Lalenin Bahçesi

Bir kırmızı Lale işte.
Kitap okumayı, sohbeti, sinemayı, İstanbul'u ille de Üsküdar'ı sever. Olmazsa olmazları ailesi, Zuz, Cancan ve denizdir.
Çok şiir okumaz ama okursa Atilla İLHAN ve Orhan VELİ okur. Paylaşmazsa görmüş gibi okumuş gibi hissetmez kendini...

14 Ekim 2011 Cuma

Patlıcan silkme , yağsız kek, Fatmagül

Bu günkü yazım sadece ve sadece Adsız izleyicimin, sorduğu sorular ve istediği tarifler üzerine yazıldı...Yorum altında cevap verince baktım koca bir post oldu Bari buraya alayım, belki başkalarının da işine yarar dedim.

Sevgili Adsız
Soslu patlıcan silkme çok basittir. Kızartma havasında olsun ama yağlı da olmasın isterseniz ANNEMİN UYGULADIĞI BİR METOTDU...Acısı çıkması için tuzlu suda beklettiğiniz patlıcanları bir cm eninde doğrayın...Bir kaç diş sarımsak ve sekiz 10 adet sivri biber de hazırlayın. Dibine sıvıyağ ben zeytinyağ kullanıyorum, koyduğunuz ve yağını iyice kızdırdığınız tencereye hepsini birlikte atın. Arada kapağını kapatıp iki elinizle kapağı da tabi fırlamaması için parmaklarınızla tutarak tencereyi arada bir silkeleyin ki altta kızarmış gibi olanlar üste gelsin...Hepsi kızarmış gibi olunca üstüne bol domates koyup ağzını kapatıp, kısık ateşte pişirin hepsi bu...Bunu etle de yapabilirsiniz. O zaman tenceye üçe dörde bölünmüş soğanda atın, etlerinizi de önceden pişirin. Bu kez de ana yemek havasında olacaktır.

Kek içinse en kolay tarifim...Beş bardak fincan un, beş fincan şeker, beş yumurta...Kalıbınıza göre bu sayıyı üçe de indirebilirsiniz daha da çıkarabilirsiniz...Kabartma tozu ve vanilyayı unla birlikte koyun... Hatta ben kabartma tozunu hafif sulandırp üstüne biraz limon sıkıp öyle ilave ederim.. Buna unladığınız bir avuç kuru üzüm, ya da damla çikolata da atabilirsiniz...Kalıbın dibine yağlı kağıt serin , birazcıkta yağlayın...Çünkü kek yağsızdır. Bu baz bir tariftir. Her türlü kullanabilirsiniz ister çayın yanında böyle yiyin ya da yaş pasta yapmak isterseniz keki ikiye bölüp, sütle ıslatıp, arasına dolgu kreması meyvalar koyup, bazen muz , çilek koyarım. İkinci parçayı üstüne kapatıp, üstünü tekrar krema ile kapladınız mı alın size yaş pasta:))(işte yağsız kekin , yaş pastaya dönüşmüş hali)

Gelelim Fatmagül'e ...tahmin ettiiniz gibi bir dizi...Vedat Türkali'nin bir romanından önce filme sonra diziye uyarlandı... Dizi tabi modernize edilmiş hali...Hikaye baz alınıp, bir sürü yan karakter ve hikaye eklenip biraz daha renklendirilmiş. Bu hali hikayeyi hiç bozmamış. Benim söyleyebileceklerim bu kadar. Umarım yardımcı olabilmişimdir.