Lalenin Bahçesi

Bir kırmızı Lale işte.
Kitap okumayı, sohbeti, sinemayı, İstanbul'u ille de Üsküdar'ı sever. Olmazsa olmazları ailesi, Zuz, Cancan ve denizdir.
Çok şiir okumaz ama okursa Atilla İLHAN ve Orhan VELİ okur. Paylaşmazsa görmüş gibi okumuş gibi hissetmez kendini...

26 Nisan 2011 Salı

Yaşam Arsızı

Bir günde iki yazı yazmam için çok ekstra nedenler olması gerekir. İzlediğim bu film yani Yaşam Arsızı ekstra bir neden oldu..
İzlemezseniz küserim kategorisinden... Bir film değil aslında bir belge film...

Bir gerçek hikaye...Aynı noktadan yola çıkmış iki kadının birbirine benzemez hikâyesi. Yasemin Alkaya'nın dokuz yaşındayken Ankara'da aynı apt de karşılıklı dairelerde oturdukları , arkadaşının hikayesi... Bir belgesel gibi çekilmiş. Oyuncular gerçek kişiler...
Benim anlatmama gerek yok ... buraya bir tık... filmin sitesi... fragmanda var... film hakkında bilgiler de... Bir düşüşün hikayesini yapıyorum sandım ama bir direniş öyküsü bu demiş Yasemin Alkaya...

Film mart ayında vizyona girdi ... dvd si D&R lar da satışda...

SUFLE

Dün temizlik aşkına tüm pencereler açılınca, ben de aldırmayıp din din ortalarda gezince çarpıldım. Oy anam lı uy anamlı bir akşam geçirdim. Gece içtiğim ağrı kesici ile uyumuşum. O yüzden bu gün sadece ve sadece oturup tv izleyip, kitap okuyacağım. Mesela şimdi Marta Stewart izliyorum bir tarftan da bu yazıyı yazıyorum.Naziş'in mousepadini aldım, bileğe gelen yerinde silikon yastık var. Hınzır kız hep böyle şeyler bulur. Süper bişi ya...Kapmalıyım bunu:))
Sabah böyle bir program yapmaya karar verince,dün akşam Atalet'in söylediği bir filmi arama tarama çalışmaları sonuç vermeyince sus payı olarak gelen iki filmi izlemeye karar verdim. Biri Yaşam Arsızı diğeri daha önce kitabını okuduğum ama filmini izlemediğim Var Olmanın Dayanılmaz hafifliği...Filmlerden birini bu yazıdan sonra izleyeceğim...Aradığım filmin Türkçe adı; Amerikan Yorganı.. Orjinal adı;How To Make An Amercan Qulit.

Kitapda Sufle'ye devam. Okudukça çok hoşuma gidiyor. Ferda'nın hikayesi o kadar tanıdık ki... Bir arkadaşım bunu birebir yaşadı..Kitabın adının Sufle olması bir metafor. Sufle pişiriken çok dikaktli olmak gerekir. Fırından çıktığında aniden ortası çökebilir. Tatlı olarak da yapabilirsiniz. Bir akşam yemeği için de yemek olarak da... Çikolatalı Sufle ya da ıspanaklı sufle gibi...Gerçektende yaşam bir mutfak gibi. ..‘‘Dünyanın merkezi bilim adamlarının dediği gibi dev bir demir küre değil, her evin mutfağı.''
Arada gelen yemek hikayeleri ve yemek tarifleri de cabası kitapı okurken,
mesela gerdan tatlısını duymuştum fakat gerçekten de kuzu gerdan etinden yapıldığını bilmediğim gibi asla düşünemezdim bile... Sanırım asla deneyeceğimi düşünmediğim bir tatlı gibi... Tavuk göğsünün içinde gerçek tavuk göğsü olduğunu öğrendiğimden beri yalancı tavuk gögsü dışında bu tatlıyı yemediğim gibi...Olur da merak edenler varsa diye işte size gerdan tatlısı tarifi... Ya da daha önce yemiş olanlar varsa merak ediyorum düşüncelerini...Sanırım çok yöresel bir damak tadı...

Gerdan Tatlısı ..

Kurban Bayramlarında özellikle kurban etinden yapılan baharatlı bir et tatlısıdır. Kurbanın boyun kısmı önce çok az bir tuzla haşlanır. Sonra pişmiş et lifleri didiklenerek, kemiklerden ayrılır. Üzerine et suyu, şeker, tarçın, karanfil gibi baharatlar atılarak, ağdalı bir hal alıncaya kadar pişirilir. Pişmeden biraz önce içine kayısı ve kara erik kurusu ile kavrulmuş badem veya çam fıstığı ilave edilir, yemek üzerine sıcak olarak yenir.

Gerdan tatlısı
Isıtılmış yağda ve hızlı ateşte etleri kahverengi oluncaya kadar kızartın. Salçayı 3 çorba kaşığı su ile açıp, etlerin üzerine salçalı su, su ve nohutu ilave edip, kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirin. Üzerine pekmezi gezdirip, 5 dakika daha pişirin ve sıcak olarak servis yapın.

6 kişilik
* 1 kg. boyun eti
* 2 çorba kaşığı tereyağı
* 1 çorba kaşığı salça
* 1,5 su bardağı (kaynar)
* 1 su bardağı nohut (ıslatılmış)
* 5 çorba kaşığı pekmez

İnnaılmaz ama Marta Steweart da şimdi kocaman kızarmış bir domuzu aldı, kayısılı erikli bir sos yaptı...İlginç olan gerdan tatlısı tarifindeki gibi kayısılı erikli bir sos yaptı... Etin üzerine dökecekmiş...Etin üzerine baklava dilimi gibi çizikler yaptı bıçakla. Fırından çıktığındaki görüntüsü süperdi. Fırında et ya da tavuk yaparken denenebilir bu çizik işi.

Şimdi film ve kahve saati...