Lalenin Bahçesi

Bir kırmızı Lale işte.
Kitap okumayı, sohbeti, sinemayı, İstanbul'u ille de Üsküdar'ı sever. Olmazsa olmazları ailesi, Zuz, Cancan ve denizdir.
Çok şiir okumaz ama okursa Atilla İLHAN ve Orhan VELİ okur. Paylaşmazsa görmüş gibi okumuş gibi hissetmez kendini...

16 Mayıs 2008 Cuma

bu günden, dünden falan filan

Dün evden çıkarken yazdığım yazıdan hemen sonra çıktım. Akşamdan biraz yağmur yağmış onun serinliği vardı. Üsküdara yürüyecektim vaz geçtim. Arabayala indim. Oradan motor sonra finüküler tabii.
İHE çok güzel bir ekmek standı açmış metroya. Üzümlü ekmek aldım. Geçen seferde ruşeymli ekmek almıştım. Ruşeym buğdayın filizlendiği yermiş. Ve buğdayın asıl özü orasıymış. İyi de o zaman niye ayrılır buğday öğütülürken.Yazının sonuna bu ruşeym ile ilgili bilgi koyacağım ilgilenenlerin ilgilerine bilgilerine .Üzümlü ekmek de süperdi.
Kraliçe ile karşılaşmadık. Ben her ihtimale karşı tacımı yanıma almıştım. Neyse kısmet değilmiş bir dahaki sefere inşalah ya da benim İngiltere seferime .

Taksime çıktığım da hani yol soranlar beni bulur ya bu kez de Taksim İlkyardım Hastanesini arayan iki kadını taktım peşime götürdüm. İlk kez gelmişler, ara sokakları görünce şok oldular. Ayyyy burasımıymış Taksim Taksim dedikleri dediler. Hastanenin olduğu yerde gerçekten leş gibiydi.

Evdekilere geç dönerim demiştim ama, akşam olunca hadi ben kaçtım dedim millete. Birden evve dönmek istedim. Dönüşte balık pazarına uğrayıp çupra aldım. Tava yaptım onları bir de çoban salata çektim ortaya . Oldu da bitti maşallah.

Kitap okuma modumdan çıktım duyrulur. Nedenini bilmiyorum. Erkenden uykum geliyor.

Bu güne gelince evdeyim, bir ara bankaya gittim geldim. Hava çok güzeldi ama biraz rüzgarlı. Hadi iyi bir hafta sonu olsun, keyifli olsun, eğlenceli olsun...


RUŞEYMLİ EKMEK


Buğday ruşeymi, tanenin filizlendiği bölgedir. Muhteviyatında yüksek miktarda A,E ve B1 vitamini, lesitin, esansiyel yağ asitleri ve proteinler ile minerallerden çinko, manganez ve krom bulunmaktadır. Döllenmeden sonra oluşan tohumda bitki embriyosu ile beraber besin deposu bulunur. Embriyo, bitkinin küçük bir kopyasını içinde barındırır. Besin deposu ise, bitki kendi besinini üretebilecek hale gelene kadar embriyonun büyümesini sağlayacaktır.
Döllenmeden sonra tohum oluşurken bitki türüne göre nişasta ve protein ile birlikte şeker ve yağ da tohumla birlikte besin olarak depolanır. Nişasta tohum için gerekli olan enerji kaynağını sağlar. Depolanmış proteinler de bitki açısından önemli olan diğer proteinleri inşa etmek için embriyonun ihtiyaç duyacağı aminoasitleri sağlayacaktır. Buğdaydaki toplam proteinin yaklaşık % 8’ini içeren ruşeymin protein miktarı % 30 civarındadır.
Buğday ruşeymi tüm tanenin % 2-3’ünü oluşturur ve gıdalarda, kozmetikte aranan bir üründür. Gıda kullanımına uygun olan ruşeym oranı en fazla % 0,5’tir. Geleneksel bir değirmen sisteminde ruşeym, kepek azaltma pasajlarında elde edilir.

İçinde vücut için gerekli besin öğelerinin bir çoğunu yüksek miktarda içeren buğday ruşeymi, değerli bir maddedir. Bu maddenin % 15 oranında ekmeğe ilave edilmesi ile besin değeri yüksek, oldukça lezzetli ve iç yapısı homojen bir ekmek elde edilmiştir. Bu ekmeğin yeni bir çeşit ekmek olarak piyasaya sunulması, yeterli ve dengeli beslenme konusunda tüketiciye bir katkı olmuştur.


İçindekiler
Buğday unu, içme suyu, ruşeym, kepek, gluten, ekmek hamur mayası, Gıda sanayi tuzu, sirke, Ekmek katkı maddesi [Emülgatör (mono ve digliseridlerin diasetil tartarik asit esterleri), şeker, enzim (fungal hemiselülaz, fungal alfa amilaz), antioksidan (askorbik asit)] ve koruyucu (kalsiyum propiyonat)

100 gr. Ruşeymli Ekmeği'n Besin Değeri
Enerji 224 kcal
Protein 9,5 gr.
Toplam Yağ 1,85 gr.
Diyet Lif 6,9 gr.
Karbonhidrat 42 gr.