Lalenin Bahçesi

Bir kırmızı Lale işte.
Kitap okumayı, sohbeti, sinemayı, İstanbul'u ille de Üsküdar'ı sever. Olmazsa olmazları ailesi, Zuz, Cancan ve denizdir.
Çok şiir okumaz ama okursa Atilla İLHAN ve Orhan VELİ okur. Paylaşmazsa görmüş gibi okumuş gibi hissetmez kendini...

16 Mayıs 2008 Cuma

bu günden, dünden falan filan

Dün evden çıkarken yazdığım yazıdan hemen sonra çıktım. Akşamdan biraz yağmur yağmış onun serinliği vardı. Üsküdara yürüyecektim vaz geçtim. Arabayala indim. Oradan motor sonra finüküler tabii.
İHE çok güzel bir ekmek standı açmış metroya. Üzümlü ekmek aldım. Geçen seferde ruşeymli ekmek almıştım. Ruşeym buğdayın filizlendiği yermiş. Ve buğdayın asıl özü orasıymış. İyi de o zaman niye ayrılır buğday öğütülürken.Yazının sonuna bu ruşeym ile ilgili bilgi koyacağım ilgilenenlerin ilgilerine bilgilerine .Üzümlü ekmek de süperdi.
Kraliçe ile karşılaşmadık. Ben her ihtimale karşı tacımı yanıma almıştım. Neyse kısmet değilmiş bir dahaki sefere inşalah ya da benim İngiltere seferime .

Taksime çıktığım da hani yol soranlar beni bulur ya bu kez de Taksim İlkyardım Hastanesini arayan iki kadını taktım peşime götürdüm. İlk kez gelmişler, ara sokakları görünce şok oldular. Ayyyy burasımıymış Taksim Taksim dedikleri dediler. Hastanenin olduğu yerde gerçekten leş gibiydi.

Evdekilere geç dönerim demiştim ama, akşam olunca hadi ben kaçtım dedim millete. Birden evve dönmek istedim. Dönüşte balık pazarına uğrayıp çupra aldım. Tava yaptım onları bir de çoban salata çektim ortaya . Oldu da bitti maşallah.

Kitap okuma modumdan çıktım duyrulur. Nedenini bilmiyorum. Erkenden uykum geliyor.

Bu güne gelince evdeyim, bir ara bankaya gittim geldim. Hava çok güzeldi ama biraz rüzgarlı. Hadi iyi bir hafta sonu olsun, keyifli olsun, eğlenceli olsun...


RUŞEYMLİ EKMEK


Buğday ruşeymi, tanenin filizlendiği bölgedir. Muhteviyatında yüksek miktarda A,E ve B1 vitamini, lesitin, esansiyel yağ asitleri ve proteinler ile minerallerden çinko, manganez ve krom bulunmaktadır. Döllenmeden sonra oluşan tohumda bitki embriyosu ile beraber besin deposu bulunur. Embriyo, bitkinin küçük bir kopyasını içinde barındırır. Besin deposu ise, bitki kendi besinini üretebilecek hale gelene kadar embriyonun büyümesini sağlayacaktır.
Döllenmeden sonra tohum oluşurken bitki türüne göre nişasta ve protein ile birlikte şeker ve yağ da tohumla birlikte besin olarak depolanır. Nişasta tohum için gerekli olan enerji kaynağını sağlar. Depolanmış proteinler de bitki açısından önemli olan diğer proteinleri inşa etmek için embriyonun ihtiyaç duyacağı aminoasitleri sağlayacaktır. Buğdaydaki toplam proteinin yaklaşık % 8’ini içeren ruşeymin protein miktarı % 30 civarındadır.
Buğday ruşeymi tüm tanenin % 2-3’ünü oluşturur ve gıdalarda, kozmetikte aranan bir üründür. Gıda kullanımına uygun olan ruşeym oranı en fazla % 0,5’tir. Geleneksel bir değirmen sisteminde ruşeym, kepek azaltma pasajlarında elde edilir.

İçinde vücut için gerekli besin öğelerinin bir çoğunu yüksek miktarda içeren buğday ruşeymi, değerli bir maddedir. Bu maddenin % 15 oranında ekmeğe ilave edilmesi ile besin değeri yüksek, oldukça lezzetli ve iç yapısı homojen bir ekmek elde edilmiştir. Bu ekmeğin yeni bir çeşit ekmek olarak piyasaya sunulması, yeterli ve dengeli beslenme konusunda tüketiciye bir katkı olmuştur.


İçindekiler
Buğday unu, içme suyu, ruşeym, kepek, gluten, ekmek hamur mayası, Gıda sanayi tuzu, sirke, Ekmek katkı maddesi [Emülgatör (mono ve digliseridlerin diasetil tartarik asit esterleri), şeker, enzim (fungal hemiselülaz, fungal alfa amilaz), antioksidan (askorbik asit)] ve koruyucu (kalsiyum propiyonat)

100 gr. Ruşeymli Ekmeği'n Besin Değeri
Enerji 224 kcal
Protein 9,5 gr.
Toplam Yağ 1,85 gr.
Diyet Lif 6,9 gr.
Karbonhidrat 42 gr.

13 yorum:

  1. ruşeymi ilk defa senden duydum entersanmış,
    büyük şehrin bu güzelliğini seviyorum,herşeyin çok çeşitlisi var,sakın bana otur üzümlü ekmek yap deme ,hazır alıp yemek istiyorum:))

    YanıtlaSil
  2. bizde balik genelde ayiklanip dondurulmus olarak satiliyor marketlerde ama tazelerini cin marketlerden bulabiliyoruz. Asian arkadaslar da bizcileyin taze baliga merakli olduklarindan eksik olmasinlar ;)

    ama ne guzeldir ampullerle aydinlatilmis balik pazarindan taze taze balik almak .. temizletmek balikciya , kesekagidi + posete sarili baligi bi heyecanla eve getirip kizartmak ... maaile yemek ... hele hele cupra ise .. egenin kralidir kendisi :) gecen yaz ne ucuzdu cupralar, bu balik ciftliklerinin bi guzelligi olsa gerek :) afiyet bal seker olsun :) ayriciyetten ruseymli ekmek de :) ben hic yemedim, hatta ilk sizden duyuyorum, eminim cok guzeldir :)

    kocamaaaaan sevgilerimle :)

    PS: biz yari-tatariz, cerkes gelinler var ailede ama akraba degil, hisim .. Cerkesleri takdir ederim, agirbasli saygi uyandiran gorgulu bi millet :)

    YanıtlaSil
  3. Bu ara havalar guzel ya , insanin cani gezmek, havanin tadini cikarmak istiyordur, o yuzden canin kitap okumak istemiyordur belki de.Ama sence de simdi , cok gezmenin, ciceklerin boceklerin tadini cikarmanin zamani degil mi?

    Not: Burada da cupra var ama deve kadarlar bir seferinde yerken cok tiksindim, belki de cok fazla geldi , simdi yiyemiyorum.Ben hamsiciyim sanirim:)hamsili pilav mesela:)

    YanıtlaSil
  4. blogların kraliçesi lalesi..
    demek sana dolanmadı kraliçe..
    e yolunu değiştiröiştir de ondandır..
    bi de..
    ben balık sevmem ama senin yapıverdim çoban salata ettimlerini okuyunca..
    canım bir balık çekiyor..
    etkileniyor muyum neyim =P

    sevgiyle kal..
    ataletin

    YanıtlaSil
  5. Lale ablacigim iyiki tacini takmamisin eger tacini taksaydin kralice sönük kalirdi yaninda.
    Cupra en sevdigim baliktir,birde izgarada yapmissinki yemede yaninda yat.
    Pogacalarin sonucundan memmun kalmana sevindim,cok güzel bir duygu paylasmak ve sonucunda güzel haberler almak.
    güzel sicacik bir hafta dilerim

    YanıtlaSil
  6. ruşeymi yeni öğrendim.
    erken dönüp balık yapmak evdekilere müthiş bir süpriz olmuştur. Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. Ben de yapacaktım balık haftasonu, Zeytin'in odasına girişince, ben de hal kalmadı, balık haftaya kaldı. Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  8. AY NE DİYEYEİM NASILDA ÖZLEMİŞİN SENİN YAZDIKLARINI VEE TABİİKİ YAPTIKLARINI:))))))
    HEPSİNE AYRI AYRI YORUM YAZAMADIM.
    BAYILDIM. KRELİÇE YOLUNU DEĞİŞTİRDİMİ MERAK ETTİM.
    SİZİN YENİ YEMEKLER BİZİM YEMEKLERE BENZEMİŞ BİRAZCIK.
    VEEE EVET YA BENİM KOCACIŞIN YAPTIKLARINI YEMEYE SİZ GELİN. YADA SENİNKİLER İÇİN BİZ. BEN BİR GÜN O CEVİZ AĞACINI BULMAYA KESİN NİYET ETTİM BİLESİN BAK:)))))
    SEVGİLERİMLE

    YanıtlaSil
  9. ehe
    yahu bazen bende ev hanımımı olsaidim diye soruyorum kendime :P
    kafama göre takılırdım yahu

    dükkan beni bozuyor sanırım :P

    bu arada anne
    laleninbahcesi.blogspot.yerine
    blogpsot yazınca garip bi site açılıyor :P

    gazmeye selamlar :P

    kabakcekirde

    YanıtlaSil
  10. Blogcu arkadaşların çoğu 16 mayıs da çakılı kalmış.
    Dört günlük tatili fırsat bilmiş herkes,haber vermeden bir yerlere kaçıvermiş gibi...

    Güzel bir günlük yazı yine.
    Ne güzel tasfirlenmiş seyahat güzergahı.
    Doğancılar Parkından, ya da Toptaşı caddesinden Üsküdar meydanına doğru iniyormuş gibi hissettim kendimi.Sonra motora bindim iskeleden,balık ve iyot kokuları arasında,martıların ve dalgaların sesini dinleyerek,motor gürültüleri arasında karşı yakada bir yerlere indim...Muhtemelen Karaköy iskalesiydi...Kabataş ta olabilir hani...
    Sonra,
    Taksim'e yürüdüm...
    Gezdim, tozdum,geri geldim daha sonra...
    Sahile dizili balıkçı tezgahlarında,parıl parıl parlayan balıkları seyrettim bir süre...
    Ve,
    anladım ki;
    biz deniz insanları,
    bozkırın kurağında,
    mutsuzluğu demliyoruz her gün...
    Alıp başımı gitmeliyim suya diye geldi içimden...
    Üzüldüm...

    YanıtlaSil
  11. Bir arkadaşım; "bir İstanbul'da yaşayanlar, bir de İstanbul'u yaşayanlar var. Sen hangisisin?" diye sormuştu bana.Cevap verememiştim.
    Sizin İstanbul'u yaşamanıza hayranım.

    Ruşeym benim de bilmediğim birşeydi, bilgilendirme için teşekkürler.

    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  12. ruşeym?valla yazarken bile dönüp dönüp kontrol ettim ne demek olduğunu bile bilmiyordum,aydınlandım:))
    demek kraliçeyle karşılaşmadınız,neyysse artık onun şanssızlığı diyeyim.
    adres sorma işine çok güldüm,aklıma senin japonlarla muhabbetin ve göz bozukluğunun keşfi:)geldi:))
    banka işi beni çok geriyor,git sıraya gir,hadii sırada beklerken numaratör bozulur,sen sıranı bilemezsin bugün başıma geldi de,aman aman banka mı,bir müddet gözüm görmesin
    demek taksim o kadar kötü ha?ben istanbulu senin yazılarından tanıyorum hep iyi olarak gözlerimle görmediğime sevindim,hayalimde filmlerdeki gibi çok güzel
    geç gelince bloga yorum da geç kalıyor ama olsun di mi:))

    YanıtlaSil
  13. Ruşeym ne kadar da faydalıymış böyle. Vayy be dedim ve de ilk kez sizden duydum Lale ablacım. Bilginize sağlık:)Üzümlü ekmek de mmm...
    Kitap okuma olayı bende de bitti:(( Hatta fazlaca uyku hali geldi, zannedersem mevsimden dolayı böyle dağıldık. İki saat kuruyorum artık sabahları ki genelde 2.sine güvenle uyumaya devam ediyorum:))
    Sevgiyle...

    YanıtlaSil

içinizden geldiği gibi yorumlayın ama unutmayın ki keser döner sap döner gün gelir hesap döner:))