Hamsili pilav tarifini isteyen arkadaşlar olmuştu. Ama şöyle detaylı bir resim olsun da öyle yapayım diye bekliyordum. Geçtiğimiz cumartesi Ece ile yaptığımız ve Atalet ve Begüm'ün de katılımıyla bi güzel yediğimiz hamsili pilavın aşama aşama resimlerini çekmiştik. Hadi bakalım şimdi , sabah sabah da yazdım ki, hemen hamsileri alın ,akşam yemeğine yetiştirin:)
Bu gördüğünüz küçük fırın tepsisi için yaklaşık 2kg hamsi kullandım. Onu baştan söyleyeyim.
Malzeme:
2kg hamsi
2,5 su bardağı pirinç
1 adet kuru soğan.
bir çorba kaşığı kadar çam fıstık
2 çorba kaşığı kadar kuş üzümü ve yine aynı miktarda kuru nane
tuz, karabiber, 3 adet kesme şeker...ve sıvı yağ
Hamsileri, temizleyin,kılçıklarını çıkarın.yıkayın,tuzlayın ve sularının süzülmesi için süzgeçte bırakın.
Soğanı incecik doğrayn sıvı yağda ,fıstıkla birlikte kavurun, fıstıklar pembeleşince yıkadığınız pirinci ilave edin ve kavurma işlemine devam edin. Aynı zeytinyağlı dolma içi gibi anlayacağınız. Sonra üzümlerini koyun. Ve sıcak su ilave edip aynen pilav gibi pişirin. Pirinç diri kalmasın aynen pilav gibi pişsin. Pişme işlemi sona erince nane ve karabiberini serpin karıştırın. Biraz ılımasını bekleyin.
Gelelim hamsileri dizme işlemine. Bu işlem aynen resimde gördüğünüz gibi...Biraz ince kenarlı tepsi tercih ederseniz, daha rahat edersiniz. Tepsinin altı hamsiyle kaplansın, hatta biraz sıkışık koyun çünkü; pişme sırasında hamsiler küçülüp, birbirinden ayrılıyor. tepsi kenarlarından da aşağı sarkacak gibi dizme işlemine devam edin.
Alt ve yanlara dizme işlemi bitince ,pilavı ortasına dökün ve eşit şekilde yayın.
Yan kısımları da üstüne getirin. Yine en üstü de , alt kısımda yaptığımız gibi sıkı sıkı boşluk kalmayacak şekilde hamsi ile kapatın. En üste ben biraz mısır unu serperim ki, kızarma işlemi daha güzel olsun.
Fırını önceden biraz ısıtın ve 220 derecede pişirin.
Afiyetler olsunnnn...
Anlatım ve görseller harika olmuş..Herkesler anlar yani...:)
YanıtlaSilBen de mi yapsam ne?
Ellerine sağlık Lale Abla, harika görünüyor :)
YanıtlaSilHep yapmak isteyip bir türlü cesaret edemedim yemeklerden biridir. Ellerinize sağlık çok güzel gözüküyor :)
YanıtlaSilımmm çok güzel de ben hamsileri hadi ayıkladım ama kılçıklarını nasıl çıkarırım. ııh çok zor. üzüldüm yapamam ben bu işi. çok da lezzetli ve şık görünüyor. kolay bir yolu varmı çiğken kılçık çıkarmanın?
YanıtlaSilDefne hanım ne kadar bilseniz, bu lezzetten kendinizi mahrum etmezdiniz... Aykladığınız hamsinin kılçığını orta yerinden çekin hooop çıkıyor:))
YanıtlaSilSevgilerimle
Bayılırım hamsili pilava ellerine sağlık :)
YanıtlaSilNe güzel anlatmışsın. Biraz zor gibi ama harika bir şey olduğu muhakkak.
YanıtlaSilDefne Soysal hanım, şimdilerde balıkçılar ayıklıyor. Biraz fazladan para ödüyorsunuz. Bu lezzeti kaçırmayın..
YanıtlaSilEllerinize sağlık harika görünüyor. Uzun zamandır hamsi pilavını yapmamıştım. Anımsattınız, ne iyi oldu..En kısa zamanda yapayım bende.. hele ki şu aralar oldukça bol hamsiler...teşekkürler Lale Hanım.. Afiyet olsun..
YanıtlaSilLalecim eline sağlık. doğru dürüst balık yemeyen birisi olsam da hamsili pilavı çok severim. arada da yaparım hatta. üstüne limon sıkıp yeyince midye dolmaya da benzetiyorum birazcık :)
YanıtlaSilof of offf
YanıtlaSilbu ne güzellik
hamsili pilav
yemede yanında yat olmuş
annem ne güzel yapar biz de yeriz
seninki de eminim acaip lezzetlidir
ellerine sağlık kankim
istanbula geldim arayamadım seni kusura bakma
taksim civarındaydım
karşıya benim ipek böceğini sevmek için son gece geçebildim
inallah bir daha ki sefere
öptüm seni
Lale hanım,ben bu tarifi bekliyordum,merak ettik yazdık bizi yarı yolda bırakmaz diyorduk ki tarif geldi:))hemen yapılacak listesine alındı,elinize kolunuza sağlık:))Bursa ..Deniz
YanıtlaSil