Lalenin Bahçesi

Bir kırmızı Lale işte.
Kitap okumayı, sohbeti, sinemayı, İstanbul'u ille de Üsküdar'ı sever. Olmazsa olmazları ailesi, Zuz, Cancan ve denizdir.
Çok şiir okumaz ama okursa Atilla İLHAN ve Orhan VELİ okur. Paylaşmazsa görmüş gibi okumuş gibi hissetmez kendini...

14 Temmuz 2014 Pazartesi

ROMANTİK İRONİ



Romantik İroni/Tuba Akyol...Nar Kitap

Tam bir yaz kitabı, hafif ,eğlenceli...Bölüm başlıklarını mevsimler ve aylar oluşturuyor.
 Kahramanımız Banu birlikte yaşamanın zorluklarını, kolaylıklarını,arkadaşlıkları, iş yaşamını, her şey hakkında ve hiçbir şey hakkındaki düşüncelerini, yaşadıklarını kısa kısa pasajlar halinde anlatıyor bize... Her pasajın sonunda doğru yav, aynen böyle diyorsunuz.

Siz mesela ''tulpa'' nedir ,biliyor musunuz? Ben bilmiyordum  ama meğer hep yaptığımız bir şeymiş. Mesela hangimiz çocukken resim dersinde dağların ardından gülümseyen bir yarım güneş, dağların arasından akan bir dere, derede yüzen ördekler, dere kıyısında yaz kış dumanı tüten bir bacası olan ev, evin bahçesini çeviren çitlerin olduğu bir resim çizmedik. Milyonlarca çocuk köy resmi denince bunu çizmiştir. İşte bu tulpaymış.Yani tüm dünya barışı dilesek gelir mi bu barış? denemekten ne zarar gelir...Valla okur okumaz facebook da bir tulpa konusu açtım. Gün boyu  giden gelen bir yorum yazdı, giden yine geldi yine yazdı:)Düşünün siz bu konuyu:))
St. Petersburg'u kurmak için 1. Petro'nun  bataklık bir bölgeye bir kale yaptırıp gelene geçene taş vergisi koyduğunu(ortamında taş bile olmayan yere) bu taşlarla rıhtımlar inşa ettirdiğini,dönemin en ünlü mimarlarını parayla, olmadı tehditle olmadı yaka paça getirtip saraylar yaptırttığını,bu kentin temelinin kentin inşasınında çalışırken ölen işcilerin kemiklerinden oluştuğunun söylendiğini  ben Banu'dan öğrendim. O da Moskova'ya yaptığı iş yolculuğunda öğrendi,ayı eti yerken:))

Herkes burcunu okur ama sorsan burçlarla ilgilenmediğini söyler, hiç kimse doğru dürüst kullanma kılavuzu okumaz ama yine de aletleri kendince metotlarla çözüp kullanır.Mesela ben:)) klimanın kılavuzunu bile okumadan kumanda üzerinden deneye yanıla çözdüm,kılavuz okumaktan çok daha kolay:))

İşte bunları okurken de,İstanbul, Van, Diyarbakır, Moskova, Cape Town  arasında gidip geliyorsunuz. Hatta Urfa'da bir sıra gecesi bile var.

İşte böyle bir şey ''Romantik İroni '' ... Ben sevdim , umarım siz de seversiniz...