Lalenin Bahçesi

Bir kırmızı Lale işte.
Kitap okumayı, sohbeti, sinemayı, İstanbul'u ille de Üsküdar'ı sever. Olmazsa olmazları ailesi, Zuz, Cancan ve denizdir.
Çok şiir okumaz ama okursa Atilla İLHAN ve Orhan VELİ okur. Paylaşmazsa görmüş gibi okumuş gibi hissetmez kendini...

15 Mayıs 2012 Salı

Kitap ve Mim

Asortik Krepten gelen kitap mimi ile yazamama direncimi kıracağımı umuyorum...

1.Ne sıklıkta okursunuz.
Belli bir aralığı yoktur tek okuyamama nedenim yolda yürüyor olabileceğimdir. Onun dışında eğer kitap beni çok sardıysa, çorba karıştırırken, tv izlerken bile okuyabilirim. Sehpamın üzerinde daima bir kitap olur. Bu kitap ya bir denemedir, ya da bir hikaye kitabı... Reklam aralarında bir deneme okurum, ya da bir hikaye...Bundan korkunç zevk alırım. Hatta reklam aralarını dört gözle beklerim. Kitap okumak benim için olması gereken, göre icabı yapılan birşey değildir. Hayatımın doğal bir parçasıdır. Nasıl yiyip içiyorsam öyle de okurum.

2.En sevdiğim yazarlar


Çok sevdiğim yazarlar vardır, kitap yazsınlar diye dört gözle beklerim ve çıkar çıkmaz alırım. Mesela bu ara Ayfer Tunç bir kitap yazssa diye istiareye falan yatabilirim. Kitaplarını okumaktan korkunç haz duyarım.Haruki Murakami'nin son kitabının çıkması uzun sürünce Doğan Kitap'a mail bile attım hadiyin artık diye:)) Biraz sakat bir okuyucuyumdur anlayacağınız..Murat Gülsoy son dönem tanıdığım bir yazar ama karakterlerini çok sahici bulurum. Elif Şafak kim ne derse desin benim için iyi bir yazardır.Latife Tekin ilk kitabı olan Sevgili Arsız Ölüm ile beni tam zamanında bulmuştır. Kendimi tam da kitabın baş karakteri Dirmit gibi köklerimden kopmuş gibi hissettiğim bir dönemime denk gelmiştir.Latife Tekin yazarlığı olduğu kadar hayata karşı duruşu ile de ayrıca bir yer tutmuştur gönlümde...Cahit Uçuk ayağımı kırdığım, eve bağlandığım bir dönemde çıktı karşıma, geç keşfettim ama Bir İmparatorluk Çökerken adlı kitabıyla başlayan yürüyüşümüzü, tüm kitaplarına kadar sürdürdük.İhsan Oktay Anar üstüne tarihi kurguda kimseyi tanımam kendi adıma söylemem gerekirse...Onunla birlikte Eski İstanbul'da Galatanın karanlık dehlizlerinde dolaşmaya bayılırım. Canım Sevgi Soysal, ne erken ayrıldı aramızdan. Yıldırım Bölge Kadınlar Koğuşu ve Yenişehirde Bir Öğle Vakti ile tam lise yıllarıma, siyasi görüşlerimin yeni yeni yerine oturmaya başladığı bir dönemime denk geldi.Selim İleri ise daha başka bir İstanbul'dan konaklardan, köşklerden seslendi ... Onunla hep şık sofralara oturup, küşklerin merdivenlerine tırmandık. Ama yazı dilini hep çok sevdim.Barış Bıçakçı , son dönem yazarlar arasında en sevdiklerimden biri... Özellikle Sinek Isırıklarının Müellifi ile...Burada daha önce yazmışım bu kitap hakkında...

Yabancı yazarlar sıralamasında herkes bilirki Murakami en sevdiğim yazardır. Onun gerçeklikle gerçek üstülük arasında ki gelgitlerinde ordan oraya savrulmak başlıbaşına bir serüvendir. Türkçede yayınlanan tüm kitaplarını okudum. Hayatı hakkında bildiklerim, en sevdiği şarkılara kadardır söyleyeyim:)) İlk kez bir rugby maçı sırasında yazma anının geldiğini anladığı ve sahibi olduğu caz barda yazmaya başladığını, iyi bir maraton koşucusu olduğunu da söyleyebilirim. Amin Maolouf'dan ne kadar Ortadoğu hikayeleri okumayı seviyorsam Gabriel Garcia Marquez'den de o kadar Güney Amerika hikayeleri okumayı severim. Birinden Semerkant diğerinden Yüzyıllık Yalnızlık... Terazinin iki kefesine koysam benim için denk değerdedir. Hangisi seç deseler seçemem. Margaret Mazzantini henüz iki kitabı basıldı Türkiye'de ama her ikisi de ilk 10 kitabım arasına girebilir diyebileceğim kitaplar oldu. Sen Dünyaya Gelmeden ve Sakın Kımıldama... Muriel Barbery yine iki kitabıyla yazarlarım arasına girdi. Ömrünün son anına kadar, damağında kalacak son lezzeti arayan Gurmenin Yemeği ve Farklı insanları nasıl gözden kaçırdığımızı anlatan Kirpinin Zerafeti...Ve bir şeyi son kez gören olan mı?, İlk kez gören olan mı? olmayı tercih edersiniz diye sorup, bana bunu aylarca düşündüren John Berger.Paul Auster tüm kitaplarıyla , özellikle Yanılsamalar Kitabıyla, Tom Robbins, Parfümün Dansı ile benim en sevdiğim yazarlardandırlar. Irving D.Yalom; yine tüm kitaplarını okuduğum sevdiğim bir yazar. Bu yazdıklarım aklıma gelenlerdir.

3. En beğendiğim kitaplar( Şimdi akla şöyle bir soru gelebilir. En sevdiğin yazarlardan bazılarının kitapları yok burada diye... Bu da okuyucunun yazara cilvesi. En sevdiğin yazar değil de hiç tanımadığın bir yazar çok sevebileceğin bir kitap yazabiliyor)


1. Sevgili Arsız Ölüm- Latife Tekin

2. Evvel Zaman Aşkları- Günhan Kuşkanat

3-Puslu Kıtalar Atlası-İhsan Oktay Anar

4-Hepsi Alev-Selim İleri

5-Kumral Ada Mavi Tuna-Buket Uzuner

6-Bir Düğün Gecesi- Adalet Ağaoğlu

7-Araf-Elif Şafak

8-Hayatım-Kazım Karabekir

9.Muz Sesleri- Ece Temelkuran

10-Çalıkuşu-Reşat Nuri Güntekin





Gelelim yabancılara

1.Semerkant ve Doğunun Limanları-Amin Maolouf

2-Nitzche Ağladığında ve Divan- Iring D. Yalom

3-Parfümün Dansı- Tom Robbins

4-Ruhlar Evi-İsabel Allende

5- Kolera Günlerinde Aşk ve Yüzyıllık Yalnızlık- Gabriel Garcia Marquez

6-Boyalı Kuş-Jerzy Kosinski

7-Her Gece Josephine-J.Susann

8- Sen Dünyaya Gelmeden ve Sakın Kımıldama- Margaret Mazzantini

9- Kirpinin Zerafeti- Muriel Burbery

10-Küçük Arı-Chris Cleave

Murakami'nin tüm kitaplarını kategori dışı yaptım. Çünkü tüm kitapları benim için bu listeye girer. Özellikle Sahilde Kafka

Aslında yazmışken çocukluk kitaplarımda burada kayda geçsin isterim.
Pal Sokağının Çocukları, Kırmızı Bisiklet,Kız Robenson, İki sene mektep tatili, Şişedeki mesaj,101 Dalmaçyalı...

4-Yerli yabancı hangi kitapları tercih edersiniz

Bu konuda düşünmem bile... Kitabı sevmem önemli olan.

5-Bu güne kadar en beğendiğiniz kitap serisi

Ayşe Kulin'in Veda- Umut- Hüzün- Hayat dörtlemesini bir Türkiye panoraması çizmesi açısından beğenmiştim.

6-Daha çok hangi tarz okumaktan hoşlanırsınız.

Kişisel gelişim dışında her tür kitap okurum. Ama biyografiler ve gezi kitapları daha çok ilgimi çeker.

7-En son hangi kitabı okudunuz

Elma Çekirdeği-Katherina Hagena

8-Şu an da hangi kitabı okuyorsunuz

Olmayan-Bahri Gördebak

9-Kitap blogları hakkında ne düşünüyorsunuz yeterli mi?

Çok severek izlediğim kitap blogları var. Ama cümleyi öğelerine ayırır gibi kitap analizi yapanları sevmiyorum.

10-Kitap okumak sizce ne ifade ediyor.

Kitap okumak kısaca beni ifade ediyor. Kitap benim için özgürlük demek, olduğum mekanın dışına çıkmak demek. Bazen, ya kitap okumayan biri olsaydım diyorum ve tüylerim diken diken oluyor.Her kitapla yeni bir yolculuğa çıkıyorum ben. Ve kitaba başlamadan önce yolculuğa haırlanır gibi hazırlanırım. Yazarını tanımıyorsam önce hakkında araştırma yaparım. Kitaba uygun ayraç seçerim. Tarihi kurgu okuyorsam, Ayasofya Müzesinden aldığım ayraçları , Murakami okuyorsam kedili ayraçlarımı kullanırım mesela.Kitap okumak bir pagan ayini gibi benim için.



Mimi ben de Anne mahsustan blogcu Ayşegül'e ve Baykuş Gözüyle'den Nataliye pasladım.

12 yorum:

  1. kankim,
    okudukça bu mim'i sana hayran kaldım,
    İnsan isterse her şartta, her yerde okuyabilir,
    Bunun canlı kanıtısın bence,
    Hani derler ya,
    Vaktim yok kitap okumaya diye
    Onu söyleyenlere senin bu mim'ini okutmak gerekir,
    nazar değmesin sana diyorum,
    öptüm seni

    YanıtlaSil
  2. Önce Leylak dalını okudum keyifle, sonra da senin yazdıklarını okuyordum ki sonuna gelince "aaaa" diye bir ünlem çıkıverdi ağzımdan: ))
    Teşekkür ederim.
    Çok keyifli ve bol not almalı bir mim okudum sayenizde...

    YanıtlaSil
  3. Ayyy! ben bile sizi kitap okumadan, blog yazmadan düşünemiyorum.O kadar yani.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  4. Bayıldım yazıya, okurken de aklıma geldi, Lâlecim sen Benim Kitaplarım'ı okumuşmuydun, Sema Aslan yazarı, blogda aradım ama çıkmadı, çok seversin diye düşündüm onu da
    Sevgiler yolluyorum :)

    YanıtlaSil
  5. Nurşen abla yı okudum biraz önce de ve senin yazında sonlandığında gülümsedim.niye mi?tanımışım artık sizleri.daha önceki yazılardan hep belleğimde biryerler varmış meğer kimleri ve neleri seversiniz diye:)Nurşen ablaya dediğin gibi Şükürler olsun bizleri karşılaştıran kadere...öperim...

    YanıtlaSil
  6. ben de kitap okumayı çok severim ama sizin ki bam başka anlatışınıza da hayran kaldım.Kitap okumayı sevmeyenler sizi okusun.Sizin kitaplarınıza ilaveten felsefe ve psikolojik kitaplar Nazım'ın Ahmet Arif ve daha sayamadığım bir çok şairin şiirleri.Ümit Yaşar Oğuzcan,Can yücel gibi sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil
  7. Kitapla yaşadığın aşkı öyle güzel anlatmışsın ki. Bu yazı artık benim kitap seçmek için başvuru yerim olacak:))

    YanıtlaSil
  8. bayılıyorum kitap mimlerinii okumaya:) bu yazıyı bir yerlere kopyaldım bu arada, ne kitap aslam dediğimde bakacağım. lale ablacım senin önerilerin hiç boş geçmedi:)

    YanıtlaSil
  9. Biliyor musun Lale Abla senin ve Leylak Dali'nın bloglarına bakmadan çıkmıyorum. Tabi bir kaç blog daha var bakmadan çıkmadığım.
    Yazdığınız mimi okurken kendimden de parçalar buldum. Ve bende Alkım Kitapevinden alışveriş yapıyorum sıklıkla. Belki birgün karşılarız orada. :)
    Keyifli okumalar,

    YanıtlaSil
  10. Lale Abla, kitap okumanın en doğal halini siz de görüyoruz blogunuzda. İnanılmaz güzel bir şey
    Harika bir yazı, sevgiler

    YanıtlaSil
  11. nasıııl özlemişim sizi.
    Bu yazı kitap cenneti gibi olmuş.
    hepsini ne kadar güzel anlatıp, tanıtmıssınız.

    YanıtlaSil
  12. Çok güzel olmuş,tam tahmin ettiğim gibi.Süper listelerim oldu sayenizde,yoğunluktan ancak bugün bakabiliyorum,bayram kutlamamız vardı da :))

    YanıtlaSil

içinizden geldiği gibi yorumlayın ama unutmayın ki keser döner sap döner gün gelir hesap döner:))