Lalenin Bahçesi

Bir kırmızı Lale işte.
Kitap okumayı, sohbeti, sinemayı, İstanbul'u ille de Üsküdar'ı sever. Olmazsa olmazları ailesi, Zuz, Cancan ve denizdir.
Çok şiir okumaz ama okursa Atilla İLHAN ve Orhan VELİ okur. Paylaşmazsa görmüş gibi okumuş gibi hissetmez kendini...

2 Mart 2017 Perşembe

Bugünlerde son günlerde

Her yazı yazdığımda yarın yine yazayım hemen diyorum ama orada kalıyor. Sonra tabi ne okuduğumu 
da ne izlediğimi de unutuyorum. 
En yakın tarihten dün akşamdan başlayalım o zaman. Dün akşam kitap kulübü gecesiydi.Bu ay, Hazan Vakti/ Aslı Perker okuduk.Kurtuluş Savaşı yıllarında işgal altındaki İstanbul'da vatanperver bir genç kızın hikayesi gibi şahane  bir konu malesef çok havada kalmıştı. Gerçek bir kurguya benzesin diye Osman Hamdi, Ahmet Hamdi Tanpınar ve İlk Osmanlı feministi Fatma Nesibe hanım gibi figürler hikaye içinde kullanılmıştı ama yine de gerçeklikten çok uzak duruyordu. Osman Hamdi'nin kendi çıkarları için tarihi eselerimizin yağmalanmasına göz yumduğunun söylendiği cümleler çok garipti. Böyle bir şey yazınca dip not ile bunun kaynağını da belirteceksin bence... Bir de Çerkes sözünün hırsız, çapulcu anlamına geldiği bu yüzden de Çerkeslerin kendine Çerkes denilmesinden hoşlanmadığının söylendiği bir bölüm vardı ki akıllara zarar. Ben bir Çerkesim ve hayatımda böyle bir şey duymadm. Dünya kadar Çerkes Derneği adı altında faaliyet gösteren dernek var, acaba bu konuda ne düşünürler çok merak ediyorum. Hele gittikçe modernleşen kadın giyimine ayak uyduramayan ve bu konuda sürekli babası tarafından bile eleştirilen kızımız, tren yolculuğu sırasında aşık olduğu delikanlı ile karşılaşınca hemen öpüşmesi...Bunun yanında kitap o zamanın diliyle ve çok akıcı bir tarzda yazılmıştı. 



Murakami'nin Kedisi/ Aylin Oflaz
Murakami İstanbul'a geliyor ve kedisi kayboluyor. Kediyi Murakami kitaplarına bayılan genç bir yazar buluyor ve evine götürüyor. Meğer kitapları asıl yazan da bu kediymiş😍Çok eğlenceli bir kitap. Spoiller verdiğimi düşünmeyin bu olay ilk iki sayfada oluyor😍

Malum Oscar ödülleri dağıtıldı, öncesinde de aday filmleri izledim. En çok beğendiğim film Menchester by The  Sea en iyi film ödülünü aldı.Herkesin yaşamının bir kıyısı vardır elbet.


Jackie'de Kenedy suikasti çok farklı açıdan ele alınmıştı. Kenedy  suikastından sonraki ilk dört gün, Jackie Kenedy'nin Life Dergisine verdiği bir röportaj kaynak edinilinerek anlatılmış. Natali Portmand bu rolde çok beğenilmiş ama ben çok beğenmedim  :(

Yabancı film dalında Oscar Adayı
Toni Erdman bir anarşist...
Kendini iş yaşamının çarklarına kaptırıp,duygularını kaybeden kızını bu çarktan kurtarmak için emperyalist dünyaya savaş açıyor.Silahı peruğu,takma dişleri ve acaip özgüveni ve de en önemlisi muzipliği.
Cannes'ten beri ödül ala ala Oscar'a yürüyen Toni Erdman'ın yönetmeni senaryoyu 2 yılda yazmış ve yazarken de babasından etkilenmiş.
Aslında filmin alt fonunda Romanya'nın dünya şirketleri arasında pay edilmesi var.
Vay anasını ne yazdım arkadaş,film eleştirmeni neyin olayım 😂
Bi de mevzubahis çocuğun ise; gururmuş, onurmuş hepsi hikaye...İnsanın yapamayacağı bir şey yok.

Ove Adında Bir Adam... Bu adamceyiz İsveçli. Karısı öldükten sonra yalnız yaşamaya başlıyor ve kendisini iletişime kapatmış. Ama siteye taşınan İranlı bir aile özellikle de İranlı kadın o kabuğu zorla kırıyor. Çok uzun zamandır izlemezseniz küserim kategorisinde film tavsiye etmemiştim. Bu aynen o kategoride...

Koca Dünya , bu kocaman dünyada yalnız kalan iki kardeşin hikayesi... Yersiz turtsuz olmanın, bir yere ait olamamanın ,aidiyetsizliğin çok acı bir hikayesi. 
Başrolde oyunculardan çok doğa var, afişe dikkatli bakarsanız bunu anlayabiliyorsunuz zaten.

Şimdiii buraya kadar ne yaptıysam kendim içindi ama bu dünyada bizden başkaları var ve biraz da şansız başlayabiliyorlar hayata. İşte bu şanssızlıkları devam etmesin diye bütün çocuklar bizim diye Tavsiye Evi'nin de destek olduğu # bütünçocuklarbizim projesi için çocuklar için örüyoruz bu sefer de..Süveterden  sonra bir de bebek battaniyesi örüyorum hemen hemen bitmek üzere... Her ilmekte şans diliyorum kulalanacak bebeğe...
Bunlar da battaniyemin parçaları...

E hayde gideyim ben.