Lalenin Bahçesi

Bir kırmızı Lale işte.
Kitap okumayı, sohbeti, sinemayı, İstanbul'u ille de Üsküdar'ı sever. Olmazsa olmazları ailesi, Zuz, Cancan ve denizdir.
Çok şiir okumaz ama okursa Atilla İLHAN ve Orhan VELİ okur. Paylaşmazsa görmüş gibi okumuş gibi hissetmez kendini...

4 Ekim 2013 Cuma

Hafta sonu önerileri

Bu hafta sonu için önerilerim tamamen eve yönelik:) Çünkü bu hafta sonu benim planım evde olmak ve bu hain dizi dinlendirmek...O meşhur yastığımı biliyorsunuz ona bacaklarımı uzatıp yatıcam,kitapdır,filmdir artık ne gelirse...



Önerilere geçmeden önce katıldığım bir etkinliği anlatmak istiyorum.

Çarşamba akşamı Missgibi'nin davetiyle Sapphire-EKS de  Emsan mutfak gereçleri için düzenlenen bir Workshopa katıldım. Şef Eyüp Kemal Sevinç ile birlikte Meksika yemekleri pişirdik sonra da oturup bir güzel yedik.... Eyüp Kemal Sevinç sürekli takip ettiğim şeflerden olduğu için,benim için çok daha özellikli bir akşam oldu...Çok lezzetli ve çok eğlenceli bir akşam oldu...Missgibi de bugün şahane bir börek tarifi var, hafta sonu önerilerimden biri olsun hatta....


(yemek listemiz)

Kitabım; Gamsegamse'nin arkadaşının hediyesi Acı Ülke/Joyce Carol Oates...Biraz tarzım dışı gibi duruyor,,,korkutucu,tekinsiz hikayelerden oluşuyor...Ben biraz tırsarım böyle şeylerden:)) ama ilk hikayeyi beğendim,henüz bi tırsma hali yok yani...











Hafta sonu ,soğuk ve yağışlı geçeceği ve dizim bu aralar nane molla olduğu için daha öncede dediğim gibi evdeyim...


Yeme içme önerileri olarak dün Magissa için hazırladıklarımı önerebilirim. Çünkü tam kış yemekleriydi...Mesela bir keşkek, kuru biber dolması biraz ağır gittik derseniz taze fasulye diblesi ve yoğurtlu kabak-havuç salatası..Tatlı olarak da karaorman pastası...

Keşkek bizim evde çok pişmez ama çok sevilir...Nasıl bir ters orantı di mi?.. Taş çatlasa yılda iki kez...Ama kardeşim tamam çok lezzetli ama bomba...Kayınvalidem usulü pişiyor bizde...Ordu'da pek kekşkek kültürü yoktur zaten...Yediklerimin de bununla ilgisi yoktu...her yörenin keşkeği farklıdır. Benimki Niksar usulü...



Yarım kg kadar buğdayı bir gece önceden yıkadım ve tencereye  üstünü epeyce geçecek kadar suyla birlikte koyup bir iki taşım kaynatıp,altını kapattım.Ertesi gün, 4-5 parça kuzu gerdanı, keşkeği pişireceğim tencerede altlı üstlü tereyağda kızarttım( bunun raconu tereyağ)... kırmızı pul biber,karabiber ve tuz ilave ettim kızarma sırasında... Sonra üstüne  buğdayı ilave ettim ve üstünü üç dört parmak geçene kadar sıcak su  ve yarım su bardağı kadar da haşlanmış nohut ilave ettim unutmadan söyleyeyim. Sonra dibini tutmaması için ara sıra karıştıra karıştıra kısık ateşte iyice  pişirdim. Bundan sonrası tufan:))) Pişen keşkeği derin bir tepsiye döktüm...Etleri üste doğru çektim...Ve pastırma dilimlerini de üstüne dizdim. Sonra doğrruuu fırına...üstü hafif kızara kadar ,tuttum... Benim usul keşkek budur...

Bugün tam bir kış havası var dışarıda. Hafta sonu böyle geçecek ama hafta  başından itibaren yeniden ısınacakmışız... Isınabiliriz ama kış bi kere yüzünü gösterdi...Hoş geldi sefa geldi...



11 yorum:

  1. Keşkek güzel görüküyor buradan.Üstündeki Pastırmalar da çıtır çıtır olmuşlar fırında....Ooooy oy...

    YanıtlaSil
  2. Lale hanımcım keşkeği çok severim ama sizin keşkek pastırma aşamasında değişti.Mutlaka çok leziz olmuştur :) Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Allahım o keşkek beni bitirdi şu an burada :)
    nefisss ,ellerine sağlık .
    benim dizim de sinyaller vermeye başladı havadan mı ,kilo mu ekledik nedir ? kıkırdak aşınması var bende uzun yıllardır .
    bir anlat bin ah işit oldu kusura bakma :) hafta sonu benim de niyetim evde olmak , keyifli günler dilerim.

    YanıtlaSil
  4. Keskek direkt keskin nisanci etkisi yapti.. dizden operim.. gecmezse fizik ille de fizik derim... atalet

    YanıtlaSil
  5. Herşey muhteşemdi ama keşkek başka lezzetliydi Lale Abla'm. En güzel tatil günüm senin dizinin dibinde geçeni :))

    YanıtlaSil
  6. Begüm, o zaman her tatilde bir günü bizim eve ayırıcaz ,demek ki.

    YanıtlaSil
  7. kış gelsin biz severiz kendisini:))

    YanıtlaSil
  8. Çok severim keşkeği. Ama bizim keşkek daha başka yapılıyor.Etle buğday piştıkten sonra tahta kaşıkla döve döve iyice eziliyor. Üstüne kırmızı biberli tereyağ kızgın kızgın dökülüyor.

    YanıtlaSil
  9. Geçmiş olsun Lâlecim, keşkek hiç yemedim, adını duydum da.

    YanıtlaSil
  10. aşk olsun lale abla orduda keşkek kültürü vardır bir kuşbaşı etle yada tavukla yapılır iki ordu düğünlerinin vazgeçilmezidir yani olmazsa olmazıdır bende anıla pişiriyorum fenada olmuyo

    YanıtlaSil
  11. Hürmettt,Anıl yazınca anladım...Valla ömrü hayatımda pişmedi bizde... Ne bilim...Hiç bi yerde de rastlayıp yemedim:)

    YanıtlaSil

içinizden geldiği gibi yorumlayın ama unutmayın ki keser döner sap döner gün gelir hesap döner:))