Lalenin Bahçesi

Bir kırmızı Lale işte.
Kitap okumayı, sohbeti, sinemayı, İstanbul'u ille de Üsküdar'ı sever. Olmazsa olmazları ailesi, Zuz, Cancan ve denizdir.
Çok şiir okumaz ama okursa Atilla İLHAN ve Orhan VELİ okur. Paylaşmazsa görmüş gibi okumuş gibi hissetmez kendini...

12 Kasım 2008 Çarşamba

içten içten mırıl mırıl

Keyifli başlamadı sabahımız. Uyandığımda çok erken bir saatti ve kendimi hiç iyi hissetmedim. Naziş zaten dünden sevk alıp gelmişti okuldan. Şimdi doktora gitti. O da kendini iyi hissetmiyor, çocuklardan her gün taze taze alıyor mikroplarını )). ne kadar kendini korusa da bir yere kadar tabi.

Olan Kocama oldu ,heheheh, bu gün evde izin yapıyor. hastabakıcılık yapacak. Yapacak da ooo hala uyuyor. Biz acıktık bile. Öyle karşıdan bakılmıyor hastaya dimi. Çaylar çorbalar sıcak sıcak taze taze olacak. İlaçlar tam saatinde olacak ve tv kumandası her daim hastanın elinde olcak. gak dedi mi guk dedi mi çorba filan koşturulacak. Gazeteleri önce o okuyacak.Gamse de okuldan gelir bir kaç saat sonra , bu gün dersleri erken bitiyor. O da kesin çok yorgun gelir:)) hizmet bekler, zili çalar çok yorgunum çok açım der. Dün akşam aynen böyle dedi. hadi hemen otur çocuğum yemek hazır, kimseyi bekleme dedim. Mönü hayallerimi yıktı dedi ama tabağında da hiç bişe bırakmamıştı. Süper bir ezo gelin ve ondan da süper kırmızı ve yeşil biberleri soteleyip pişirdiğim bulgur pilavı , taze fasulye ve ayva kompostosu vardı. Final de de meyveli irmikli tatlı. Yemekler güzelmiş de , beklediği bu değilmişşş.

Biz üç kardeş aynı ilkokula giderdik. Aynı saatte gidip aynı saatte de gelirdik. Okul sabahtan akşama kadar olduğu için , öğlede eve gelir , yemeğimi yer tekrar okula giderdik.Zuz a mutlaka patetes kızartılacaktı . Okuldan çıkar çıkmaz başlardı oooh mis gibi pataes kızarması kokuyor demeye. Okul zaten mahalle de. Okul yokuşun başında biz yokuşun dibinde , kar yağınca ters çevir çantayı, otur üstüne iki dakika da ışınlan eve)). Annem çok faal bir kadındı. genel de evde olmazdı. Benim fanilamın askısında evin anahtarı bağlı olurdu. Kapıyı açar içeri girerdik. Bunu çok kez anlattım zati. İki büyük bakır tenceremiz vardı. Birinin içi kurabiye dolu. Üstünde mutlaka bir fındık olan. Diğerinde ise kıymalı poğaça. Hemen üstümüzü değiştirir, onlardan yer. Kanepenin altındaki meyve sepetinden de portakal mandalina elma ne istersek elimize alır, sokağa fırlardık. Tabi anneanne en üstkattaki evinin camından sürekli bizi takip eder. Ağaçlara çıkardım dalın sallanmasından bile benim olduğumu anlar -Laleeee , Çabuk in ordan diye bağırırdı.

Anneannem mahallenin patronuydu. Biz hariç herkesin ödü patlardı ondan. Büyük küçük hem de. Mahalle de sertliğinden ve sinirliliğinden dolayı Deli Memet dedğimiz biri vardı. Adam deli meli değil , vergi dairesinde müdürdü hatta. O bile korkardı anneannemden. Tamam Döndü Teyze derdi ne dese.Sokaktaki bu tantana , ta ki annem ve gelip, yemek masasını hazırlayıp babam da geldikten sonra bizi çağırana kadar sürerdi. . O zamanlar bu yarış atı gibi sınavlara hazırlanmak falan da yok. yemekten sonra ders çalış. hehehehehe tv de yok zaten .Radyo tiyatrosu ya da istek programları var BBC nin türkçe yayınları var. TVnin evlere girişi benim ortaokul yıllarıma denk gelir.
Bir de bir okul anım geldi aklıma, annemle de ilgili aynı zamanda. Annem ev içinde de dışında da her ortam da çok şık bir kadındı. Bir gün okula gittim , ev de bir şeyimi unutmuşum, arkadaşımla hemen tenefüzs arası eve koştum. Daha sabahın ilk saatleri, annem sabahlıkla ve makyajını yapmış bir şekilde açtı kapıyı. Arkadaşım -aaa annen balodan yeni gelmiş dedi. Biz masal çocuklarıydık. Balolar , külkedileri , pamuk prensesler , en kötüler masallardaki cadılar veya hain kurttu. Şimdi üzülüyorum çocuklara valla

Eskiyi hatırlamak iyi geldi, kocanında kalkacağı yok, Naziş de şimdi dr dan gelir. Ben iyisimi usuldan usuldan çayı koymakla başlayayaım işe...

ANNE KURABİYESİ
Bir paket eritilmiş margarin ya da aynı ölçüde tereyağ. Bir buçuk su bardağı şeker, bir kase yoğurt. Üç yumurta , portakal kabuğu rendesi,vanilya, bir çay kaşığı karbonat ve alabildiğince un.

Bir yumurtanın beyazını ayırın, kalan malzeme ile , kulak memesi kıvamında hamur yapın. Bu hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın , elinizle yuvarlayın.Yumurta akına batıra batıra tepsiye dizin. Üstlerine hafif bastırın birer de fındık kondurun üstüne. Pembeleşinceye kadar pişirin hatta biraz beyaz kalsın. O yüzden de biraz düşük ısıda pişirin ki hem beyaz kalsın hem de içi pişsin. Hadi afiyetler olsunnn

24 yorum:

  1. geçmiş olsun maaile.

    ben şimdi yapsam bir çorba getirsem. siz anlatsanız ben dinlesem :) çocuk laleyi ne güzel olur.

    anne kurabiyesi yarım kalmış ama.. kulak memesi kıvamını ne zaman öğreneceğim allahım ben.. :(

    sevgiler.
    who?

    YanıtlaSil
  2. ben annemi özledim..
    hem ben de gribim
    ama doktora değil hastanede doktorluk yapmaya gidince..
    grip olmanın tadı çıkmıyo..
    ne tadı var.. sen anlarsın
    kitap battaniye
    kumanda..
    çay
    =)
    ev...

    öp de geçsin..
    atalet

    YanıtlaSil
  3. Gecmis olsun hepinize
    gerci hastabakiciniz biraz satmis sizi ama umarim en kisa surede iyilesirsiniz

    YanıtlaSil
  4. Çok geçmiş olsun canım.Hepinize. Evin erkekleri sadece kendileri biraz bile hasta olsalar eksik olmasını istemedikleri hizmeti kendileri de verebilseler keşke..Beceremiyorlar mı acep??

    Bak şu kurabiye var ya..Hani siz bi gün bana geliceksiniz ya(ben öyle istiyom diye)..Gelirken yapıp getirirsin di mi??

    İMZA: Yüzsüz Zühtüye:))

    YanıtlaSil
  5. heheh gelmiş tarif.. :) birde şey vardır.. toz şeker serpilir hani üstüne.. çubuk gibi olur da burulur kendi etrafında.. işte o kurabiyeden de istiyorum ben :)

    eceeeee bende gelebilir miyim ?

    imza.. ennnn yüzsüz ben :)

    öperim

    YanıtlaSil
  6. Ay ne güzel oldu böyle güzel anıları okumak sabah sabah. Geçmiş olsun. Bence yazdığınız yazıyı okuyun. Bana iyi geldi. Sizi de iyileştirir kesin :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Geçmiş olsun Lale Abla; ben de sürünüyorum bugün, heryerlerim ağrıyor. Benimkisi hastalıktan diil de dün sabah yaptığım egzersizden kaynaklı adale ağrıları, ama adale ağrısı da hasta gibi yapıyor insanı. Gidip yatasım var, uyuyasım var. Öffff, bitmez bugün. Kocaman sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. lale
    hamuru kulak memesi
    yumuşaklığında olacak
    demişsin ya
    kimin kulağına göre....

    geçmiş olsun canım,
    şifalar olsun,
    aman kendine iyi bak
    evin annesi hasta olunca
    herşey aksar gider...

    ninene rahmet olsun,
    anıyoruz işte büyüklerimizi
    bu vesilerle ...

    YanıtlaSil
  9. kankiiiii!!!
    boladan gelen anneni gözümde canlandırdım ve bayıldım ben bu anneye :))
    ne şanslısın
    eski günleri yad etmek iyi geliyor
    senin gibi de tatlı tatlı anlatan olunca
    kurabiyeyi deniyeceğim
    bizim oralarda kurabiyeye lokum derlerdi değil mi?

    YanıtlaSil
  10. Ne güzel anlatmissin öyle o anlari hayal ettim gözümde.
    Annende senin gibi faalmis demek:)
    Anneanne de Respect, ne kadinmis yani.
    AIle boyu gecmis olsun, erkeklerden iyi hasta bakicida olmuyorki :P
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  11. GEÇMİŞ OLSUN,
    AMA ZEKİ BEY E ASK OLSUN, DİLERİM SONRADAN TELEFİ ETMİŞTİR. SABAH AÇIĞINI :)))))))))))

    O ÇOCUKLUĞUNLA BİTTİM VALLA, SNEİ AĞAÇ TEPESİNDE DÜŞÜNDÜM. AMAM EN ÇOK BALO, ŞİMDİLERDE BALOLAR YOK DMEİ. BEN İLK OKULDAYKEN OKULDA BALO DÜZENLENİRDİ MESELA 29 EKİM BALOSU YAPILIRDI HER YIL ŞİMDİ BU KELİMEYİ HİÇ DUYMA ZOLDUM. GERÇEKDEN ŞİMDİKİ ÇOCUKLAR BİLMİYORLARMIYMIŞ. SİZDE NAZLI SON GÜNDEMİ BİLİR. SEN YİNE ESKİLER DAL BÖYLE ARA ARA EMİ, AMA HASTA OLMADNA DAL EMİ. KENDİNİZE VE BİRBİRİNİZE ÇOK DİKKAT EDİN.
    SEVGİLERİMLE

    YanıtlaSil
  12. Selam Lale önce geçmiş olsun.Son zamanlarda hastalananlar çok burda da ama dur tahtaya vurayım öyle hastalanmadım çoook uzun zamandır ;)Şimdi ki çocuklar çocukluğunu yaşayamıyor valla bazen üzülüyorum onlar için.Bizim eve de orta okuldaydım ben tv geldi :)güzel di yaa o günler kim ne derse desin şimdi herşey var ama eksik birşeyler var galiba...Sevgiler sana alplerden

    YanıtlaSil
  13. geçmiş olsun Laleciğim...kurabiye dolu tencere ne güzelmiş, kurabiye yapasım geldi...
    Tembelim ama bennnn...:)

    YanıtlaSil
  14. Geçmiş olsun öncelikle ev bireylerinin hepsine ve ne güzel geçmiş anılar, yaşantılar, itina, özen...

    YanıtlaSil
  15. CANIM KARDEŞİM GEÇMİŞ OLSUN
    epeydir int giremedim birazda hastayım okunacak yazılar birik miş
    keyifsisim tansiyonum çıkıyor ilk defa bu kadar yükseldi 18 e 11 bizi korkutdu bugün daha iyiyim
    kurabiyeden bende yapardım çoçuklara, hala benimkiler arada ister anne kurabiyesidir bizde de adı, sevgiler gönderiyorum sağlıcakla kal.
    hamdiye filiz

    YanıtlaSil
  16. Her şey çok güzel de ben özellikle şu ters döndür çantayı, otur üstüne kaya kaya vın evdesin olayına bittim:) Ay bir de okul sonrası fındıklı kurabiye ve kıymalı boğaça var tabi.. Okul sonrası eve gelince yenen o yemeklerin, o atıştırmaların tadı ne kadar başka olurdu değil mi? Bu arada hepinize çok geçmiş olsun, biraz geç kalmış olsam da:)

    YanıtlaSil
  17. Hastalıklar olsa da pek keyifli bir yazı olmuş. Anne kurabiyesine bayıldım, burnuma kokusu geldi valla.
    Görüşmek üzere...

    YanıtlaSil
  18. bugün düşündüm şu bloklarda tanıklarımı. içlerinde eflatun bir yaşam özlemi taşıyanlar nasılda kalıcı oluyorlar diye.

    iyi kal sevgiyle.

    YanıtlaSil
  19. geçmiş olsun hepinize, bende grip mağdurlarındanım, yapıştı gitmiyor bir türlü. Sevgiler size...

    YanıtlaSil
  20. lale abla öyle güzel anlatmışsınki kendimi alice harikalar diyarında gibi hissettim:))

    neden zaamanla bu güzel değerleri kaybediyoruz bilemiyorum.

    birde şunu belirtmeden geçemiyeceğim.Anneliğinize hayranım.yazdıklarını okuyunca çocuklarından sevgiyle bahsetmeni görünce bende 3-5 tane çocuk yapmalıyım diyorum:)) gerçi şuan bir tanesiyle baş edemiyorum ama büyüdüklerinde arkadaş gibi olmalrı çok güzel.gerçi dertleride büyor onlarla tabi abiihuzurlu ve büyük bir aile olmayı çok istiyorum:))

    mutluluğunuz durumumnuz daim olsun:))

    biolog77

    YanıtlaSil
  21. geçmiş olsun hepinize

    lale abla görüşelim artık ayarlayın bak nalan yerleşti bile ben d eişleri yarıladım
    özledim çoook

    YanıtlaSil
  22. Laleciğim,
    Bu yazı buram buram özlem ve sevgi
    sıcaklığında kucaklama olmuş..
    Anılar yerinde tazelenir..
    nurlar içinde yatsınlar
    evdekilere geçmiş olsun.
    sevgiler sana..

    YanıtlaSil
  23. Lale ablaaa, ben geldiiim:)Cocuklugumdan beri , kek -borek kokan evleri sevmisimdir.O anne kokusudur benim icin.

    Benim zamanimda da televizyon 6'da baslardi.O saate kadar odevleri bitirirdik ki televizyon segredelim:)

    YanıtlaSil
  24. geçmiş olsun lale ablacım biz de dökülüyoruz ortalıkta var heralde hastalık, ne guzel yazmşsın yine bir solukta okudum, okudum da okumasam, ben senin dizine yaslansam sen anlatsan anlatsan ben dinlesem saatlerce bıkmadan:)))
    sevgiyle kal

    YanıtlaSil

içinizden geldiği gibi yorumlayın ama unutmayın ki keser döner sap döner gün gelir hesap döner:))