Sabah böyle bir program yapmaya karar verince,dün akşam Atalet'in söylediği bir filmi arama tarama çalışmaları sonuç vermeyince sus payı olarak gelen iki filmi izlemeye karar verdim. Biri Yaşam Arsızı diğeri daha önce kitabını okuduğum ama filmini izlemediğim Var Olmanın Dayanılmaz hafifliği...Filmlerden birini bu yazıdan sonra izleyeceğim...Aradığım filmin Türkçe adı; Amerikan Yorganı.. Orjinal adı;How To Make An Amercan Qulit.
Kitapda Sufle'ye devam. Okudukça çok hoşuma gidiyor. Ferda'nın hikayesi o kadar tanıdık ki... Bir arkadaşım bunu birebir yaşadı..Kitabın adının Sufle olması bir metafor. Sufle pişiriken çok dikaktli olmak gerekir. Fırından çıktığında aniden ortası çökebilir. Tatlı olarak da yapabilirsiniz. Bir akşam yemeği için de yemek olarak da... Çikolatalı Sufle ya da ıspanaklı sufle gibi...Gerçektende yaşam bir mutfak gibi. ..‘‘Dünyanın merkezi bilim adamlarının dediği gibi dev bir demir küre değil, her evin mutfağı.''
Arada gelen yemek hikayeleri ve yemek tarifleri de cabası kitapı okurken,
mesela gerdan tatlısını duymuştum fakat gerçekten de kuzu gerdan etinden yapıldığını bilmediğim gibi asla düşünemezdim bile... Sanırım asla deneyeceğimi düşünmediğim bir tatlı gibi... Tavuk göğsünün içinde gerçek tavuk göğsü olduğunu öğrendiğimden beri yalancı tavuk gögsü dışında bu tatlıyı yemediğim gibi...Olur da merak edenler varsa diye işte size gerdan tatlısı tarifi... Ya da daha önce yemiş olanlar varsa merak ediyorum düşüncelerini...Sanırım çok yöresel bir damak tadı...
Gerdan Tatlısı ..
Kurban Bayramlarında özellikle kurban etinden yapılan baharatlı bir et tatlısıdır. Kurbanın boyun kısmı önce çok az bir tuzla haşlanır. Sonra pişmiş et lifleri didiklenerek, kemiklerden ayrılır. Üzerine et suyu, şeker, tarçın, karanfil gibi baharatlar atılarak, ağdalı bir hal alıncaya kadar pişirilir. Pişmeden biraz önce içine kayısı ve kara erik kurusu ile kavrulmuş badem veya çam fıstığı ilave edilir, yemek üzerine sıcak olarak yenir.
Gerdan tatlısı
Isıtılmış yağda ve hızlı ateşte etleri kahverengi oluncaya kadar kızartın. Salçayı 3 çorba kaşığı su ile açıp, etlerin üzerine salçalı su, su ve nohutu ilave edip, kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirin. Üzerine pekmezi gezdirip, 5 dakika daha pişirin ve sıcak olarak servis yapın.
6 kişilik
* 1 kg. boyun eti
* 2 çorba kaşığı tereyağı
* 1 çorba kaşığı salça
* 1,5 su bardağı (kaynar)
* 1 su bardağı nohut (ıslatılmış)
* 5 çorba kaşığı pekmez
İnnaılmaz ama Marta Steweart da şimdi kocaman kızarmış bir domuzu aldı, kayısılı erikli bir sos yaptı...İlginç olan gerdan tatlısı tarifindeki gibi kayısılı erikli bir sos yaptı... Etin üzerine dökecekmiş...Etin üzerine baklava dilimi gibi çizikler yaptı bıçakla. Fırından çıktığındaki görüntüsü süperdi. Fırında et ya da tavuk yaparken denenebilir bu çizik işi.Gerdan tatlısı
Isıtılmış yağda ve hızlı ateşte etleri kahverengi oluncaya kadar kızartın. Salçayı 3 çorba kaşığı su ile açıp, etlerin üzerine salçalı su, su ve nohutu ilave edip, kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirin. Üzerine pekmezi gezdirip, 5 dakika daha pişirin ve sıcak olarak servis yapın.
6 kişilik
* 1 kg. boyun eti
* 2 çorba kaşığı tereyağı
* 1 çorba kaşığı salça
* 1,5 su bardağı (kaynar)
* 1 su bardağı nohut (ıslatılmış)
* 5 çorba kaşığı pekmez
Şimdi film ve kahve saati...
geçmiş olsun.. iyi dinlen..
YanıtlaSilfilmi bulamadın galiba..
ben bi bakiim eve ama sanırım ben tevede yakalamıştım..
öperim kocaman..
ben kitabı okurken zaman zaman yabancı yazar diye okuyup sonra Türk yazar olduğunu hatırladım.
YanıtlaSilO filme vedat gelince bir baksın bulur mutlaka :)
geçmiş olsun dikkat et kendine :)
öpüyorum
Geçmiş olsun.Bu aksilikler olmasa dinleneceğin yok ya,bırak evi benimkine dönsün.Dağınık olunca da dünya durmuyor.Vallaaa bak, tecrübeyle sabit:))
YanıtlaSilGelelim gerdan tatlısına.Biz çocukkene,İzmir'e postalanıyorduk ya hani.Teyzem bayram demaz seyran demez yapardı bunu(öyyykk).Bi de yemiyoz diye fırça çekerdi.Söylediklerine göre pek makbul pek lezzetliymiş.YERİNDE DURSUN.Ben kuzuları çayır çimen gezinirken severim.
Ece
geçmiş olsun Lale ablacım.umarım en kısa zamanda iyi olursun.afiyet olsun kahve ve film eşliğinde iyi dinlenmeler diliyorum:)
YanıtlaSilbu arada gerdan tatlısı çok ilginçmiş.not edilmiştir:))
yani sufle not edilmiştir:) film için ben de araştıracağım Lale ablam.iyi günler diliyorum:)
YanıtlaSilyani sufle not edilmiştir:) film için ben de araştıracağım Lale ablam.iyi günler diliyorum:)
YanıtlaSilLale Hanım merhaba,
YanıtlaSilHow To Make An Amercan Quilt filmini halen bulamadıysanız eğer size yine linklerini gönderiyorum.
Umarım işe yarar.
Sevgiyle ve sağlıkla kalın...
Mine
http://rapidshare.com/files/394829253/Hw_T_Mk_A_Aeia_Qit.part1.rar
http://rapidshare.com/files/394830337/Hw_T_Mk_A_Aeia_Qit.part2.rar
http://rapidshare.com/files/394831723/Hw_T_Mk_A_Aeia_Qit.part3.rar
http://rapidshare.com/files/394833092/Hw_T_Mk_A_Aeia_Qit.part4.rar
http://rapidshare.com/files/394834143/Hw_T_Mk_A_Aeia_Qit.part5.rar
http://rapidshare.com/files/394835331/Hw_T_Mk_A_Aeia_Qit.part6.rar
http://rapidshare.com/files/394836408/Hw_T_Mk_A_Aeia_Qit.part7.rar
Altyazı:
https://rapidshare.com/files/459291927/How_To_Make_An_American_Quilt.rar
Mine Hanım bin teşekkür... Hemen bu gece izleyeceğim...
YanıtlaSilLale Hanım rica ederim... Sizin bize önerdiğiniz tanıttığınız nice kitap ve filmin yanında lafı mı olur. Asıl ben size çok teşekkür ederim...
YanıtlaSilSevgiyle ve sağlıkla kalın.
Mine
Laloş, anacım bu kadar çok yönlü olman beni bozuyo bak ona göre haaaaa;-)
YanıtlaSilKoccaman...
Gerdan Tatlısı ve Tavuk Göğsünde hem fikiriz. Şekerli et, düşünülemez yenilemez bir şey gözümde :)
YanıtlaSilBu arada geçmiş olsun Lale Abla.
Kitap inanilmaz guzel ve ilginc duruyor, hele hele mutfaga duskunlugumun tavan yaptigi su son zamanlarda tam benlik :)))
YanıtlaSil