Bugün film yok ,kitap yok, gezme tozma yok...Bugün günlerden Mutfak...
Bugün bir kargo beklemek zorundaydım yoksa şöyle bir Kız Kulesine doğru uzanmak vardı aklımda...
Önce kendimi bir güzel motive ettim. Çıtır çıtır simitli, Ajda Pekkan konserli bir kahvaltı yaptım. Sonra Türk kahvemi pişirip,bir karanfilli telledim yanında... Sonra dolaptan ıspanakları ve taze baklayı çıkardım. Ispanakları suya bastım.A film yok demiştim ama pardon ya baklaları temizlerken film izledim ben:) Bu filmden sonra söz edelim ama adını söyleyeyim ''Kuma''...Baklaları temizledim yıkadım. Her yiğidin yoğurt yeyişi farklıdır tabi benim bakla pişirme usulüm şöyle. Önce çok az rivyera tipi zeytinyağıyla soğanları pembeleştirdim. İki kesme şekeri de attım ki soğanlar karamelize olsun, renklensin,zaten zeytinyağlılara şeker koyuyoruz ya... Sonra baklaları koydum,tuzunu ilave ettim ve kısık ateşte biraz kendi suyuyla pişmeye bıraktım. Daha sonra bir tatlı kaşığı unu sulandırıp üstüne döktüm az daha sıcak su ilave ettim. Pişince taze soğan ve dereotu koydum,sızma yağ gezdirdim üsten üstten ve soğumaya bıraktım. Bu arada baklalar pişerken ıspanakları yıkamış ve süzülmeye bırakmıştım. İki kilo kadar vardı. Suyu süzülen ıspanakları doğradım.İkiye böldüm.Bu ara ama hangi ara koyduysan ocakta yarım kg kadar kıyma kavrulmaktaydı:)) kavrulunca onu eşit olmayan iki parçaya böldüm:) Büyük parçayı iki baş doğranmış soğanla tekrar kavurdum onu da tekrar ikiye böldüm. Mutfak biraz da matematik demektir biliyorsunuz ki:))
Şimdiiii, hani ıspanaklar ikiye bölünmüştü ya ha,onların bir bölümünü,pirinç yıkadığımız iki parçalı süzgeçler var hani...O süzgece koydum,üstünden kaynar su döküp üstüne bir kapak kapattım. Diğer parça ıspanağı da kıymalı soğanlı harcıma,biraz salça ilave ettim,üstüne sıcak sudan kendini kurtaran ıspanakları koydum, yarım fincanda bulgur koyup hızlı hızlı karıştırdım ocak üstünde biraz kavrulur gibi altını kapattım. Soğuyunca kapaklı bir kaba koyup dondurucuya kaldırdım. Şimdi bu nolcak. Diyelin ani bir program çıktı, vay efendim benim evde yemeğim yok, şimdi çıkarsam yemek yetişmez demeyeceksin. hemen bunu dolaptan çıkaracaksın,üstüne sıcak su koyup,pişmeye bırakacaksın,o sırada makarna suyu da koy git giyin. Sen giyindim,makyaj yaptım diyene kadar onlar pişer. Sen de gönül rahatlığıyla gezmeye gider,hoplaya zıplaya geri dönersin. Gelirken evde yoğurt yoksa yoğurt almayı unutma yeter.
Şimdi gelelim orada sıcak suda bekleyen ıspanağa...Onu süzgeçten çıkardım,suyunu iyice sıktım. Salçalamadığım soğanlı kıyma ile yeniden işlem yaptım. Bu da yumurta kırıp ıspanaklı yumurta olacak,biraz fazla olmuş belki artandan ıspanaklı börek olacak...
Pekiiii, kıymayı üçe bölmüştük, soğansız olarak kalmıştı üçüncü parça,o ne olacak. O da dünden kalan makarnanın üstüne dökülen sarımsaklı yoğurdun üstüne biraz domates püresi ve pul biberle tatlandırılıp sos olarak dökülüp yeni bir sunumla alacak bu akşam masada ki yerini...
Bunları yaparken,çayımı ,kahvemi ihmal etmediğimi, de bilmenizi isterim:)
Bu akşam'' Seksenler'' akşamı... Sonrasında da kitap okuyabileceğim inşalah maşallah
Ay yine çok güldürdün beni Lâlecim ya, yoğurt hatırlatma süper olmuş, genelde hep unutulur bizde de :))
YanıtlaSilbizde dee:))
YanıtlaSilaçım ben...
YanıtlaSilacıma ama sen bana..
filmden de bahsetme zaten =P..
atalet
heheh Ataletim canım benim,seviyom seni harbiden
YanıtlaSil:)) seksenler izliyeceğim. ..
YanıtlaSilohh misss olmuş lalem. ellerine sağlık. Ispanağın en sevdiğim halidir yumurtalı hali..
YanıtlaSilHoş bilgiler edindim sayende.
YanıtlaSilSağlıkla tüketiniz ailecek.
Bir ortak yanımız var. Ben de iki
kilo ıspanağı birden yıkar temizler ve soğanla yeşil kalacak şekilde çevirir parçalara böler kaldırırım.
Asisim,Seksenler tüm kanallar arasında en çok raiting yapan dizi olmuş..
YanıtlaSilKeyifli seyirler...Ne güzel aynı yere
bakıyoruz bu akşam...Ekran aracılığı ile buluşuyoruz desene...
Zerrinim yazıyı yazdıktan sonra senin missgibi tarhanandan pişirdim...Ohh içimiz ısındı...
YanıtlaSilEllerine sağlık yeniden yeniden
Asumancım,becerikliyiz biz:)) hem de pratik...
YanıtlaSilSevgimle
Leylak dalımdan eriştim size iyi ki de bulmuşum keyifle takifteyim bizde de bu akşam ıspanak vardı bu arada :))
YanıtlaSilKaymaklı Kadayıf
YanıtlaSilÜff ne de severim kaymaklı kadayıfı:))
Hoşgeldin hoşluklarla geldin. Teşekkür ederim
ama harika bu:)yani bunlar , yani hepsi , biraz karıştırır gibi olduysam da toparladım sonunda , bu dondurucular harika şeyler ama yaa:))
YanıtlaSilKitap Eylemcisi,resmen hayat kurtarıcı bu dondurucular:)
YanıtlaSilLAle abla ya bu yapılır mı????
YanıtlaSilBayılırım ıspanağa, her türlüsüne, böreğine de: )
Afiyet olsun, akşama kapını çalarsam şaşma: )
Optum...
Bu akşam ıspanaklı yumurta var,Ayşegülcüm...Bekleriz mutlaka:)
YanıtlaSillale ablacım sana nezamandır yazamıyorum valla yasaklıyım koca tarafıdnan adam blogumdua sildi uyuz etti beni neymiş herkes herşeyi bilmek zorundamıymış na mahrem denen bişey varmış neyse seni çöz özleidm ara ara okuyorum hep .... elelrine sağlıkkkkk çokkk güzel olmul gene ama okurken inan ben yorudum yahuuuu ne beceriklisin sen yaaaaaa...
YanıtlaSilsevgiler semi 26
aaaaa blogunu mu? sildi.Hay Allah ya
YanıtlaSilneyse bi süre sonra çarsın belki yine...
Çok öpüyor ve sevgilerimi gönderiyorum.
OOOO Kankim
YanıtlaSiltam pratik bir ev kadınının yapacğı sistematik bir çalışma
kutluyorum seni
Mahocum bana kızıyor bazen herşeyi aynı anda yapmalı mısın? diye ama bak senin gibi süper bir matematikle yemekler hiç sorun olmadan hallediliyor
benziyoruz bu konuda birbirimize
geöen akşam ben de pastırmalı ıspanaklı börek ve ıspanaklı kıymalı sulu yemeği yapıp ıspanağı 2 farklı kullanımda değerlendirmenin keyfini yaşadım :))
ağız tadıyla yiyin
öpptüm seni
kankim biz de yumurtalısını yiyeceğiz bu akşam:)
YanıtlaSilBayılırım ıspanağa, en sevdiğim kış sebzesidir.
YanıtlaSilÖzlem keşke daha kolay bir sebze olsaydı ama:)
YanıtlaSil