Lalenin Bahçesi

Bir kırmızı Lale işte.
Kitap okumayı, sohbeti, sinemayı, İstanbul'u ille de Üsküdar'ı sever. Olmazsa olmazları ailesi, Zuz, Cancan ve denizdir.
Çok şiir okumaz ama okursa Atilla İLHAN ve Orhan VELİ okur. Paylaşmazsa görmüş gibi okumuş gibi hissetmez kendini...

17 Mart 2009 Salı

İzlemedeyim

Elif Şafak bir kitap yazdı , Siyah Süt. Kitabın giriş bölümünde Adalet Ağaoğlunu ziyaretinden , O' na yaptığı çay ikramından, çayın yanında getirdiği kurabiyelerin simetrik dizilişinden söz ediyor. Neden çocuk yapmadığını soruyor, Adalet Hanımda kariyeri tercih ettiğini , seçiminin bu olduğunu söylüyor. Ve Elif Şafak da bunları kitabına alıyor.

Şimdi Adalet Ağaoğlu diyor, ki ben çay ikram etmedim, evimde çay demlenmez, bir şey içermisiniz dedim , çay dedi. Sallama ıhlamur getirdim. Kitabı yazmak için gelmiş ve beni kurgusuna alet etti demiş. Elif Şafak kitabını okuyup okumadığını sorduğunda da - hayır okumadım, sizden bıktım demiş.

Sonra olaya Buket Uzuner de dahil oluyor ve usta çırak ilişkisinden söz edip, neredeyse Elif Şafağa yalancı demeye getirip, lohusalık sendromunu anlattığı kitabını lohusa iken değilde hamileyken yazdığını iddia ediyor.

Olaya son dahil olan kişi ise Dubai Fatihi Ayşe Arman. O da olayı yazar kıskançlığına bağlamış.

Şimdi izlemedeyim bakalım daha kimler olaya dahil olacak ve magazinel boyut nerelere varacak.

Bu üç yazar kitaplarının hepsini okuduğum ve gerçektende çok sevdiğim yazarlar. Adalet Ağaoğlunu ilk Bir düğün Gecesi ile tanımıştım. Türk edebiyatında ki hep, bataklık kızı Aysel , sazlı damın kızı Aysel lere karşılık bir profösör Aysel çıkarmıştı karşımıza. İç hesaplaşmaların olduğu çok güzel bir kitaptı ve bir ikilemeydi. Meğer önce Ölmeye Yatmak'ı okumak gerekirmiş.
Buket Uzuner ise Kumral Ada Mavi Tuna ile vurmuştu beni.Gerçek hayatla ilgisi yok dendi ama basbayağı Sadri Alışık'ın biyografisiydi. Bi çok çocuğa Ada ismi bu kitaptan sonra verildi.

Elif Şafak ise yazı dilini çok sevdiğim zekasını çok takdir ettiğim bir yazar. Kitap okurken bir yazarın cinsiyetini ilk kez farkettik denilebilir Siyah Sütü okurken

Eğer ortada bir suç varsa ki beni hiiiç ilgilendirmiyor. Kapalı kapalı kapılar arkasında halletsinler. Onları magazinde görmek bana kendimi kötü hissetirdi, promosyon koktu ortalık


Bunlarda diğer kadın yazarların yorumu

Esmahan Aykol: “Öncelikle insanların Adalet Ağaoğlu’na saldırmalarından çok rahatsız olduğumu söylemek istiyorum. Bence Adalet Ağaoğlu’nun her şeyi söylemeye hakkı var. O Elif Şafak üzerinden polemik yaratmadı ki sadece Elif Şafak’ın onu kitabında olduğundan farklı yansıttığını söyledi. Kısacası sadece fikrini bildirdi. Ben asıl polemiği ona saldıranların yarattığını düşünüyorum.”

Şebnem İşigüzel:
“Gönül ister ki tartışmalar edebiyat üzerinden yapılsın. Kitaplar tartışılsın. Elif Şafak da sanırım böyle olsun isterdi. Adalet Ağaoğlu’nun hassasiyetini de anlamalıyız. Ancak şunu kabul etmeliyiz ki romancı kadın, yaratan kadın, kasabanın cadılarıyız bir bakıma. Kasabanın cadılarının kimi zaman kapışmasından doğal ne olabilir? Ben yeraltında yaşayıp büyülerini sessizce yapan bir cadı olmayı tercih etmişimdir.”

Alev Alatlı:
“Bu tür polemikleri mahallevari buluyorum. Ayıptır.”

Buket Uzuner: Adalet Ağaoğlu’nun yanındayım
Elif Şafak ile Adalet Ağaoğlu arasında başlayan ve halen devam eden polemikte Adalet Ağaoğlu’nun yanında yer alan ve “genç yazarların biraz daha dikkatli olmaları gerektiğini” söyleyen Buket Uzuner, Hürriyet gazetesinin köşe yazarlarından Ayşe Arman tarafından dün Elif Şafak’ı kıskanmakla itham edilmişti. Buket Uzuner, Ayşe Arman’ın yazısına yanıt vermekte gecikmedi ve konu hakkında kısa bir açıklama yaptı.
Buket Uzuner’in yayıncısı Turkuaz Kitap tarafından yollanan, yazarı konu hakkındaki görüşleri ile durduğu yeri net bir biçimde özetleyen açıklama : “Türk edebiyatının değerli ve önemli yazarı Adalet Ağaoğlu ile yan yana durmaktan ve beraber olmaktan gurur duyuyorum.”
bu konuda çıkan diğer haberler, ve bir diğer haber ve bir diğer haber daha




bendenizin notu)): Biliyorum her konuda objektif olmak zordur ve biliyorum ki her zaman tarafsız kalmak doğru değildir. Bazen tarafsız kalmak suçlunun tarafında olmak anlamına da gelebilir. Ama kadın yazarların bu konuda taraf olması bakalım neler getirip neler götürecek izleyelim arkadaşlar izleyelim..
*************************************************

ek bilgi


size izleyelim demiştim işte şimdi de buraya buyrun