Lalenin Bahçesi

Bir kırmızı Lale işte.
Kitap okumayı, sohbeti, sinemayı, İstanbul'u ille de Üsküdar'ı sever. Olmazsa olmazları ailesi, Zuz, Cancan ve denizdir.
Çok şiir okumaz ama okursa Atilla İLHAN ve Orhan VELİ okur. Paylaşmazsa görmüş gibi okumuş gibi hissetmez kendini...

24 Kasım 2007 Cumartesi

KONUMUZ YEMEK -FİLİZ AŞI VE BALIK ÇEŞİTLEMESİ

Başlığa bakıp da aldanmayın sakın, Filiz adında birinin yaptığı bir yemek değil sözünü edeceğim. Bizzat yemeğin adı. Bu gün yedim ilk olarak. Akseki yöresine ait yöresel bir yemek. Kullanılan malzemeler de pişme şeklide çok değişik. Ama tat mükemmel. Görünüşte son derece birbiriyle uyumsuz malzemeler. Örneğin , asma yaprakları yeni filizlenirken bu küçücük yapraklar toplanıp kurutuluyormuş. Sonra bu yine minik parçalara ayrılıp, etle ve bulgurla pişirilmiş. Asıl ilginç yere geliyoruz şimdi bolca çifte kavrulmuş tahin ilave ediliyor. En sonda birer çay bardağı kekik ,nane ilave edilip bir taşım daha kaynatılıyormuş. Bu uyumsuz malzemelerden nasıl güzel bir lezzet çıkmıştı anlatamam. Yani uyumsuzlar da bir arada uyum oluşturabiliyormuş. Uyyy n'olcak bu benim hallarım, filiz aşına bile felsefe yapmaya başladım.
Sizin için nette tarif, resim neyin ararken blogcu bir arkadaşta tarifine rastladım. Şimdi bu blogcu taifesinde, bazı yemek tarifi veren arkadaşlar var. Anaaa bazen kaza rıza raslıyorum, yok benim tarifimi almış, resmimi çalmış , o yemeği ben yaptım halbuki ,diye niza çıkarıyorlar aralarında. Ama sanırım Çağlar kızmaz, gerçi tanışmıyoruz ama ataleti referans gösteririm. Benim için iyi kadın kızma falan der , hamili kart yakinimdir der O. Şimdi tarifi, hemde kendi dilinden alıyorum buraya.
Köyde Filiz Aşı diye bir yemek duydum, anlattırdım, şimdi buraya alalım tarifini. Malzeme olarak bir baş yemeklik kuru soğan, bir su bardağı kadar kırık bulgur, az biraz kuşbaşı kavurma et, üç yemek kaşığı kadar tahin, salça veya domates(veya domates kısmı Güveç lokantası için, çünkü onlara önereceğim bu yemeği ve onlar genelde salça kullanmazlar), bir dolu avuç filiz.Filiz ne la diyenler için açıklama gerekecek biliyorum. Filiz bizim oralarda iyice körpe taze asma yaprağının kurutulup ovulmuşuna denirmiş. Olmadı tazesi yırtılarak parçalanarak kullanılabilirmiş.Yapımı ise çok basit: Soğanı kavur; salçayı öldür; filiz at, pişir; üstüne sıcak su
sal; bulgur at, şişir; kavrulmuş kuşbaşıyı da at; kıvamlanınca tahini kestirmeden azar azar sal. Bitti.
Bu yemeğin üstüne de hemen oracıkda taze taze künefeler yapıldı geldi. Künefeye de 10 üstünden 10 verdim. Bunların arasında masaya gidip gelenleri saymıyorum bile.
Ben bunları yedim geldim . Evdekilere de balık partisi yaptım. Ama tam parti ha!. Barbunları, tuzlayıp karabiberledim. Üstüne çok az tereyağ ile iki çorba kaşığı kadar su ile salçalı sos yaptım, domates dilimleri ve bir kaç diş sarımsak eşliğine fırına verdim. Hamsileri bolca mısır ununa bulayıp tava yaptım. Yanına kırmızı soğan dilimleri ve havuç salatası ve de tahin helvası ve de tam tahıllı ekmek yetmez mi?.
Bu yazıyı vefatını öğrenince şok geçirdiğim, blogcu arkadaşımız büyüleyenmutfakkokusuna ithaf ettim.Allah rahmet eylesin nurlar içinde yatsın.

7 yorum:

  1. Merhaba. Öncelikle güzel dilekleriniz için teşekkürler. Bu arada bizim buralara da el attınız demek. Biliyorsun Akseki ile ibradı arası 27 kilometre. Aslında fırsatım olsa bizim buraların bazı yemek ve tatlılarını anlatmak isterdim ama...Güzel bir pazar dileğiyle, sevgiyle kalın.Kızlara ve eşinize selam.

    YanıtlaSil
  2. Hmmm...bu bahsettiginiz yemek, tahin olduguna gore sanki arap mutfagindan...Onlar bir ck seye tahin koyuyorlar, cok lezzetli oluyor, eminim bu da cok guzeldir.

    Istanbul'a gidince , hamsi tava yemek istiyorum:)

    Hayat gercekten kisa , bugun bahceye cikip deriiiin bir nefes aldim...

    YanıtlaSil
  3. selam kanki,
    ooo filiz aşı falan,
    yemek tarifi işine de girmişsin,
    sen ne yaparsan güzel olur
    ellerine sağlık
    gezdim geldim şekercim
    hoşbulduk
    iyi oluyor sahiden de yenilenmiş ama yorulmuş olarak eve döndüm,
    işler beni bekliyordu
    şimdi ise yıkanan çamaşırların ütüsü
    işe geçmeden sana geleyim dedim
    görüşürüz
    çokkk öptümmmm

    YanıtlaSil
  4. Yok yok, kızman. neden kızayım. mutlu bile oldum buraya alıntılandığım için. teşekkür ederim.
    Bu arada ufak not: Benim yazıda(http://caglarbilir.blogcu.com/3803041/) yazdığım gibi, tarifi cidden kendi köyümde dinledim. Tahin ile arap mutfağı eşleştirmesi yanlış olur. Güneydoğu mutfağımızda kullanılan tahin belki ama, tahin memlekette birçok farklı bölgede daha kullanılmakta.

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  5. gokhan&yesim26 Kasım 2007 00:06

    merhaba ablacım nasılsın? biz yine tembellik yapıyoruz:( kendine iyi bak, iyi gecelerr

    YanıtlaSil
  6. Bak Künefe dedin,
    "benim oralar"geldi aklıma:) porsiyonlar halinde kişi sayısına göre hazırlanır ve abartısız,bıçakla bile çok ugraştırır,sünerde süner:)
    peynirlisi,fıstık&kaymaklısı...
    Bizdede dün akşam balık yenecekti:))kısmet olmadı artık bu akşam senin tarifle pişer inşallh:))
    öptümmmmmm

    YanıtlaSil
  7. Kankiiii
    huuuuuuuuuuuuuuuuuuu
    huuuuuuuuuuuuu
    nerdesin yahu??
    özledim,
    neler yapıyorsun??
    ara verdin epeyce
    öptüm seni

    YanıtlaSil

içinizden geldiği gibi yorumlayın ama unutmayın ki keser döner sap döner gün gelir hesap döner:))