenmiş olsam gerek ki uyumuşum.. ateş 41.. bademcikler diz boyu.. çbnin nöbetten çıkmasını bekledik.. sonra gidip enfeksiyon kliniğine yattım hatırlıyorum.. sekiz gün..
    yani demem o ki..
    bir poliklinikte kapmışım ben hastalığı.. kalabalık yerlerde metroda filan ille korunmak lazım.. iki.. karaciğer dalak azcık dayanır korkmamak lazım.. üç ama bulaşmayınca da aynı yataktaki çbye bulaşmayabiliyor yani... pek de sallamamak lazım.. gamzeme geçmiş olsun der.. laleme de bu eğitici yazı için teşekkür eder.. yine de.. doktora ben enfeksiyoz mononukleoz olmuş olabilir miyim.. demenin pek faydası yoktur diye eklerim efem =D....
    atalet..

    YanıtlaSil
  4. Çok geçmiş olsun

    YanıtlaSil
  5. Allahtan dikkatli ve bilinçli hatunsun. Geçmiş gitmiş olsun inşallah. Tamam öpüşmeyelim de, öpmediğimiz insanlar da gücenmesinler ama. Bizde öyle de bir durum var, öpüşmezsek karşı tarafa ayıp olacakmış gibi

    Bak burdan bile öpmek geliyor içimden:)

    YanıtlaSil
  6. Çok ama çok geçmiş Gamse Gamse'ye. Hemencecik çabucacık iyileşsin inşallah.

    YanıtlaSil
  7. Tekrar geçmiş olsun Lale' cim. Hemen hastaneye gitmeniz çok iyi olmuş.Hepinizin sıcak enerjisi ve sevgisi ve dikkatli bir istirahatle Gamze, aslanlar gibi çıkacaktır şimdi istirahat ettiği yatağından.
    Ayrıca bu kadar ayrıntılı anlattığın için teşekkürler. Hepimiz için önemli bir bilgi kaynağı oldu.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Çok geçmiş olsun. Hiç adını duymadığımız bir hastalık. Şanslısınız doğru hastaneye gitmişsiniz. Bu şikayetlerle genelde aile hekimine yada devlet hastanesine gidiliyor ki Türkiye koşullarında ne kadar berbat biliyoruz.

    YanıtlaSil
  9. off tekrar geçmiş olsun. iyi ki yazmışsın. arcada da nedensiz bir ateş. bir türlü düşmüyor başka bulgu da yok. boğaz kültürü hep temiz. kafayı yiyeceğiz. allah çocuklarımızı korusun yaşı kaç olursa olsun. gamzeye geeçmişler olsun

    YanıtlaSil
  10. Lale'ciğim zor günler geçirmişsin ama sonu iyi olmuş çok şükür. Senin şefkatli kollarında Gamzecik çabucak toparlar. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Büyük geçmiş olsun.Yıllar önce bir arkadaşım da yakalanmıştı ve teşhisi çok zor konmuş hatta sizin de dediğiniz gibi lösemi ile karıştırılmıştı. yıllarca kendisine dikkat etmesi gerekecek. hatta bilmiyorum doğru mudur ama bu dediğim arkadaşımın ( kadın) çocuğu olmuyor ve bir doktor bu hastalığı sebep olarak gösterdi.kızınız la aynı yaşlarda yakalanmıştı o da.

    YanıtlaSil
  12. Sevgili Sis
    Yorum yapan arkadaşlarımızdan Atalet' de bu hastalığı yeni evliyken geçirmiş ve aslanlar gibi iki çocuk sahibi olmuş daha sonra.Belki arkadaşınızın çocuğunun olmamasının nedeni başka bir şeydir.
    Ama bu sebepde olursa ne gelirse yaradandan başımızın üstüne ,ne diyelim.

    Sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Ben cabucak iyilesecegine inaniyorum su ana kadar hersey erkenden farkedildi cok sukur.. Iyi ki hem kendisi cok bilincli hem de sizler cok dikkatlisiniz.. Buyuk buyuk gecmisler olsun..

    YanıtlaSil
  14. Geçmiş olsun Lalecim. İnşallah bir sorun falan yaşamadan bir an önce atlatırsınız. Allah başka dertler vermesin inşallah...

    YanıtlaSil
  15. Geçmiş olsun lalecim, iyiki yanında siz varsınız.

    YanıtlaSil
  16. Çok geçmiş olsun bir an önce sağlığına kavuşsun Gamse kızımız

    YanıtlaSil
  17. Yine yine geçmiş olsun Gamze ve sevgili ailesine ,tabi ki Sevgili anne Lale'ye ,sağlıklı anlar diliyorum.Satır satır okurken belki yirmi beş yıl önce bir kış günü kardeşimde yaşamıştık ;şiddetli baş ağrısı ve başını tutamama ile koşmuştuk doktora...Zor anlar bir daha Allah yaşatmasın...Selam ve sevgiler.

    YanıtlaSil
  18. Ne güzel evinize gelmişsiniz Lâlecim.
    Dinlendikten sonra bütün enerjisiyle işine döner Gamze, öğretmenler çok sık hasta olur okul günleri başlayınca.
    Sevgilerimi yolluyorum, uzaktan öpüyorum sizi :)

    YanıtlaSil
  19. gülümse hande:)

    gamse öğretmene çook geçmiş olsun,umarım en kısa zamanda hastalığını tamamen atlatır.böyle bir hastalıktan haberdar ettiğiniz için ayrıca teşekkür ederim.
    sağlıklı güzel günler dilerim

    YanıtlaSil
  20. canımmm kıyamam
    gamse örtmen hemen iyileş çokk geçmiş olsun
    lalem iyiki anlattın böyle ayrıntılı
    kulağımıza küpe olsun
    Allah herkese sağlıklı günler versin
    öptüm seni kocaman

    YanıtlaSil
  21. çok geçmiş olsun, epey üzücü ve sıkıntılı bir dönem olmuş, üzüldüm, geçmiş bitmiş çok şükür, bilgilendirme için çok teşekkürler, sevgiler...

    YanıtlaSil
  22. Tekrar çok geçmiş olsun Lalem. İlk defa duydum bu hastalığı. Gamze'ye sevgiler. Ben döndüm kürkçü dükkanına ;) öperim.

    YanıtlaSil
  23. Çok çok geçmiş olsun Lalecim, gerçekten dikkatli ve ilgili olmanın faydasını görmüş Gamzecik.
    Allahtan hastahane de iyi bir hastane.
    Bununla bitmiş olsun dilerim ve Gamzeye sevgilerimi iletirim.
    Neler varmış nelerle karşılaşacağız daha kim bilir.
    Bu arada kandilini kutlarım.
    Sevgiler...


    YanıtlaSil

içinizden geldiği gibi yorumlayın ama unutmayın ki keser döner sap döner gün gelir hesap döner:))