Lalenin Bahçesi

Bir kırmızı Lale işte.
Kitap okumayı, sohbeti, sinemayı, İstanbul'u ille de Üsküdar'ı sever. Olmazsa olmazları ailesi, Zuz, Cancan ve denizdir.
Çok şiir okumaz ama okursa Atilla İLHAN ve Orhan VELİ okur. Paylaşmazsa görmüş gibi okumuş gibi hissetmez kendini...

12 Ağustos 2009 Çarşamba

ben bu gün

Dün akşam Kirpinin Zarafetini bitirdim. Hiç beklemediğim bir şekilde bitti. Bi de baktım ağlıyorum. Çok beğendim. Ben yeşil çayımı bazen yaseminli içerim ama hiç yasemin çayını katkısız içmedim. Bu kitabı okurken , bir taraftanda yasemin çayı içmek çok keyifi olurdu. Hatta kaymaklı ekmek kadayıfı gibi olabilirdi. Kocam bir kitabı bir günde okuyup bitirmenin zevki nerede? dedi. O'nun gibi okuyacakmışım, her akşam 50 sayfa yeterliymiş. İyide -nasıl yetişcem? dedim, nasıl? dedi. Yani habire kitap basılıyo, ölene kadar zaten kaç tane okuyabilirim dedim. Bakışını görmeliydiniz.

Sabah evcek evde uyandık. Sabah keyiflerimi mahvettiniz yav, ne zaman dağılacaksınız işinize gücünüze dedim. Sabahları yaptığım o kahve , yeşil çay keyifleri bitti. Şimdi ben kalkınca , her odadan biri çıkıp, kahvaltıya ne yapacaksın diye soruyor. Kahvaltı bitince de herkesin o anda ya telefonu çalıyor ya işi çıkıyor.

Okunmamışlar rafımdan, KATRE-İ MATEM'i aldım. Anlayacağınız bu gece Lale Devrine dalış yapıyorum.

Nazlı bu gün alerji testi oldu. Ev tozlarına ve akarlara alerjisi çıktı. Toz al dediğimde - Ayşe Hanım gibi alırım derdi. Ayşe Hanım bizim yardımcımızdı, eşyaları , örtüleri hiç kaldırmadan çevresinden bezi dolandırmak gibi bir toz alma metodu geliştirmişti:)).Eşyaları , örtüleri kaldırarak alsa , bu kez de onları yerine koymazdı. Yani seçin iki şekilden birini heheheheh. Sonra bir gün beş çocuğunu bırakıp başka biriyle kaçıp evlendi. Bi akşam bu evine gitti, sabah yok. Bekle bekle yok. Evine telefon açtım, kızı çıktı- Lale Abla, Annem kocaya kaçtı dedi. Bir gün , onunla ilk karşılaşmamızı ve tam 11 yıl süren beraberliğimizi, hatta bizim gelinin O'nu çok beğenip , kendisi için ayartmaya çalıştığını , O'nunda fırsattan istifade müşteri kızıştırmaya çalıştığını, benim şak diye yerine başkasını başlatınca , yalvar yakar bizim eve dönüşünü, anlatırım))))).Haydi yine sapdan samandan derken ben yine nereye gelmişim. Anlatacak çok şey var ama zaman yok heheheheh. Hani geline oyna demişler de ,yerim dar demiş. Aha bu da abuk subuk bi hikayeydi. Tam bilmiyorum, görümceme sorayaım da öle .

Bu gün bir de misafir ağırladım. Otlu börek yaptım, sebzeli makarna ve fasulye diblesi yaptım. Fasulye diblesi bir Ordû^ya has bir yiyecek. Tarif altta. Şimdi görümce mevsimi. Havalar ısnınca, tatiller yapılınca, bizler de aynı mahallede oturduğumuz için , birlikte programlar yaparız. Bu gün Fatma Abla'yı da çağırıp dörtlüyü kurduk. Çayımızı, yiyeceklerimizide yanımıza aldık. Vurduk okeyin gözüne.


Şimdi yemek vakti ama gitmeden fasulye diblesi tarifi de vereyim

Fasulye diblesi: 1 kg taze fasulye, soğan, bir fincan pirinç ve zeytinyap .

Fasulyeleri enine enine doğrayın. Yani kırmayın, ortadan kesmeyin. Genişliği yarım cm falan olsun. Soğanı zeytinyağda pembeleştirin. Yıkadığınız fasulyeleri üstüne koyun, kendi kararınızca tuzu ve zeytinyağlılarda ne kadar şeker koyuyorsanız o kadar şeker koyun. Mesela ben bir çorba kaşığı kadar koydum. Fasulyeler yumşayınca pirinci ilave edin. Hiç susuz pişirin, çok susuzssa biraz ekleyin ama sonuçda yemeğim hiç suyu olmayacak. Soğuk veya sıcak servis edebilirsiniz. Ben şahsen ılık severim.

Sebzeli makarna. Domatesli, ıspanaklı ve sade makarnadan oluşan yarım kg lık makarnayı haşladım. Haşlanırken içine üç tane bütün sosis ve iki adet de havuç doğrayıp attım. Birlikte haşlandılar. Süzdüm,sosisleri de dilimledim. Biraz tereyağ ve biraz zeytinyağla soteledim. Üzerine de kaşar peynir rendesi koydum. Ha bi de akşamdan kalma kızarmış tavuk vardı onlarıda ilave attim.

11 yorum:

  1. Yaaaa Lale abla oturup ağlıyacagım he ben anneannemi özledim:(
    fasulye diblesi her hafta yapmazsa yedirmezse rahat edemez biliyormusun aslında hiç sevmem ve pişince söylenirim ama şimdi uzakdayım yaaa:(
    böhüüüü...

    YanıtlaSil
  2. selam arkadaşım,
    bu kocalar bizim kitap okumamıza niye karışırlar anlamam ben bazen acaba beni kitapdan kıskanıyormu diye düşünmüyor değilim keh keh :)
    evet masamın üzerin de Katre-i Matem duruyor ama misafirler gitmeden başlıyamam konsantre olmam lazım sanırım aynı zaman da okuyacağız.
    evet fasulye dublesi görümcem yapar ama bana sevdiremediler ilk yediğimde sanırım kılçıklı fasulye ye denk gelmiştim ağzıma batmıştı yiyememiştim ogün bugündür aynı tad ağzımda
    kal sağllıcakla..

    YanıtlaSil
  3. Bizde dibleler pul biberli yapılır. Olsa ne güzel olurdu şimdi :)

    YanıtlaSil
  4. kahvaltı bitince hepsinin aynı anda işinin çıkması ne büyük tesadüf yahu :)))

    YanıtlaSil
  5. Fasülye diblesini çok yaparım ben, ne güzel tesadüf oldu. Ben birde karalahana diblesi yaparım oda çok güzel olur. Ne güzel bu sefer yaptığım bir yemeğin tarifi denk geldi, çok sevindim ben :))

    YanıtlaSil
  6. kirpinin zerafetini alırken yanında da yasemin çayı alınacak demek ki :)

    ben hiç dıble yememiş olabilir miyim acaba ya da yedim de adını mı bilmiyorum.
    ben sizin evin hallerine bayılıyorum :)

    YanıtlaSil
  7. ben hikayeye bayıldım.:) demek"annem kocaya kaçtı" ha...hayatı toptan kabullenmek bu, Valla hayran oldum.:)kaç dünya var bu dünya üzerinde, Lalem? :)))
    öpüyorum çok, Valla nasıl özlemişim, iyi geldi yazını okumak.)))

    YanıtlaSil
  8. yine bayıla bayılaa okudum.çokk zevkli anlatıyorsun lale ablacım.keşkee ben de senin gbi yazabilsem:):) görümce mevsimine bayıldımm:D annemle halam da maşallah sizin gbi iyi geçinirler.hep berbaer program yaparız.halamı çok seviyorum.bendeki yeri bambaşka.Allah hepinize sağlık,huzur,mutluluk versin içimden geldi bu dua.bol gezmeli,bol eğlenceli,bol kitaplı,bol sevgi dolu yıllar diliyorum:D

    YanıtlaSil
  9. Bizdeki Gürcü Bacı da öyle toz alırdı. Ben dantel örtüyü kaldırınca,motifi aynen görürdüm sehpada(Şişlideki ev acaip tozlanıyordu)

    Yaa şu sevmediğim dıbleyi bile anlatırken heveslendirdin beni:))

    Öpüyorum.
    (Katre-i Matem'e bi ayırac lâzım...)

    YanıtlaSil
  10. Demek ki karadenizin öbür ucu da bu ucuda aynı :)fasulye diplesi anneannem yapardı rahmetli..Katre-i matemi ben de aldım henüz okumadım.demek keşiştik beyoğlun da tüh ama ben seni karadeniz de sanıyordum..bir daha ki gelişe inşallah,sevgiler sana

    YanıtlaSil
  11. o kadar çok kitap çıkıyor ki yetişmek imkansız gerçekten.

    Nazlı nın alerjisine üzüldüm, iğne mi olacak tam tedavisi yok bildiğim kadarı ile.
    sizin ayşe hn alemmiş ya bekliyorum hikayesini

    YanıtlaSil

içinizden geldiği gibi yorumlayın ama unutmayın ki keser döner sap döner gün gelir hesap döner:))